Ισπανία: Κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες ενισχύουν την παρουσία τους στις ΑΠΕ (Renews)

Ισπανία: Κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες ενισχύουν την παρουσία τους στις ΑΠΕ (Renews)
Πρωταγωνιστούν στην κατασκευή και διαχείριση αιολικών πάρκων της ιβηρικής χώρας
Δύο από τις πιο σπουδαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επέλεξαν να αφήσουν πιο ισχυρό αποτύπωμα στο συγκεκριμένο κλάδο με την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ισπανία.

Όπως αποκαλύπτει η εξειδικευμένη σε τέτοιου είδους θέματα, ιστοσελίδα renews.biz, η Acciona Energia (ενεργειακή εταιρεία - θυγατρική της Acciona με έδρα τη Μαδρίτη) και η Engie (γαλλική πολυεθνική εταιρεία κοινής η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, της πυρηνικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του πετρελαίου) μπαίνουν δυναμικά στα ισπανικά αιολικά πάρκα.


Η
Acciona Energia κατασκεύασε την πρώτη υβριδική εγκατάστασή της στην Ισπανία

Η Acciona Energia ολοκλήρωσε το πρώτο της εργοστάσιο υβριδικής ανανεώσιμης ενέργειας με την κατασκευή μιας ηλιακής μονάδας στο χώρο του λειτουργικού αιολικού πάρκου Escepar στην Ισπανία.

Το υβριδικό πάρκο αιολικής (36MW) και ηλιακής ενέργειας (29MW) βρίσκεται στους Δήμους Villalba del Rey και Tinajas (Cuenca).

Το φωτοβολταϊκό αγρόκτημα δημιούργησε έως και 130 θέσεις εργασίας κατά την κορύφωση της κατασκευής του.

Επιπλέον, το έργο είναι μέρος του προγράμματος Social Impact Management (GIS) που εφαρμόζει η Acciona Energia σε όλες τις εγκαταστάσεις της με στόχο να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται, επανεπενδύοντας μέρος του ετήσιου εισοδήματός της στην περιοχή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Villalba del Rey, η εταιρεία εκτελεί ένα πρόγραμμα για την αναζωογόνηση του συνεταιρισμού Santos Sebastián e Isidro, μιας από τις κύριες οικονομικές μηχανές του δήμου, και χρηματοδοτεί διάφορα μέτρα για την ενίσχυση της απόδοσής του.

Το Escepar είναι η πρώτη υβριδική εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας, όπου δύο ή περισσότερες τεχνολογίες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρησιμοποιούν το ίδιο σημείο σύνδεσης, βελτιστοποιώντας τη χρήση του δικτύου.

Με το συνδυασμό εναλλασσόμενων τεχνολογιών, όπως η αιολική και η ηλιακή, μειώνεται η εξάρτηση από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και επιτυγχάνεται μια πιο σταθερή και σταθερή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, με την κοινή χρήση υποδομών, αποφεύγεται η κατασκευή νέων ηλεκτροφόρων γραμμών, υποσταθμών, εγκαταστάσεων και δρόμων, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχαν δύο ανεξάρτητα έργα.


Η
Engie δυνάμωσε στην ισπανική αιολική ενέργεια 194 MW

ΑΙΟΛΙΚΟ_1.jpg

Η
Engie αύξησε το μερίδιό της (κατέχει πλέον το 66%) στο χαρτοφυλάκιο 194 MW Goya των λειτουργικών αιολικών πάρκων στην Ισπανία.

Η Engie συμφώνησε να αποκτήσει το 51% (είχε 15%) του μεριδίου που κατέχει η Mirova, θυγατρική της Natixis Investment Managers, στο χαρτοφυλάκιο Goya που περιλαμβάνει 7 αιολικά πάρκα.

Το χαρτοφυλάκιο Goya αποτελείται από στοιχεία ενεργητικού σε Aguilon, Azuara, Herrera de los Navarros και Fuendetodos (επαρχία της Σαραγόσα), τα οποία λειτουργούν από το 2020. Είναι ένα από τα πρώτα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία που κατασκευάστηκε χωρίς επιδοτήσεις και το πρώτο να υπογράψει εταιρική σύμβαση αγοράς ενέργειας (ΟΛΠ), με την Engie, για 13 χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2023, το έργο έλαβε αναχρηματοδότηση από τη Natixis CIB.

Το MEF 3 συνέδεσε αρχικά την επένδυσή του μαζί με την RGREEN INVEST μέσω του ταμείου INFRAGREEN 3, τη Rive Private Investment μέσω του ταμείου Etraph Finance και την Apres Demain.

Ο Loreto Ordóñez (Διευθύνων Σύμβουλος της Engie στην Ισπανία), δήλωσε: «Για εμάς, το έργο Goya είναι εμβληματικό γιατί έχει δείξει τη δέσμευση και το ενδιαφέρον του Ομίλου για τον ισπανικό ενεργειακό τομέα, προωθώντας ένα μακροπρόθεσμο έργο που επιτρέπει την παραγωγή καθαρής ενέργειας».

Ο Raphael Lance (επικεφαλής των ταμείων ενεργειακής μετάβασης της Mirova) είπε: «Το έργο Goya ήταν μια συναλλαγή ορόσημο για το Mirova Eurofideme 3 ως το πρώτο έργο που αναπτύχθηκε από τη Forestalia στο πλαίσιο του νέου ισπανικού διαγωνισμού του 2016.

Χρειάστηκε πολλή αφοσίωση, δημιουργικότητα και ενέργεια από την επενδυτική μας ομάδα, τους βιομηχανικούς και οικονομικούς εταίρους μας για να γίνει αυτό».

Στην Ισπανία η Engie ήδη λειτουργεί και διαχειρίζεται μια εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 1,7 GW, εκ των οποίων 1,5 GW είναι αιολική, 136 MW ηλιακά φωτοβολταϊκά και 65 MW υδροηλεκτρική ενέργεια.

Τα τελευταία χρόνια, η θυγατρική της Engie στην Ισπανία έχει πραγματοποιήσει αρκετές εταιρικές δραστηριότητες για την ενσωμάτωση εταιρειών με σχετικά χαρτοφυλάκια αιολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με τη στρατηγική του ομίλου για ανάπτυξη της βάσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Mirova ανακοίνωσε την έναρξη του έργου του Mirova Energy Transition 6, της έκτης στρατηγικής της αφιερωμένης στην υποδομή ενεργειακής μετάβασης, με στόχο να συγκεντρώσει έως και 2 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης