Ενέργεια

Ευρώπη: Πτώση τιμών σε εκπομπές άνθρακα και φυσικό αέριο

Ευρώπη: Πτώση τιμών σε εκπομπές άνθρακα και φυσικό αέριο

Εικασίες για κέρδη για τους traders με αρνητικές θέσεις  

Οι τιμές των CO2 υποχώρησαν σε χαμηλό 3 εβδομάδων την Πέμπτη 11/1/2023 εν μέσω αποκόμισης κερδών από short θέσεις στο φυσικό αέριο.

Την Παρασκευή 12/1/2023 τιμές φυσικού αερίου συμβολαίων TTF για το μήνα Φεβρουάριο έκλεισαν στα 31,57 ευρώ ανά MW.

Την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς, καθώς οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αντιστάθμισαν τα αυξανόμενα αποθέματα στις ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια, το αργό Brent έκλεισε στα 77,41 δολάρια, ενώ το αργό WTI διαμορφώθηκε στα 72,02 δολάρια το βαρέλι. Αμφότερα αυξήθηκαν κατά περίπου 1%.

Οι βρετανικές βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν την Πέμπτη, με το σποτ της NBP να υποχωρεί περισσότερο από 1% για να διαμορφωθεί στις 78,50 p/therm, επηρεασμένο από ηπιότερες καιρικές συνθήκες.

Η τιμή του φυσικού αερίου για την παράδοση Sum-24 υποχώρησε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στις 76,30 p/therm λόγω σταθερών ροών και άνετης προοπτικής.

 

Οι τιμές σε Γερμανία και Γαλλία

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας spot έχασαν έδαφος εν μέσω αυξανόμενης αιολικής παραγωγής και ασθενέστερης ζήτησης.

Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα στη Γερμανία μειώθηκε πάνω από 3% για να κλείσει στα 106,04 EUR/MWh.

 

Το παρόμοιο συμβόλαιο στη Γαλλία υποχώρησε κατά 0,2% για να κλείσει στα 106,53 EUR/MWh καθώς η ισχυρή ζήτηση περιόρισε τις απώλειες.

Οι τιμές του πρώτου έτους της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν την Πέμπτη, παρακολουθώντας τις πτωτικές τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα.

Η γερμανική τιμή ισχύος Cal’25 διαμορφώθηκε στα 87,27 EUR/MWh, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γαλλία σταθεροποιήθηκε στα 81,91 EUR/MWh, σημειώνοντας ημερήσια πτώση 1%.

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα παρουσίασαν αξιοσημείωτη πτώση φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 εβδομάδων κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης που ήταν πιο απασχολημένη από το συνηθισμένο.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά εικάζουν ότι οι traders με αρνητικές θέσεις ενδέχεται να ξεκινούν την ανάληψη κερδών.

Ως αποτέλεσμα, οι EUA που λήγουν στις 24 Δεκεμβρίου υποχώρησαν κατά 3%, διαμορφώνοντας τα 67,92 EUR/τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης