Ενέργεια

Σταθερές (επί της ουσίας) οι τιμές του πετρελαίου παρά τους φόβους λόγω… Ερυθράς Θάλασσας

Σταθερές (επί της ουσίας) οι τιμές του πετρελαίου παρά τους φόβους λόγω… Ερυθράς Θάλασσας

Οι ανησυχίες του ΟΠΕΚ+ για τις τρέχουσες αδύναμες συνθήκες στην αγορά του «μαύρου χρυσού»

Αμετάβλητες παραμένουν ουσιαστικά οι τιμές του πετρελαίου παρά τις πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα (επιθέσεις σε πλοία από αντάρτες Χούθι).

Ελάχιστα άλλαξαν σήμερα μετά τις απότομες κινήσεις στις αρχές της εβδομάδας, καθώς οι αγορές ζύγιζαν… τις ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.

Το αργό Brent υποχώρησε ένα σεντ ή 0,01% στα 75,88 δολάρια το βαρέλι σήμερα το πρωί, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate υποχώρησαν 8 σεντς ή 0,11% στα 70,3 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανέβει περίπου 2 δολάρια νωρίτερα την εβδομάδα μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι το Σαββατοκύριακο και την άφιξη ιρανικού πολεμικού πλοίου τη Δευτέρα 1/1/2024.

Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμους πλωτούς δρόμους για τη μεταφορά πετρελαίου και να διαταράξει τις εμπορικές ροές.

Ωστόσο, η αγορά υποχώρησε στην προηγούμενη συνεδρίαση καθώς μειώθηκε η αισιοδοξία για πρόωρες και επιθετικές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ εν όψει της δημοσίευσης των πρακτικών συνεδριάσεων της Federal Reserve και των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν αποτιμώνται αυτή τη στιγμή με την υπόθεση ότι μια περιφερειακή έξαρση θα συνεχίσει να αποφεύγεται», δήλωσε ο Suvro Sarkar (επικεφαλής της ομάδας του ενεργειακού τομέα της DBS Bank).

Είπε ότι οι αγορές αναμένονταν να είναι ασταθείς στο εγγύς μέλλον, αλλά σιωπηλές συνολικά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

 

Οι ανησυχίες του ΟΠΕΚ+  

Οι προσδοκίες για άφθονη προσφορά πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν κρατήσει κρυφά τις τιμές εν όψει των σχεδίων του ΟΠΕΚ+ να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) στις αρχές Φεβρουαρίου. Δεν έχει αποφασιστεί ακριβής ημερομηνία, ανέφεραν τρεις πηγές από τη συμμαχία.

Ο Kevin Wong (ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA), δήλωσε ότι η απόφαση να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στις αρχές Φεβρουαρίου έδειξε ότι ο OPEC+ φαινόταν να ανησυχεί για τις τρέχουσες αδύναμες συνθήκες στην αγορά πετρελαίου, επειδή οι εθελοντικές περικοπές 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση στις 30 Νοεμβρίου. δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την αγορά.

ΟΠΕΚ_ΣΗΜΑ.jpg

«Λόγω έλλειψης φρέσκων καταλυτών, το πετρέλαιο WTI είναι πιθανό να διαπραγματεύεται λοξά βραχυπρόθεσμα μεταξύ 68,90 και 72,30 δολαρίων το βαρέλι (κοντά στον καθοδικό κινητό μέσο όρο 20 ημερών)», πρόσθεσε.

Εν όψει των εβδομαδιαίων αναφορών αποθεμάτων αργού και προϊόντων στις ΗΠΑ, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι τα αποθέματα αργού έπεσαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος και βενζίνης πιθανότατα αυξήθηκαν.

Αναμένοντας τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ

Τα στοιχεία από τον όμιλο της βιομηχανίας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα και τα στοιχεία από τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας, το στατιστικό σκέλος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, θα ανακοινωθούν αύριο (4/1/1023), με μια ημέρα καθυστέρηση λόγω των εορτών της Πρωτοχρονιάς τη Δευτέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης