Δανία: Την Άνοιξη ο διαγωνισμός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 6 GW (offshorewind.biz)

Δανία: Την Άνοιξη ο διαγωνισμός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 6 GW (offshorewind.biz)

Η εγκατάσταση θα γίνει έως το 2030

Η δανέζικη Υπηρεσία Ενέργειας (DEA) κάνει έναν τελευταίο έλεγχο με την αγορά πριν ξεκινήσει τους υπεράκτιους διαγωνισμούς αιολικής ενέργειας για τουλάχιστον 6 GW ισχύος που θα εγκατασταθούν έως το 2030 σε διάφορες τοποθεσίες, προγραμματίζοντας την πρώτη δημοπρασία την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Στις 12 Ιανουαρίου, η DEA δημοσίευσε αναθεωρημένα προσχέδια εγγράφων διαγωνισμού για έναν επακόλουθο διάλογο για την αγορά πριν από τον διαγωνισμό που αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2024.

Σύμφωνα με το offshorewind.biz, τα προσχέδια τευχών δημοπράτησης θέτουν το πλαίσιο για την εγκατάσταση τουλάχιστον 6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με δυνατότητα υπερφύτευσης, έως το τέλος του 2030 και αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας που εγκρίθηκε στις 30 Μαΐου 2023.

 

Τι ισχύει βάσει της συμφωνίας του 2023

Σύμφωνα με την περσινή συμφωνία, η κυβέρνηση της Δανίας σχεδιάζει να δημοπρατήσει 9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, 6 GW σε 4 τοποθεσίες έργων και άλλα 3 GW στο Ενεργειακό νησί Bornholm.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ με την επιλογή υπερφύτευσης που έδωσε το πράσινο φως στη συμφωνία.

Η DEA έθεσε για πρώτη φορά τα προσχέδια εγγράφων του διαγωνισμού για διάλογο αγοράς στις 30 Ιουνίου 2023 και τώρα διεξάγει έναν γύρο παρακολούθησης διαβουλεύσεων με το αναθεωρημένο υλικό για να μπορέσει η αγορά να εξοικειωθεί με αυτό πριν από την έναρξη των προσφορών.


Προτεινόμενες αλλαγές στα σχέδια

Τα προσχέδια των εγγράφων διαγωνισμού για τα 3 GW στο Bornholm Energy Island δε δημοσιεύονται σε αυτό τον διάλογο αγοράς, καθώς το υλικό είναι ακόμη υπό προετοιμασία.

Όμως πολλές από τις αλλαγές που προτείνονται για τις 4 άλλες τοποθεσίες αναμένεται να ισχύουν και για το Bornholm Energy Island.

Οι τοποθεσίες που θα δημοπρατηθούν και θα αποφέρουν τουλάχιστον 6 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος είναι οι 3 GW Nordsøen I (North Sea I), το 1 GW Kattegat II, το 1 GW Kriegers Flak II και το Hesselø που θα μπορούσε να έχει ισχύ μεταξύ 800 MW και 1,2 GW.

Οι αλλαγές που έγιναν στα σχέδια των τευχών δημοπράτησης εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας από τον Μάιο του 2023. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι συμφωνίες για τα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών πάρκων τα οποία αναμένεται να συνεχίσουν να είναι υπό κατασκευή έως το 2030.

 

Χρονοδιάγραμμα για την υποβολή προσφορών

Τα τελικά έγγραφα του διαγωνισμού αναμένεται να δημοσιευθούν την άνοιξη του 2024.

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας Ι αναμένεται να είναι τον Δεκέμβριο του 2024 και για τα Hesselø, Kattegat II και Kriegers Flak II τον Φεβρουάριο του 2025.

Η δανέζικη TSO Energinet και η γερμανική TSO 50Hertz έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία προμήθειας για το Bornholm Energy Island, ενώ το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο ενεργειακό νησί θα δημοπρατηθεί από τον Δανικό Οργανισμό Ενέργειας, με την προμήθεια να αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα αυτή την άνοιξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης