Διεθνή

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τα F-16: «Εγκρίνετε πρώτα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τα F-16: «Εγκρίνετε πρώτα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»
Έκρηξη Γκιουλέρ: "Απαράδεκτο να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα F-16"

Τελεσίγραφο στην Άγκυρα σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης. Το παζάρι που επιχείρησε ο Ταγίπ Ερντογάν για τη σκανδιναβική χώρα φαίνεται να του γυρίζει μπούμερανγκ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ζήτησε το τουρκικό κοινοβούλιο να εγκρίνει πρώτα την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ώστε «να βοηθηθεί» ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και να δοθούν τα μαχητικά F-16 που έχει ανάγκη η Τουρκία. Για το θέμα αυτό ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φέρεται μάλιστα να ζήτησε απάντηση έως το τέλος της εβδομάδας. 

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον φέρεται να ξεκαθάρισε ότι το θέμα των F-35 για την Ελλάδα θα προωθηθεί. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Σενά Αλκάν μέχρι τώρα στις συνομιλίες επικρατούσε η θέση να προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας και ταυτόχρονα να προχωρήσει το ζήτημα της παραχώρησης των F-16 στην Τουρκία. Όμως τώρα πια η θέση των ΗΠΑ την οποία εξέφρασε και ο Μπλίνκεν στην επίσκεψη αυτή  είναι οι εξής; ´´Στις ΗΠΑ δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία των F-16, όμως πριν εσείς να έχετε ολοκληρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ῎. (…) Όμως εδώ μιλάμε για δυο διαφορετικές διαδικασίες».

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης