Ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή της Κυριακής
Αντίστροφα αρχίζει να μετράει ο χρόνος για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να μην περιορίζεται στις εταιρίες που έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο. Εν αναμονή των επενδυτικών αποφάσεων για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων από τις ΕxxonΜobil - Helleniq Energy για τις δύο παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης , των Energean - Helleniq Energy του ¨μπλοκ 2 Βορειοδυτικά της Κέρκυρας και της Helleniq Energy για τα οικόπεδα «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» , η αμερικανική Chevron φαίνεται να εντείνει τις επαφές της για είσοδο στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.
Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ερευνητικές γεωτρήσεις πιθανότατα σε όλες τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης να προχωρήσουν και με την συμμετοχή της Chevron. Με το ισχυρό ενδιαφέρουν του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου διεθνώς για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες συνδέουν παράγοντες της αγοράς την εκπροσώπηση πολυμελούς ομάδας είκοσι στελεχώ ν της Chevron τον Δεκέμβριο του 2023 στις εργασίες του 4th EAGE Eastern Mediterranean που διεξήχθη στην Αθήνα. Στο περιθώριο του Workshop στελέχη της Chevron είχαν επαφές με την διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ αλλά και της Helleniq Energy την πόρτα της οποίας έχουν χτυπήσει από τον Φεβρουάριο του 2022 προσβλέποντας στην εξαγορά μεριδίου που κατέχουν στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.
Ο ανταγωνισμός Chevron - Εxxon
Το ενδιαφέρον της Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες είχε διαφανεί πολύ νωρίτερα με την εξαγορά των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στη λεκάνη Ιονίου και Κρήτης που προσκτήθηκαν το 2012 από την νορβηγική PGS και αξιολογήθηκαν εκ νέου το 2017). Ακολούθησαν οι επαφές με την Helleniq Energy και η υπογραφή συμφωνίας εχεμύθειας μεταξύ τους για την εξαγορά μεριδίων στα οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου. Η είσοδος της Chevron στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, είναι σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή σκηνή ζήτημα χρόνου. ΕxxonMobil και Chevron διαγκωνίζονται παγκοσμίως για την ενίσχυση των περιουσιακών τους στοιχείων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες φαίνεται ότι θα αποτελέσουν το επόμενο πεδίο ανταγωνισμού μετά από αυτό στα κοιτάσματα της Γουιάνας. Η εξαγορά της Ηess που κατέχει μερίδιο 30% σε κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Exxon στα αναπτυσσόμενα κοιτάσματα πετρελαίου της Γουιάνας , έναντι 53 δις. δολαρίων ήταν η απάντηση της Chevron στην εξαγορά από την ExxonMobil της Pioneer Natural Resources, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο των ΗΠΑ, και της Denbury, δύο συνδυασμένες συναλλαγές ύψους σχεδόν 64 δισ. δολαρίων.
Οι δύο αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου σε αντίθεση με τους ευρωπαίους αντιπάλου τους που έχουν στρέψει την προσοχή τους στα ανανεώσιμα καύσιμα συνέχισαν να επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα αξιοποιώντας τα αυξανόμενα κέρδη από τις υψηλές τιμές ενέργειας και την αυξανόμενη ζήτηση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αγορά βλέπει την είσοδο της Chevron στην ελληνική αγορά ως την απάντησή της στην τοποθέτηση της Exxon στην Κρήτη και το Ιόνιο και την ενίσχυση της θέσης της έναντι του μεγαλύτερου αντιπάλου τους διεθνώς, στην αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιο -Ανατολικής Ευρώπης όπου έχουν πάρει θέσεις και οι δύο αμερικανικές εταιρίες. H Chevron έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου από το 2020 με την εξαγορά της Noble Energy, που ανακάλυψε τα πρώτα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο.
Στο στόχαστρο της αμερικανής εταιρίας βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο της Helleniq Energy στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου. Αλλωστε η Helleniq Energy δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τις παραχωρήσεις του Ιονίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Helleniq Energy προτίθεται να αναζητήσει εταίρο για τα θαλάσσια οικόπεδα στα οποία είναι μοναδική παραχωρησιούχος -με έμφαση στα μπλοκ «Ιόνιο» και «10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) σημειώνοντας ότι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας μετά τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες , απαιτούν τεχνογνωσία που δεν διαθέτει η εταιρεία. Το πρόγραμμα των υδρογοναθράκων βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν το κρίσιμο στάδιο των αποφάσεων για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που προϋποθέτουν υψηλά επενδυτικά κόστη , οπότε και η Helleniq Energy έχει κάθε λόγο να επισπεύσει συνεργασίες με εταιρίες που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και μπορούν να σηκώσουν το επενδυτικό ρίσκο.
Εντός του έτους ξεκινούν οι έρευνες
Oι αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις και οι στόχοι που θα επιλεγούν για να μπουν τα πρώτα γεωτρύπανα αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Δεν αποκλείεται ωστόσο να ληφθούν ακόμη και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αφού η μέχρι τώρα αξιολόγηση των στοιχείων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες σε μια από τις υποθαλάσσιες περιοχές οι ενδείξεις εμφανίζουν και στόχους που δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι πρότινος, με τον Operator της περιοχής να προσανατολίζεται στην πρόσκτηση επιπλέον σεισμικών δεδομένων για μια πιο ευκρινή διερεύνηση.
Οι διαδικασίες προχωρούν με την ενεργή συμμετοχή της ΕΔΕΥΕΠ η οποία επιδιώκει έναν ταυτοχρονισμό των γεωτρήσεων ώστε να αποφευχθεί ένα αρνητικό κλίμα στην περίπτωση που ένα γεωτρύπανο δεν επιβεβαιώσει τις ενδείξεις. Τα αποτελέσματα θα δείξουν τι πραγματικά κρύβει ο υποθαλάσσιος χώρος στην Κρήτη και το Ιόνιο. Αν και το πρόγραμμα στοχεύει σε κοιτάσματα φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πριν γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις εάν θα αποκαλυφθούν και κοιτάσματα πετρελαίου ή μικτά κοιτάσματα που θεωρείται και η πιθανότερη εκδοχή για κάποιες περιοχές. Στην πρώτη περίπτωση ένα θα υπάρξουν επόμενα βήματα θα κριθεί από το μέγεθος των κοιτασμάτων. Εάν εντοπιστούν αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου το δίλημμα ανάκτησής τους ή όχι αξιολογείται από αρμόδιους παράγοντες ως πολυτέλεια. Εάν είναι μικρά και οριακά από άποψη εκμετάλλευσης το success στόρυ των ελληνικών υδρογονανθράκων κάπου σε αυτό το στάδιο θα λάβει τέλος. Για τους εμπλεκόμενους στην όλη διαδικασία πάντως η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στους στόχους που προτεραιοποιούνται από τους επενδυτές θα αποτελέσει έκπληξη.
Οι προσδοκίες για την ύπαρξη υψηλών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και το Ιόνιο είναι υψηλές. Οι γεωλογικές ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το 2012 το ερευνητικό σκάφος της PGS για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για την ύπαρξη κοιτάσματος 9 τρισ. κυβικών ποδιών ή αλλιώς 280 δισ. κ.μ. αερίου. Το ενδεχόμενο αυτό μέγεθος ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη» ή με το δεύτερο μεγαλύτερο ισραηλινό κοίτασμα «Ταμάρ». Το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΕΔΕΥΕΠ τοποθετεί την απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το διάστημα 2025-2026, την ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και την έναρξη της παραγωγής, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία, το 2029.
Οι διαδικασίες κινούνται πολύ πιο γρήγορα , με τις αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και την ΕΔΕΥΕΠ να προσβλέπει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση μέσα στο 2025 και στην παραγωγή κοιτάσματος το 2027 η και νωρίτερα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλίων για να ¨κλείσουν¨ γρήγορα ζητήματα που συνδέονται με τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Μετά από ένα πρώτο κύκλο επαφών και σε συνεργασία με τους επενδυτές , διερεύνησε τη διαθεσιμότητα λιμένων στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη για την φιλοξενία σκαφών και εξοπλισμού ερευνητικών γεωτρήσεων.
Αρχκά επαφές υπήρξαν με τα λιμάνια του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου στην Κρήτη, και της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Αστακού στη Δυτική Ελλάδα και πλέον οι συζητήσεις συνεχίζονται με το λιμάνι των Χανίων, της Πάτρας και του Αστακού για να καταλήξουν στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας. Παράλληλα η ΕΔΕΥΕΠ καταρτίζει από τώρα ένα κανονισμό λειτουργίας εκτέλεσης εργασιών για τις ερευνητικές γεωτρήσεις , ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα στην υλοποίησή τους.
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
www.worldenergynews.gr
Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ερευνητικές γεωτρήσεις πιθανότατα σε όλες τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης να προχωρήσουν και με την συμμετοχή της Chevron. Με το ισχυρό ενδιαφέρουν του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου διεθνώς για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες συνδέουν παράγοντες της αγοράς την εκπροσώπηση πολυμελούς ομάδας είκοσι στελεχώ ν της Chevron τον Δεκέμβριο του 2023 στις εργασίες του 4th EAGE Eastern Mediterranean που διεξήχθη στην Αθήνα. Στο περιθώριο του Workshop στελέχη της Chevron είχαν επαφές με την διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ αλλά και της Helleniq Energy την πόρτα της οποίας έχουν χτυπήσει από τον Φεβρουάριο του 2022 προσβλέποντας στην εξαγορά μεριδίου που κατέχουν στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.
Ο ανταγωνισμός Chevron - Εxxon
Το ενδιαφέρον της Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες είχε διαφανεί πολύ νωρίτερα με την εξαγορά των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στη λεκάνη Ιονίου και Κρήτης που προσκτήθηκαν το 2012 από την νορβηγική PGS και αξιολογήθηκαν εκ νέου το 2017). Ακολούθησαν οι επαφές με την Helleniq Energy και η υπογραφή συμφωνίας εχεμύθειας μεταξύ τους για την εξαγορά μεριδίων στα οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου. Η είσοδος της Chevron στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, είναι σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή σκηνή ζήτημα χρόνου. ΕxxonMobil και Chevron διαγκωνίζονται παγκοσμίως για την ενίσχυση των περιουσιακών τους στοιχείων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες φαίνεται ότι θα αποτελέσουν το επόμενο πεδίο ανταγωνισμού μετά από αυτό στα κοιτάσματα της Γουιάνας. Η εξαγορά της Ηess που κατέχει μερίδιο 30% σε κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Exxon στα αναπτυσσόμενα κοιτάσματα πετρελαίου της Γουιάνας , έναντι 53 δις. δολαρίων ήταν η απάντηση της Chevron στην εξαγορά από την ExxonMobil της Pioneer Natural Resources, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο των ΗΠΑ, και της Denbury, δύο συνδυασμένες συναλλαγές ύψους σχεδόν 64 δισ. δολαρίων.
Οι δύο αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου σε αντίθεση με τους ευρωπαίους αντιπάλου τους που έχουν στρέψει την προσοχή τους στα ανανεώσιμα καύσιμα συνέχισαν να επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα αξιοποιώντας τα αυξανόμενα κέρδη από τις υψηλές τιμές ενέργειας και την αυξανόμενη ζήτηση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αγορά βλέπει την είσοδο της Chevron στην ελληνική αγορά ως την απάντησή της στην τοποθέτηση της Exxon στην Κρήτη και το Ιόνιο και την ενίσχυση της θέσης της έναντι του μεγαλύτερου αντιπάλου τους διεθνώς, στην αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιο -Ανατολικής Ευρώπης όπου έχουν πάρει θέσεις και οι δύο αμερικανικές εταιρίες. H Chevron έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου από το 2020 με την εξαγορά της Noble Energy, που ανακάλυψε τα πρώτα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο.
Στο στόχαστρο της αμερικανής εταιρίας βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο της Helleniq Energy στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου. Αλλωστε η Helleniq Energy δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τις παραχωρήσεις του Ιονίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Helleniq Energy προτίθεται να αναζητήσει εταίρο για τα θαλάσσια οικόπεδα στα οποία είναι μοναδική παραχωρησιούχος -με έμφαση στα μπλοκ «Ιόνιο» και «10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) σημειώνοντας ότι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας μετά τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες , απαιτούν τεχνογνωσία που δεν διαθέτει η εταιρεία. Το πρόγραμμα των υδρογοναθράκων βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν το κρίσιμο στάδιο των αποφάσεων για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που προϋποθέτουν υψηλά επενδυτικά κόστη , οπότε και η Helleniq Energy έχει κάθε λόγο να επισπεύσει συνεργασίες με εταιρίες που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και μπορούν να σηκώσουν το επενδυτικό ρίσκο.
Εντός του έτους ξεκινούν οι έρευνες
Oι αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις και οι στόχοι που θα επιλεγούν για να μπουν τα πρώτα γεωτρύπανα αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Δεν αποκλείεται ωστόσο να ληφθούν ακόμη και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αφού η μέχρι τώρα αξιολόγηση των στοιχείων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες σε μια από τις υποθαλάσσιες περιοχές οι ενδείξεις εμφανίζουν και στόχους που δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι πρότινος, με τον Operator της περιοχής να προσανατολίζεται στην πρόσκτηση επιπλέον σεισμικών δεδομένων για μια πιο ευκρινή διερεύνηση.
Οι διαδικασίες προχωρούν με την ενεργή συμμετοχή της ΕΔΕΥΕΠ η οποία επιδιώκει έναν ταυτοχρονισμό των γεωτρήσεων ώστε να αποφευχθεί ένα αρνητικό κλίμα στην περίπτωση που ένα γεωτρύπανο δεν επιβεβαιώσει τις ενδείξεις. Τα αποτελέσματα θα δείξουν τι πραγματικά κρύβει ο υποθαλάσσιος χώρος στην Κρήτη και το Ιόνιο. Αν και το πρόγραμμα στοχεύει σε κοιτάσματα φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πριν γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις εάν θα αποκαλυφθούν και κοιτάσματα πετρελαίου ή μικτά κοιτάσματα που θεωρείται και η πιθανότερη εκδοχή για κάποιες περιοχές. Στην πρώτη περίπτωση ένα θα υπάρξουν επόμενα βήματα θα κριθεί από το μέγεθος των κοιτασμάτων. Εάν εντοπιστούν αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου το δίλημμα ανάκτησής τους ή όχι αξιολογείται από αρμόδιους παράγοντες ως πολυτέλεια. Εάν είναι μικρά και οριακά από άποψη εκμετάλλευσης το success στόρυ των ελληνικών υδρογονανθράκων κάπου σε αυτό το στάδιο θα λάβει τέλος. Για τους εμπλεκόμενους στην όλη διαδικασία πάντως η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στους στόχους που προτεραιοποιούνται από τους επενδυτές θα αποτελέσει έκπληξη.
Οι προσδοκίες για την ύπαρξη υψηλών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και το Ιόνιο είναι υψηλές. Οι γεωλογικές ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το 2012 το ερευνητικό σκάφος της PGS για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για την ύπαρξη κοιτάσματος 9 τρισ. κυβικών ποδιών ή αλλιώς 280 δισ. κ.μ. αερίου. Το ενδεχόμενο αυτό μέγεθος ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη» ή με το δεύτερο μεγαλύτερο ισραηλινό κοίτασμα «Ταμάρ». Το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΕΔΕΥΕΠ τοποθετεί την απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το διάστημα 2025-2026, την ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και την έναρξη της παραγωγής, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία, το 2029.
Οι διαδικασίες κινούνται πολύ πιο γρήγορα , με τις αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και την ΕΔΕΥΕΠ να προσβλέπει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση μέσα στο 2025 και στην παραγωγή κοιτάσματος το 2027 η και νωρίτερα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλίων για να ¨κλείσουν¨ γρήγορα ζητήματα που συνδέονται με τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Μετά από ένα πρώτο κύκλο επαφών και σε συνεργασία με τους επενδυτές , διερεύνησε τη διαθεσιμότητα λιμένων στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη για την φιλοξενία σκαφών και εξοπλισμού ερευνητικών γεωτρήσεων.
Αρχκά επαφές υπήρξαν με τα λιμάνια του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου στην Κρήτη, και της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Αστακού στη Δυτική Ελλάδα και πλέον οι συζητήσεις συνεχίζονται με το λιμάνι των Χανίων, της Πάτρας και του Αστακού για να καταλήξουν στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας. Παράλληλα η ΕΔΕΥΕΠ καταρτίζει από τώρα ένα κανονισμό λειτουργίας εκτέλεσης εργασιών για τις ερευνητικές γεωτρήσεις , ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα στην υλοποίησή τους.
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
www.worldenergynews.gr