Ενέργεια

Φθηνότερα τώρα τα κίτρινα τιμολόγια - Πως διαφοροποιούνται

Φθηνότερα τώρα τα κίτρινα τιμολόγια - Πως διαφοροποιούνται

Τι προσφέρουν οι εταιρείες

 

Με τις τιμές ενέργειας να κινούνται πτωτικά και το φόβο για απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας να μειώνεται, τα κίτρινα τιμολόγια γίνονται τα πιο ελκυστικά.

Η τιμή τους καθορίζεται εκ των υστέρων με βάση την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής, η οποία εφόσον κινείται πτωτικά γίνονται τα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια στην αγορά.
Για τα κίτρινα τιμολόγια, οι πίνακες της ΡΑΑΕΥ δεν μπορούν να δώσουν την πλήρη εικόνα, αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη επιδείνωση των συνθηκών στο χρηματιστήριο ενέργειας, θα αποδειχθούν στο τέλος του μήνα τα φθηνότερα.
Στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ παρουσιάζονται μόνο τα κίτρινα τιμολόγια όπου οι τιμές διαμορφώνονται εκ των προτέρων, με μια ενιαία τιμή για λόγους συγκρισιμότητας (στους λογαριασμούς οι καταναλωτές θα δουν ξεχωριστά τις βασικές τιμές και τις χρεώσεις του μηχανισμού διακύμανσης).

Τι διαφοροποιεί τα κίτρινα τιμολόγια

Η ποικιλία εμπορικών προτάσεων είναι μεγάλη στα κίτρινα τιμολόγια, όπως και οι προϋποθέσεις των εκπτώσεων που δίνονται.
Οι όροι τους καθορίζονται από τις εμπορικές πολιτικές των εταιρειών, και η τιμή τους από ένα τύπο που δηλώνεται από κάθε εταιρεία και περιλαμβάνει ένα συντελεστή σε συνδυασμό με την τελική τιμή χονδρεμπορικής του μήνα που πέρασε. Τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την τιμή τους είναι 1/η βασική τιμή χρέωσης, 2/ η ανώτατη τιμή, πέραν της οποίας ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης( η νέα μορφή της ρήτρας αναπροσαρμογής), 3/ ο συντελεστής προσαύξησης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία σε κάθε προϊόν κίτρινου τιμολογίου (ένας αριθμός λίγο μεγαλύτερος από τη μονάδα).

Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία δηλώνει ότι επιβάλλει προσαύξηση όταν η μέση τιμή χονδρικής του μήνα υπερβεί τα 60€/MWh, και η μέση τιμή για τον Ιανουάριο διαμορφωθεί τελικά στη χονδρεμπορική στα 90€/MWh, θα πληρώσει επιπλέον τη διαφορά 30€/MWh, επί του συντελεστή προσαύξησης που θέτει το κάθε τιμολόγιο. (π.χ.: 1,18, δηλαδή μια προσαύξηση κατά 18% που θα φέρει επιπλέν χρέωση 35,4 ευρώ στο παράδειγμα).
Επομένως όσο χαμηλότερα διαμορφώνεται η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά τόσο μικρότερη είναι η επιβάρυνση στα κίτρινα τιμολόγια.

Ενδεικτικά κίτρινα τιμολόγια

Το πιο φθηνό κίτρινο τιμολόγιο είναι της ΔΕΗ MyHomeforall για τις πρώτες 500 kWh το οποίο με τη ρήτρα εξοικονόμησης 15% φθάνει στη χαμηλότερη χρέωση, μόλις 126,53€/MWh. Δηλαδή με τη χαμηλή χρέωση των 126,53€/MWh για το σύνολο της κατανάλωσής τους θα τιμολογηθούν οι καταναλωτές που θα εξοικονομήσουν 15% της κατανάλωσής τους.
Ωστόσο για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις η χρέωση ανεβαίνει αισθητά, στα 171,33€/MWh χωρίς να εξαιρούνται οι πρώτες 500 kWh της κατανάλωσης.

To τιμολόγιο Protergia Value Fair -ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο που έχει «χτιστεί» στη λογική του ειδικού τιμολογίου και η χρέωσή του είναι ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Η τιμή του σταθερού σκέλους του ξεκινά στα 0,154 € ανά κιλοβατώρα που μετά την έκπτωση (ανεξαρτήτως συνέπειας) πέφτει στα 0,134 € ανά κιλοβατώρα. Μετά τη διακύμανση που προσθαφαιρείται κάθε μήνα (ανάλογα με την τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα) η τιμή του διαμορφώνεται στα 0,133 € ανά κιλοβατώρα για τον Ιανουάριο συν πάγιο 5€ ανά μήνα

Το PROTERGIA Value Simple, με πάγιο 5 ευρώ και τιμή 140.60 και είναι χωρίς μηχανισμό διακύμανσης, παρόλο που είναι κίτρινο τιμολόγιο. Μηδενική εγγύηση με πάγια εντολή. Δωρεάν η υπηρεσία myProtergia, για να ελέγχεις την κατανάλωση σου.
Οι άλλοι πάροχοι διαθέτουν προϊόντα όπου οι χρεώσεις του μηχανισμού διακύμανσης θα υπολογισθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, οπότε και θα διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα για τα τιμολόγιά τους.

To Generous Home της ΗΡΩΝ έχει πάγιο: 5,5€/μήνα και χρέωση προ διακύμανσης 0,099€/kWh, ενώ με την έκπτωση συνέπειας 20% και έκπτωση παραμονής 5% (από τον 9ο μήνα) η αρχική χρέωση φτάνει τα 0,0745 ευρώ€/kWh.
Δείτε όλα τα κίτρινα τιμολόγια
https://www.revma-online.gr/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης