Τελευταία Νέα

Κατασκευές: «Τρύπα» 200.000 θέσεων μηχανικών και τεχνιτών απειλεί την υλοποίηση των μεγάλων έργων  

Κατασκευές: «Τρύπα» 200.000 θέσεων μηχανικών και τεχνιτών απειλεί την υλοποίηση των μεγάλων έργων   

Τέταρτη στον κόσμο η Ελλάδα στην έλλειψη ταλέντου το 2024 - Ρεκόρ 11ετίας

 

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας μας. Μία «τρύπα» περί των 200.000 θέσεων μηχανικών και τεχνιτών απειλεί την έγκαιρη υλοποίηση των μεγάλων έργων που βρίσκονται στα σκαριά, με ένα πρωτοφανές pipeline διαγωνισμών 27 δισ. ευρώ ως το 2030. Το εντυπωσιακό, ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο του κλάδου, που σκαρφαλώνει πάνω από τα 16 δισ. ευρώ καθιστά την έλλειψη μείζον ζήτημα για τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η παγκόσμια έρευνα έλλειψης ταλέντου της ManpowerGroup για το 2024. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου, μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, όπου παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνουν σοβαρή δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, στην κορυφή της λίστας με τους κλάδους στους οποίους εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα φιγουράρει ο κλάδος της βιομηχανίας και των κατασκευών, με ποσοστό 89% των εργοδοτών να αναφέρουν δυσκολία. Το ίδιο ποσοστό καταγράφεται στις υπηρεσίες επικοινωνίας. Ακολουθούν με ποσοστό 88% οι τομείς της ενέργειας και των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ενώ στον κλάδο των μεταφορών και των logistics πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων αντιμετωπίζει το 82% των εργοδοτών.

Επαναπατρισμός επιστημόνων

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, η κατάταξη της χώρας μας για το 2024 αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας, χρονική περίοδος κατά την οποία γιγαντώθηκε η φυγή νέων στο εξωτερικό. Η αποψίλωση του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού του κλάδου μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στοιχίζει σήμερα ακριβά στα έργα. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του κλάδου, για να ξεπεραστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα χρειάζονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό επιστημόνων και διακρατικές συμφωνίες για προσωπικό εκτός Ε.Ε.

Η έλλειψη εργαζομένων δεν απειλεί μόνο καθ’ εαυτή την εκτέλεση των έργων, συγχρόνως αυξάνει και το εργατικό κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το ημερομίσθιο του τεχνίτη στην αγορά έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ, όταν οι προϋπολογισμοί των έργων καταρτίζονται με 58 ευρώ. 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, ανέδειξε μεταξύ άλλων και την επίδραση της πανδημίας που αύξησε τον βαθμό δυσκολίας εύρεσης ταλέντων. «Σημαντική πρόκληση συνιστά και η συχνή μετακίνηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε, εστιάζοντας στην ανάγκη οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μία στρατηγική διακράτησης ταλέντων με ισχυρά κίνητρα. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι Έλληνες εργοδότες αναδιαμορφώνουν τα οφέλη που προσφέρουν για να διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα. Το 44% των εργοδοτών προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το πού και το πότε εργάζονται οι εργαζόμενοι, το 31% θα επιλέξει την προσφορά μπόνους συμμετοχής, το 28% την εξέταση νέων δεξαμενών ταλέντων, π.χ. ώριμων εργαζομένων. 

Το 25% θα χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο την αύξηση μισθών ενώ το 24% τη διακράτηση ταλέντων ακόμα κι όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Το 18% δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις απαιτήσεις προσόντων, το 16% ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση για επιλεγμένες εργασίες/διαδικασίες και το 9% ότι θα προσφύγουν σε προσλήψεις διεθνώς.


www.worldenergynews.gr

 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης