Ontario Univ: Τα βασικά οφέλη που παρέχουν τα μικρής κλίμακας ηλιακά συστήματα - theconversation.com

Ontario Univ: Τα βασικά οφέλη που παρέχουν τα μικρής κλίμακας ηλιακά συστήματα - theconversation.com
Είναι καλύτερα για το περιβάλλον και πιο οικονομικά

Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο και δημοσίευσε το theconversation.com, δείχνει ότι το μέγεθος παίζει ρόλο στην ηλιακή ενέργεια.

Η πρώτη ανάλυση κύκλου ζωής που συγκρίνει μεγάλα και μικρά ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μικρής κλίμακας ηλιακά συστήματα είναι στην πραγματικότητα καλύτερα για το περιβάλλον ακόμη και από το μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό ηλιακό πάρκο.

Ιστορικά, τα ηλιακά ηλεκτρικά συστήματα ήταν τόσο ακριβά που πολλοί ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν για τον εαυτό τους.

Η σημερινή πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πλέον η φθηνότερη μορφή ενέργειας διεθνώς.

Μάλιστα τα ηλιακά πάνελ μπορούν πλέον να αποπληρώσουν εύκολα την ενέργεια που επενδύθηκε στην παραγωγή τους πολλές φορές.

Σήμερα, το χαμηλότερο ηλιακό κόστος βρίσκεται σε γιγάντια ηλιακά πάρκα. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους να ισχυρίζονται ότι οι μεγάλες ηλιακές λειτουργίες είναι καλύτερες για το περιβάλλον.

Όμως αυτό είναι λάθος διότι το μικρότερο είναι καλύτερο για τη Γη.

 

Η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνή και λειτουργεί στον Καναδά

Το κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι ειδικοί σε σημείο που η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια είναι συνήθως η φθηνότερη πηγή ενέργειας σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όλοι όσοι ζουν στο Μίσιγκαν θα ήταν πιο πλούσιοι εάν επένδυαν σε ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο αντί να πληρώσουν την τοπική κοινή επιχείρηση για (συχνά εκτός Πολιτείας) ενέργεια με καύση άνθρακα.

Πράγματι, η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο φθηνή που μπορεί να επιδοτήσει άλλες ενεργειακές συσκευές. Για παράδειγμα, οι αντλίες θερμότητας με ηλιακή ενέργεια είναι κερδοφόρες για τους ιδιοκτήτες κατοικιών στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς αντισταθμίζουν την αγορά «φυσικού» αερίου.

Τα ηλιακά πάνελ πληρώνουν την ενέργεια που επενδύεται σε αυτά σε λιγότερο από ένα χρόνο ακόμη και στον Καναδά και διαρκούν για 25 χρόνια υπό την εγγύηση (αλλά μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο).

Τα ηλιακά πάνελ γίνονται στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικά καθώς η θερμοκρασία γίνεται πιο κρύα και οι απώλειες χιονιού στο μεγαλύτερο μέρος του Καναδά είναι μέτριες.

Καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, το χιόνι δυστυχώς θα γίνει ακόμη μικρότερο πρόβλημα για τους ηλιακούς συλλέκτες.

Αν και η ηλιακή ενέργεια λειτουργεί εξαιρετικά στον Καναδά, για την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα έως το 2050 και την επίτευξη των δεσμεύσεων του συγκεκριμένου κράτους, θα χρειαστούμε πολλά ηλιακά πάνελ.

Μια μελέτη προέβλεψε ότι θα χρειαζόμασταν μόνο το 1% της γεωργικής γης του Καναδά για να αντισταθμίσουμε όλα τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν εγκαθιστούσαμε μεγάλης κλίμακας ηλιακά πάρκα.

Ταράτσα ή ηλιακό αγρόκτημα;

Παρόλο που τα ηλιακά πάρκα κοστίζουν λιγότερα χρήματα ανά μονάδα ενέργειας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ίσως είναι πιο έξυπνο η τοποθέτηση ηλιακής ενέργειας στη στέγη σπιτιού.

Μελέτη ανάλυσης του κύκλου ζωής μας συνέκρινε ηλιακά συστήματα ταράτσας με ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα κλίμακας πολλαπλών μεγαβάτ από την παραγωγή έως τον παροπλισμό.

Τα ηλιακά συστήματα ταράτσας απαιτούν 21 έως 54% λιγότερη ενέργεια εισροής, κάνουν 18 έως 59% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα ισοδύναμο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και καταναλώνουν μειωμένη ποσότητα νερού που κυμαίνεται από 1 έως 12% ανά κιλοβάτ.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος απόσβεσης ενέργειας των ηλιακών συστημάτων στον τελευταίο όροφο είναι περίπου 51 έως 57% χαμηλότερος από εκείνον των επίγειων ηλιακών συστημάτων σε όλες τις τοποθεσίες.

Ο πρωταρχικός λόγος για αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα είναι ότι η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο χρησιμοποιεί την υπάρχουσα υποδομή του σπιτιού ή του κτιρίου και συνεπώς απαιτεί ριζικά μειωμένη χρήση υλικών σε αντίθεση με τα ανεξάρτητα ράφια. Ομοίως, τοποθετώντας τους ηλιακούς συλλέκτες κοντά στο ηλεκτρικό φορτίο, μειώνονται οι απώλειες μετάδοσης σε όλο το δίκτυο.

Συνολικά, ο χρόνος απόσβεσης του διοξειδίου του άνθρακα ήταν 378 έως 428% μεγαλύτερος για επίγεια εγκατεστημένα ηλιακά πάρκα μεγάλης κλίμακας σε σύγκριση με τον ηλιακό σε ταράτσα για τις ίδιες μονάδες.

Παρά τα σαφή πλεονεκτήματά τους από τις εργασίες μεγάλης κλίμακας, απλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος στον τελευταίο όροφο για την κάλυψη αναγκών όπως η ηλεκτρική θέρμανση και η μεταφορά. Χρειάζεται μικτή προσέγγιση.


Επιπλέον ηλιακή ενέργεια από τα αγροβολταϊκά

Ακόμη πρόσθετη ηλιακή ενέργεια προέρχεται από τα αγροβολταϊκά τα οποία συνδυάζουν σκόπιμα την ηλιακή ενέργεια με τη γεωργία.

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν θυσιάζουν γεωργική γη και πράγματι μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής τροφίμων.

Τέλος τα αγροβολταϊκά είναι εξαιρετικά κερδοφόρα και αυξάνονται ταχέως στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, ενώ αυτά στον Καναδά έχουν μια ισχυρή θέση με πιθανά οφέλη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης