Ο ΕΟΑΝ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Ο ΕΟΑΝ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Δράσεις και εκδηλώσεις για τη σημασία της Πρόληψης, της Ανακύκλωσης και της προαγωγής της Κυκλικής Οικονομίας

Με κοινό σύνθημα «Μείωσε Συσκευασία-Σκέψου Αειφορία» δημόσιοι φορείς, δήμοι, ΦΟΣΔΑ, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες συμμετείχαν στη φετινή  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction (EWWR), τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους, που έλαβε χώρα από 18 έως 26 Νοεμβρίου ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η θεματική της 15ης Ευρωπαϊκής εκστρατείας αφορούσε στο σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αποβλήτων συσκευασίας.

Περισσότερες από 14.500 δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών για την αντιμετώπιση του επίμονου προβλήματος της αυξημένης παραγωγής αποβλήτων συσκευασίας, το οποίο επιδεινώνεται ιδιαίτερα από την ανάπτυξη του τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας οι συμμετέχοντες διοργάνωσαν ημερίδες, εκθέσεις, παζάρια, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια, ενημερώθηκαν για τους τρόπους μείωσης της παραγωγής αποβλήτων αλλά και επαναχρησιμοποίησής τους, μετέτρεψαν τις άχρηστες συσκευασίες σε τέχνη, εστιάζοντας στο τρίπτυχο «Mείωση, Eπαναχρησιμοποίηση, Aνακύκλωση», (3Rs=Reduce, Reuse, Recycle).

Στη χώρα μας, το διάστημα μεταξύ 18 έως 26 Νοεμβρίου διεξήχθησαν 117 δράσεις από επιμέρους φορείς, αριθμός ρεκόρ, όπως αναφέρεται παρακάτω, και αποτυπώνεται στο σχετικό χάρτη:

  • 21 ΟΤΑ (Δήμοι), ΦΟΣΔΑ, Περιφέρειες
  • 7 ΣΕΔ και ΜΚΟ
  • 1 Επιχείρηση
  • 88 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (από νηπιαγωγεία μέχρι ΑΕΙ)

Βασικός σκοπός όλων των δράσεων και εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού για τη σημασία της Πρόληψης, της Επαναχρησιμοποίησης και της Ανακύκλωσης και η προαγωγή της Κυκλικής Οικονομίας.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ως εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που καταχωρούνται και υλοποιούνται μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας, www.ewwr.eu, κατηύθυνε τους συμμετέχοντες και πρόβαλε το σύνολο των επιμέρους δράσεων στα κοινωνικά του δίκτυα.
Στη συνέχεια θα προτείνει 5 δράσεις για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία βράβευσης, που θα λάβει χώρα μέσα στο 1ο Εξάμηνο του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης