Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Παραμένει μπλοκαρισμένη η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τις επιλέξιμες βιομηχανίες της μέσης τάσης - Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ

Παραμένει μπλοκαρισμένη η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τις επιλέξιμες βιομηχανίες της μέσης τάσης - Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ
Η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της προς τον κ. Σκυλακάκη σημειώνει ότι οι νέες Κατευθυντήριες γραμμές CEEAG προβλέπουν εκτός των άλλων και τη δυνατότητα επέκτασης της επιδότησης για μειωμένο ενιαίο ΕΤΜΕΑΡ +ΥΚΩ, όπως ήδη έχει εφαρμόσει η Γαλλία
Στο περίμενε βρίσκονται πολλές βιομηχανίες της χώρας που ηλεκτροδοτούνται κυρίως στη Μέση Τάση για να επωφεληθούν της μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνει το σύνολο των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Και τούτο διότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας οι οριστικές αποφάσεις υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2021, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους της βιομηχανίας παραμένουν μια σειρά από ρυθμιστικά ζητήματα που εμποδίζουν τον ΔΑΠΕΕΠ να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022.

Εξάλλου όπως αναφέρεται στο σκεπτικό πρόσφατης απόφασης της ΡΑΑΕΥ με την οποία η χρέωση βάσης του ΕΤΜΕΑΡ για το 2024 διατηρήθηκε στα 17 ευρώ/MWh, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις υπαγωγής σε καθεστώς μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2021 και 2022, ενώ για το 2023 ο ΔΑΠΕΕΠ που όφειλε να έχει διαθέσιμη την εφαρμογή υποβολής αιτήσεων τον Οκτώβριο του 2022 δεν το έχει κάνει.
Σύμφωνα δε, με πρόσφατη επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη πρέπει να αρθούν τα νομοθετικά- ρυθμιστικά εμπόδια που αντιμετωπίζει ο ΔΑΠΕΕΠ και δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022.

Στην ίδια μοίρα επιλέξιμοι και μη επιλέξιμοι

Το αποτέλεσμα είναι ότι όλα τα έτη από το 2020 και μετά, οι επιλέξιμες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης, πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ 8,78ευρώ/MWh αντί των 2,55 ευρώ/MWh που θα τους αναλογούσε κανονικά, με βάση τις αποφάσεις για τις κατηγορίες των επιλέξιμων βιομηχανιών.
Μάλιστα, μη επιλέξιμοι καταναλωτές στη Μέση Τάση, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, πληρώνουν για τα ίδια έτη μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/MWh αντί των 17ευρώ/MWh, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας έχει επεκτείνει τις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρήσεων για το 2021 (κατηγορία Β6), χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το ΥΠΕΝ, ως τις 31/12/23, οπότε έληγε η σχετική προθεσμία δεν είχε κοινοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν το νέο σχήμα για το ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το βιομηχανικό ΕΤΜΕΑΡ για το 2023. Και τούτο γιατί ο ΔΑΠΕΕΠ δεν κατέστησε διαθέσιμη την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων εντός του Οκτωβρίου 2022.
Στην περίπτωση που υπαχθούν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι στο καθεστώς της μειωμένης χρέωσης, οι τελικές χρεοπιστώσεις για τα έτη 2019,2020 και 2021 υπολογίζονται στα 216,82 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βιομηχανίας.


Οι νέες Κατευθυντήριες γραμμές CEEAG

Η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της προς τον κ. Σκυλακάκη σημειώνει ότι οι νέες Κατευθυντήριες γραμμές CEEAG (2022/C80/01 par 403) προβλέπουν εκτός των άλλων και τη δυνατότητα επέκτασης της επιδότησης για μειωμένο ενιαίο ΕΤΜΕΑΡ +ΥΚΩ, όπως ήδη έχει εφαρμόσει η Γαλλία. Προβλέπεται δε και η υποχρέωση της Ελλάδας να επικαιροποιήσει το υφιστάμενο σχήμα ώστε να είναι συμβατό με τις νέες κατευθυντήριες.

Με βάση αυτό το δεδομένο η ΕΒΙΚΕΝ θέτει θέμα μείωσης και των ΥΚΩ για τη βιομηχανία επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη χρέωση παραμένει σταθερή παρά τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης και την προφανή σημαντική μείωση της χρήσης των καυσίμων στα νησιά, ενώ αντίθετα υπάρχει αυξανόμενη χρέωση δικτύου μεταφοράς.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί το νέο σχήμα που θα κοινοποιηθεί προς έγκριση στην Επιτροπή να αφορά πλέον μειωμένη ενοποιημένη χρέωση για ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ για τις επιλέξιμες βιομηχανίες, αφού δεν διαφαίνεται μείωση των ΥΚΩ όπως αναμενόταν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης