Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Νταβός: Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Forrest πιέζει τις βιομηχανίες να γίνουν πράσινες

Νταβός: Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Forrest πιέζει τις βιομηχανίες να γίνουν πράσινες

Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος ορυχείων έστειλε εκ νέου μήνυμα για τη στροφή στην καθαρή ενέργεια (channelnewsasia.com)

Ο Andrew Forrest, Αυστραλός δισεκατομμυριούχος που έκανε την περιουσία του από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, ξεχώρισε μεταξύ των επικεφαλής βιομηχανιών εκπομπών ρύπων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που ολοκληρώνεται σήμερα 19/1/2024, στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο «ευαγγελιστή του κλίματος» όπως τον αποκαλούν, που εργάζεται για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες δραστηριότητες της εταιρείας του και πιέζει τους συναδέλφους του να σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα.

«Λέω στον βιομηχανικό κόσμο εάν η οπισθοδρομική βιομηχανία εξόρυξης μπορεί να το κάνει, το ίδιο και όλοι οι άλλοι», είπε ο Forrest στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων.

Ο Forrest συμμετέχει τακτικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου ήρθε ξανά αυτή την εβδομάδα για να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή και μίλησε με ένα στέλεχος πετρελαίου για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Η εταιρεία του (Fortescue), σχεδιάζει να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για ντίζελ και φυσικό αέριο σε όλες τις ενεργοβόρες εξορυκτικές της δραστηριότητες έως το 2030.

Ποντάρει επίσης πολύ στο πράσινο υδρογόνο, οργώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα για την παραγωγή καθαρού καυσίμου χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Forrest δεσμεύτηκε να παραδώσει 14 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας στην Αυστραλία μέχρι το τέλος της δεκαετίας μέσω της εταιρείας ηλιακής και αιολικής ενέργειας Squadron Energy, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο έξι εκατομμυρίων σπιτιών.

Η ευθύνη του Forrest και οι επικριτές του

Οι επικριτές του Forrest επισημαίνουν ότι έγινε πλούσιος μέσω εξορυκτικών δραστηριοτήτων που μόνο πέρυσι εξέπεμψαν 2,5 εκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου, περισσότερα από ένα μικρό νησί του Ειρηνικού.

Ο Forrest παραδέχεται τη δική του ευθύνη.

Συγκεκριμένα είπε «Υπάρχουν περίπου 1.000 βιομήχανοι που είναι υπεύθυνοι για την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο. Είμαι ένας από αυτούς. Παράγω ένα δισεκατομμύριο λίτρα ντίζελ το χρόνο.

Αλλά προτού με κατακρίνετε, κοιτάξτε τους άλλους 999, γιατί τουλάχιστον κινούμαι με πλήρως οικονομικά σχέδια για την εξάλειψη όλων των ορυκτών καυσίμων από την αλυσίδα εφοδιασμού μου. Αυτό ζητάω να κάνουν και άλλοι».


Σκληρή κριτική για τη βιομηχανία πετρελαίου  

Ο Φόρεστ επιφυλάσσει την πιο καυτή κριτική του για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατηγορώντας την για «διακίνηση δηλητηρίου».

Είπε ότι ο πλανήτης βρισκόταν σε μια «κούρσα θανάτου» και ότι ο τομέας των ορυκτών καυσίμων «σέρνει τον υπόλοιπο κόσμο μαζί τους».

Είπε ότι κάνει την ίδια ερώτηση στα στελέχη του πετρελαίου: «Πότε θα επιτρέψετε στους πελάτες σας να σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα;»

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που διεξήχθη στο Ντουμπάι, ο Forrest έβγαλε διαφημίσεις στις εφημερίδες που επέκριναν τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και ζητούσαν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε με μια συμφωνία για τη μετάβαση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα.

Στο Νταβός την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, είχε μια ζωηρή συζήτηση με τη Vicki Hollub (Διευθύνουσα Σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας Occidental Petroleum), κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ενεργειακή μετάβαση.

«Δεν έχω δει πραγματικά τίποτα δίκαιο και δίκαιο για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων», είπε ο Φόρεστ στην επιτροπή.

Η Hollub είπε ότι η βιομηχανία πετρελαίου θα διαδραματίσει «ρόλο κλειδί» στην ενεργειακή μετάβαση, εν μέρει συνεχίζοντας «να παρέχει τα καύσιμα που χρειάζεται ο κόσμος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Ενώ η ηλιακή και η αιολική ενέργεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας, η θαλάσσια ναυτιλία, η αεροπορία και οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές θα εξακολουθούν να απαιτούν καύσιμα.

Σε ότι αφορά τη μετάβαση, όσο και αν θέλετε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα ορυκτά καύσιμα σήμερα».


Ακτιβιστές για το κλίμα υπέρ του Forrest

Η εκστρατεία του Forrest έχει αποσπάσει επαίνους από ορισμένους ακτιβιστές για το κλίμα.

«Ο Forrest εξέφρασε την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η επέκταση των ορυκτών καυσίμων και ήταν κατηγορηματικά επικριτικός για τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρηματικών ηγετών για να αναγνωρίσουν πλήρως το τεράστιο μέγεθος της κλιματικής κρίσης και να επενδύσουν ενεργά τους πόρους τους σε πραγματικές λύσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Harjeet Singh (παγκόσμιος διευθυντής δέσμευσης για την Πρωτοβουλία της Συνθήκης για τη μη διάδοση των ορυκτών καυσίμων η οποία κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό της επέκτασης του άνθρακα).

Αλλά η πεποίθηση του Forrest ότι το υδρογόνο το οποίο αποκαλεί «το θαυματουργό μόριο» θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση έχει προκαλέσει σκεπτικισμό.

Το υδρογόνο το οποίο εκπέμπει μόνο υδρατμούς, διαφημίζεται για πιθανή χρήση σε βιομηχανίες υψηλής ρύπανσης όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία και ο χάλυβας.

Αλλά η παραγωγή του σε μαζική κλίμακα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς το κόστος παραμένει υψηλό και η υποδομή λείπει μέχρι στιγμής.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο το 7% των έργων που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου αυτή τη δεκαετία αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέχρι το 2030.

 

IEA υπέρ του Forrest

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ τάχθηκε επί της ουσίας στο πλευρό του Forrest με τις δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι καλό που οι δισεκατομμυριούχοι θέλουν επίσης να δουν ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Αυτό είναι υπέροχο.

Το πράσινο υδρογόνο ανήκει σίγουρα στο μέλλον του μείγματος καθαρής ενέργειας μας», πρόσθεσε. «Αλλά κάποιος πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός για να μην έχει μεγάλες προσδοκίες», είπε χαρακτηριστικά

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης