Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Cactos Fleet: Οι μπαταρίες πρώτης ζωής κερδίζουν… στις επενδύσεις λόγω πτώσης τιμής του LFP

Cactos Fleet: Οι μπαταρίες πρώτης ζωής κερδίζουν… στις επενδύσεις λόγω πτώσης τιμής του LFP

Είναι πιο ελκυστικές λόγω ανεβασμένης ανταγωνιστικότητας κόστους όπως αποκάλυψε η νεότευκτη εταιρεία στο Energy-Storage.news

 

Η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα κόστους των κυψελών μπαταριών LFP έχει κάνει τις μπαταρίες πρώτης ζωής πιο ελκυστικές από τις μπαταρίες δεύτερης ζωής, όπως γνωστοποίησε στο Energy-Storage.news (ειδικευμένη ιστοσελίδα σε τέτοια θέματα) η εταιρεία λύσεων BESS Cactos με έδρα τη Φινλανδία.

Η OP Finland Infrastructure LP και το Finland Climate Fund πραγματοποίησαν επένδυση 26 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα νέο όχημα (το Cactos Fleet Finland LP) το οποίο θα αγοράζει και θα λειτουργεί μονάδες συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) για πελάτες κυρίως εμπορικούς και βιομηχανικούς (C&I) στο πλαίσιο της Cactos μοντέλο χρηματοδοτικής μίσθωσης χωρίς χρήματα.

Όταν η εταιρεία συγκέντρωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ το Νοέμβριο του 2022, παρουσιάστηκε ότι χρησιμοποιούσε μεταχειρισμένες μπαταρίες από ηλεκτρικά οχήματα (EVs) της Tesla σε σταθερό BESS, αλλιώς γνωστό ως αποθήκευση ενέργειας δεύτερης ζωής.

Αναμένοντας συνέχεια στην αύξηση της παραγωγής

Ο Oskari Jaakkola (ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος) λέει ότι οι πτώσεις στις τιμές των νέων μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) από τότε (2022) άλλαξαν.

«Λόγω της σημαντικά αυξημένης ανταγωνιστικότητας κόστους των κυττάρων LFP πρώτης ζωής, η παραγωγή μας είναι επί του παρόντος περίπου 80-90% πρώτης ζωής και αναμένουμε ότι η τάση θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Jaakkola.

Αναλυτικά είπε: «Αυτή τη στιγμή, τα κύτταρα LFP πρώτης ζωής είναι πολύ ελκυστικά λόγω της μακροζωίας και της τιμής τους.

Τα κύτταρα δεύτερης ζωής είναι κατάλληλα για το σκοπό τους όταν πρόκειται για αποθήκευση ενέργειας μπαταρίας.

Ωστόσο, όταν εξετάζουμε αυστηρά το κόστος, το first life LFP είναι αυτή τη στιγμή πιο ελκυστικό.

Υπάρχουν και άλλες πτυχές που υποστηρίζουν τα κύτταρα δεύτερης ζωής, όπως οι προβολές ESG και γι' αυτό θέλουμε να διατηρήσουμε το προϊόν δεύτερης ζωής στην προσφορά μας και να επιτρέψουμε στους πελάτες να κάνουν την επιλογή».

Το υψηλό κόστος των νέων μπαταριών ιόντων λιθίου αναφέρθηκε συχνά ως η κινητήρια δύναμη της δεύτερης αγοράς αποθήκευσης ενέργειας ζωής όταν το Energy-Storage.news επικοινώνησε με εταιρείες καθ' όλη τη διάρκεια του 2022.

Η Cactos Fleet στοχεύει σε κεφάλαιο 70 εκατομμυρίων ευρώ, τα μισά ίδια κεφάλαια και μισό χρέος και δημιουργήθηκε για να διαχωρίσει τη μακροπρόθεσμη μίσθωση και τη λειτουργία περιουσιακών στοιχείων BESS με την τεχνολογική δραστηριότητα της Cactos, δραστηριότητες που έχουν διαφορετικά τυπικά προφίλ επενδυτών.

 

Οι επενδύσεις της Cactos Fleet στα κύτταρα LFP πρώτης ζωής

Εξηγώντας το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας και πώς συνδέεται με την απόφαση να επικεντρωθεί επί του παρόντος στα κύτταρα LFP πρώτης ζωής, ο Jaakkola είπε:

«Το προϊόν μας είναι τα έξυπνα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ως υπηρεσία παρέχουμε στους πελάτες μας μια υπηρεσία all inclusive και ο πελάτης πληρώνει μόνο έναν μηνιαίο λογαριασμό.

Αναπτύσσουμε τις τεχνολογίες (τόσο υλικό όσο και λογισμικό), συναρμολογούμε τα BESS, εγκαθιστούμε, αναθέτουμε, συντηρούμε, εμπορευόμαστε και χρηματοδοτούμε τα συστήματα.

Συνήθως κερδίζουμε μια αμοιβή βάσει απόδοσης και ως εκ τούτου, έχουμε συμφέρον με τους πελάτες μας να κάνουμε τα BESS μας τα πιο αξιόπιστα, κερδοφόρα και οικονομικά προϊόντα στην αγορά».

Το πρώτο προϊόν ζωής BESS της εταιρείας είναι το Cactos One Cardo, ενώ το προϊόν της που περιλαμβάνει μπαταρίες Tesla δεύτερης ζωής είναι το Cactos One Classic. Οι αναπτυγμένες μονάδες BESS του συγκεντρώνονται σε μια εικονική μονάδα παραγωγής ενέργειας (VPP) χρησιμοποιώντας το ιδιόκτητο λογισμικό Cactos Spine.


Η εταιρεία κατέχει 50 μονάδες
Cactos One (χωρίς να διευκρινίζεται ο διαχωρισμός μεταξύ Classic και Cardo) και με την τελευταία χρηματοδότηση λέγεται ότι μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 1.000 τα επόμενα χρόνια.

Η περίοδος επένδυσης αναμένεται να είναι 2,5 έτη με περίοδο λειτουργίας για τις μονάδες τα 10 έτη.

Το μεγαλύτερο ιδιόκτητο σύστημά της είναι ένα BESS ισχύος 2,5 MWh που είναι εγκατεστημένο σε κέντρο logistics στην Tuusula της Φινλανδίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης