Υστερεί η Ευρώπη στα σχέδια αποθήκευσης - Energy Storage Coalition

Υστερεί η Ευρώπη στα σχέδια αποθήκευσης - Energy Storage Coalition

Εκτιμήσεις του Συνδέσμου Αποθήκευσης Ενέργειας όσον αφορά την αποθήκευση  

Τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (NECP) των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υστερούν σε μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση του ζωτικού ρόλου της αποθήκευσης ενέργειας, όπως παραδέχτηκε ο Σύνδεσμος Αποθήκευσης Ενέργειας.

Ο σύνδεσμος που σχηματίστηκε από εμπορικές ομάδες σε διάφορες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών και καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη (εμπορικός όμιλος ηλιακών φωτοβολταϊκών SolarPower Europe, Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αποθήκευση Ενέργειας με τα αρχικά EASE, όμιλος αιολικής ενέργειας WindEurope, μαζί με τον επενδυτή Breakthrough Energy σε επιχειρηματικό κεφάλαιο βιώσιμης ενέργειας), ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα (11 Ιανουαρίου) ότι οι στόχοι της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) δεν θα επιτευχθούν χωρίς σχεδόν διπλασιασμό της εγκατεστημένης χωρητικότητας αποθήκευσης της ηπείρου έως το 2030 σε 200 GW.

 

Ανάλυση των σχεδίων του NECP

Μια νέα ανάλυση των σχεδίων υποβολών του NECP από τα 27 κράτη μέλη εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η αποθήκευση ενέργειας στα σχέδια σε 3 βασικούς τομείς που εντόπισε ο συνασπισμός.

Αυτοί είναι:

αξιολόγηση της ευελιξίας των τιμών στις αγορές ενέργειας,
δημοσίευση συνολικής στρατηγικής για την αποθήκευση ενέργειας και
κατάργηση διπλή χρέωση τελών δικτύου για στοιχεία αποθήκευσης που συνδέονται με τη μεταφορά.

 

Σε πλεονεκτική θέση η Ισπανία

Κανένα από τα προσχέδια NECP δεν έχει κατηγοριοποιηθεί ως «στο σωστό δρόμο» και στις 3 μετρήσεις.

Μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κερδίσει επαίνους σε δύο από τα τρία, με την πλειοψηφία να έχει κερδίσει μόνο την έγκριση του εμπορικού οργανισμού για ένα το πολύ.

Το NECP της Ισπανίας είναι ένα από τα «πιο ολοκληρωμένα» προσχέδια, συμπεριλαμβανομένης μιας ενισχυμένης δέσμευσης για την απόκτηση ευελιξίας για το δίκτυο και μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αποθήκευσης ενέργειας. Από το 2021, η χώρα έχει θέσει σε εφαρμογή έναν στόχο ανάπτυξης αποθήκευσης 20 GW έως το 2030 και στη συνέχεια 30 GW έως το 2050 ως μέρος της στρατηγικής αποθήκευσης της.

 

Μετρήσεις: Διπλή φόρτιση, αξιολογήσεις ευελιξίας και στρατηγική αποθήκευσης

Η διπλή χρέωση τελών για τη χρήση του δικτύου έχει από καιρό τονιστεί ως σημαντικό εμπόδιο στην περίπτωση των επενδύσεων για την αποθήκευση ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Εν ολίγοις, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας αντιμετωπίζονται τόσο ως παραγωγή όσο και ως παροχή στο δίκτυο στα περισσότερα ρυθμιστικά καθεστώτα και οι χρεώσεις επιβάλλονται στο σημείο τόσο της απόσυρσης (φόρτισης) όσο και της κατάθεσης ενέργειας (εκφόρτισης).

Ο τερματισμός της διπλής φόρτισης θα ήταν ένας ισχυρός οδηγός αποθήκευσης από την πλευρά της προσφοράς.

Αυτός είναι ίσως ο τομέας στον οποίο έχουν ληφθεί τα περισσότερα μέτρα με 5 από τα κράτη μέλη να θεωρείται ότι έχουν λάβει μέτρα για τη διπλή χρέωση: Τσεχία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

Εν τω μεταξύ, με την αποθήκευση ενέργειας ως βασικό πόρο για την προσθήκη ευελιξίας στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι εθνικές αξιολογήσεις των απαιτήσεων ευελιξίας στο δίκτυο θα βοηθούσαν στον προσδιορισμό των απαιτούμενων όγκων αποθήκευσης ενέργειας και του είδους των εφαρμογών που θα μπορούσε να παρέχει.

Μόνο 4 κράτη μέλη έχουν πραγματοποιήσει ακριβή αξιολόγηση ευελιξίας: Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία.

Μια στρατηγική αποθήκευσης ενέργειας είναι ίσως η πιο εύκολα αυτονόητη από τις 3 μετρήσεις. Μόνο 3 χώρες: η Ισπανία, η Ελλάδα και η Μάλτα, έχουν μία από αυτές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Σύνδεσμος Αποθήκευσης Ενέργειας ζήτησε να αναληφθεί δράση και στους 3 τομείς, καθώς και να ζητήσει τα προγράμματα υποστήριξης και η ρυθμιστική αντιμετώπιση της αποθήκευσης να είναι τεχνολογικά αγνωστικά.

Τα NECP εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2019. Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να τα ενημερώσουν, πριν από τον Ιούνιο που θα υπογραφούν σε νόμο τα εγκεκριμένα σχέδια.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η PV Tech ανέφερε ότι η ανάλυση των σχεδίων NECP της ίδιας της ΕΚ διαπίστωσε ότι ακόμη και τα αναθεωρημένα σχέδια θα αποτύχουν να επιτύχουν τον στόχο του 42,5% της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030 και θα απέχουν πολύ από το 45% (στόχος «ιδανικού σεναρίου»).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης