«Σήμα κινδύνου» στέλνει έρευνα που έγινε στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή
Σύμφωνα με σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Frontiers in Earth Science, βαθιά κάτω από τον μόνιμο πάγο που καλύπτει μια ομάδα νησιών, κρύβεται μια αυξανόμενη και μετακινούμενη ποσότητα μεθανίου.
Ο παχύς μόνιμος πάγος ή έδαφος που παραμένει παγωμένο για τουλάχιστον 2 χρόνια, σχηματίζει ένα σφιχτό σφραγισμένο τμήμα που μέχρι στιγμής έχει αποτρέψει την έκχυση εκατομμυρίων κυβικών ποδιών μεθανίου, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου δεν θα διαφύγει τελικά.
«Προς το παρόν, η διαρροή κάτω από το μόνιμη παγωμένη ύλη είναι πολύ χαμηλή, αλλά παράγοντες όπως η υποχώρηση των παγετώνων μπορεί να “σηκώσουν το καπάκι” σε αυτό στο μέλλον», δήλωσε ο Thomas Birchall (επικεφαλής συγγραφέας, γεωλόγος στο Πανεπιστημιακό Κέντρο στο Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία), αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Η κύρια αιτία των ανησυχιών
Η βάση του μόνιμου παγετού είναι κυματοειδής, γεγονός που δημιουργεί θύλακες μεταξύ του μόνιμου παγετού και της υποκείμενης γεωλογίας όπου αέριο από βιολογικές και μη βιολογικές πηγές μπορεί να συσσωρευτεί και να παγιδευτεί.
«Εάν αυτή η σφράγιση μόνιμου παγετού αποσυντεθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στην οποία η ισχυρή επίδραση της θέρμανσης του μεθανίου θα ξεπαγώσει περισσότερο μόνιμο πάγο και θα απελευθερώσει ακόμη περισσότερο αέριο. Αυτό θα επιτάχυνε περαιτέρω την υπερθέρμανση, την τήξη και τις εκπομπές μεθανίου», προειδοποίησαν οι ερευνητές μέσω της μελέτης.
Ο μόνιμος παγετός είναι ευρέως διαδεδομένος στο Σβάλμπαρντ (Αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο). Αποστολές που περιλαμβάνουν γεώτρηση στο παγωμένο έδαφος για αναζήτηση ορυκτών καυσίμων συχνά χτυπούν θύλακες φυσικού αερίου κατά λάθος, αλλά η έκταση αυτών των αποθεμάτων ήταν άγνωστη, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα μηνύματα… που έλαβαν και στέλνουν οι ερευνητές
Ο Birchall και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ιστορικά δεδομένα από εμπορικές και επιστημονικές γεωτρήσεις για να χαρτογραφήσουν τον μόνιμο παγετό σε όλο το Σβάλμπαρντ και να εντοπίσουν αυτές τις αποθήκες φυσικού αερίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κοιτάσματα πλούσια σε μεθάνιο είναι πολύ πιο κοινά από ό,τι πιστεύεται στα νησιά.
«Δεδομένου ότι το αρχιπέλαγος έχει παρόμοια γεωλογική και παγετώδη ιστορία με την υπόλοιπη περιοχή της Αρκτικής, το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για άλλες τοποθεσίες που καλύπτονται από μόνιμο παγετό κοντά στον Βόρειο Πόλο.
Οι παράκτιες περιοχές είχαν λεπτότερη κρούστα παγωμένου εδάφους λόγω της θερμότητας που προκαλούσαν τα ωκεάνια ρεύματα, ενώ ο μόνιμος παγετός στα πεδινά ήταν παχύς και κορεσμένος με πάγο. Αυτό σημαίνει ότι έχει «εξαιρετικά καλές ιδιότητες σφράγισης» και είναι σε θέση να αυτοθεραπεύεται…», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.
Στα υψίπεδα, ο μόνιμος παγετός ήταν πιο ξεφλουδισμένος και πιο διαπερατός λόγω των ξηρών συνθηκών.
Αλλά ο μόνιμος παγετός που είναι στεγανό τώρα μπορεί να μην παραμείνει έτσι. Το Σβάλμπαρντ είναι ένα από τα μέρη που θερμαίνονται ταχύτερα στον πλανήτη, σύμφωνα με τη μελέτη και το «ενεργό» στρώμα του μόνιμου παγετού που ξεπαγώνει και ξαναπαγώνει εποχιακά, μεγαλώνει βαθύτερα καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες.
Δύσκολο να υπολογιστεί η υπάρχουσα ποσότητα μεθανίου
Η εκτίμηση της ποσότητας μεθανίου που έχει παγιδευτεί κάτω από το μόνιμο παγωμένο είναι δύσκολο να γίνει, επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση και υπάρχουν μόνο μερικές δεκάδες γεωτρήσεις για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Ωστόσο, με βάση μια τοποθεσία όπου μετρήθηκε η ροή του αερίου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι της τάξης πολλών εκατομμυρίων κυβικών ποδιών.
«Με την απόψυξη του μόνιμου παγετού στην Αρκτική, υπάρχει κίνδυνος οι επιπτώσεις της απελευθέρωσης μεθανίου που έχει παγιδευτεί κάτω από το μόνιμο πάγο να οδηγήσουν σε θετικές κλιματικές επιπτώσεις», έγραψαν στη μελέτη.
www.worldenergynews.gr