Ενέργεια

Μελέτη για τον Great Sea Interconnector - Διασύνδεση «μεγάλης αξίας» για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου

Μελέτη για τον Great Sea Interconnector - Διασύνδεση «μεγάλης αξίας» για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου
Η Κύπρος θα αποφασίσει έως τις 31 Ιανουαρίου εάν θα συμμετάσχει ως επενδυτής

 

Σχετικά Άρθρα
Η δημιουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ – ο Great Sea Interconnector – έχει μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου – αποκάλυψαν τα ευρήματα μελέτης σκοπιμότητας που παρουσιάστηκε σε κυβερνητικές πηγές την Τρίτη σύμφωνα με την cyprus-mail.com.

Η διασύνδεση έχει «μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, καθώς και υψηλή γεωπολιτική αξία» λόγω του γεγονότος ότι το νησί βρίσκεται στη μέση των εθνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και του Ισραήλ, αναφέρεται στην αξιολόγηση.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA) ότι η σκοπιμότητα του έργου αξιολογήθηκε σε τρεις τομείς: βιωσιμότητα, συμβολή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού και γεωπολιτική αξία «στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

Το CNA ανέφερε ότι τα ευρήματα της μελέτης ήταν «θετικά». Ακολούθησε συζήτηση και Q&A μετά την παρουσίαση από την ξένη εταιρεία που συνέταξε την αξιολόγηση.

Η εταιρεία στην οποία ανέθεσε η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τη μελέτη αξιολόγησε επίσης τους κινδύνους που ενδέχεται να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία εάν αποφασίσει να συμμετάσχει στο έργο ως ενδιαφερόμενος.

Γίνεται κατανοητό ότι η αξιολόγηση συγκρίνει επίσης το έργο διασύνδεσης με πιθανές εναλλακτικές λύσεις, όπως η ενίσχυση των ικανοτήτων αποθήκευσης του ίδιου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου. Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας είχε πει ότι η Κύπρος θα αποφασίσει έως τις 31 Ιανουαρίου εάν θα συμμετάσχει ως επενδυτής. «Εάν ληφθεί επενδυτική απόφαση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισέλθει ως μέτοχος στην εταιρεία που κατέχει το έργο», είπε.

Εταιρεία χαρτοφυλακίου από τον ΑΔΜΗΕ

Ο Παπαναστασίου εξήγησε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδος (ΑΔΜΗΕ), που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, θα δημιουργήσει εταιρεία χαρτοφυλακίου (SPV ή Όχημα Ειδικού Σκοπού) και στη συνέχεια θα επιδιώξει την άντληση μετοχικού κεφαλαίου.

«Εάν και όταν η Δημοκρατία… αποφασίσει να συμμετάσχει στο έργο, θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και θα αναζητήσει οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο επενδυτικό χρηματοδότη», είπε.

Σημείωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επενδύσει έως και 100 εκατ. ευρώ και υποθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί, η Κύπρος και ο ΑΔΜΗΕ θα κατέχουν από κοινού το πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας χαρτοφυλακίου.

Ο ΑΔΜΗΕ ανήκει κατά 51% στο ελληνικό δημόσιο. Η State Grid Corporation of China έχει μερίδιο 24%, με το υπόλοιπο να ανήκει σε άλλους επενδυτές.

Το Great Sea Interconnector είναι το νέο εμπορικό όνομα για το EuroAsia Interconnector.

Τον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει 657 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για το καλωδιακό έργο. Υπήρξε επίσης μια πρόσθετη επιχορήγηση 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέρος του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF).

ΑΔΜΗΕ:Στα 164,5 εκατ. ευρώ η προχρηματοδότηση

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωσή του την Τρίτη, ο ΑΔΜΗΕ σχετικά με τις προοπτικές της διασύνδεσης ανέφερε ότι η προχρηματοδότηση της ΕΕ για το έργο έχει αυξηθεί από 55,2 εκατομμύρια ευρώ σε 164,5 εκατομμύρια ευρώ – που αντιστοιχεί στο 25% των 657 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η εντατική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Cinea [Ευρωπαϊκή Εκτελεστική Υπηρεσία για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον] που διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή επιχορήγηση για το έργο… και η είσπραξη ολόκληρου του ποσού προχρηματοδότησης συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτάχυνση του έργου».
Ο ΑΔΜΗΕ υπενθύμισε ότι στα τέλη του 2023 έδωσε στη Nexans –την εταιρεία με το συμβόλαιο κατασκευής του τμήματος του καλωδίου Κρήτης-Κύπρου– μια «Ειδοποίηση για Συνέχιση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το επόμενο ορόσημο είναι «η διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του Great Sea Interconnector, καθώς αναμένουμε την τελική απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου [για το αν θα επενδύσει]».
Ο ΑΔΜΗΕ είπε επίσης ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συνομιλίες με τις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί το «οικονομικό κλείσιμο» του έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης