Ενέργεια

Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία χαράσσουν νέες ενεργειακές προτεραιότητες

Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία χαράσσουν νέες ενεργειακές προτεραιότητες
Στο επίκεντρο μεταξύ άλλων ΑΠΕ και υδρογόνο

Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία θα ενισχύσουν τους μεταξύ τους ενεργειακούς δεσμούς, σύμφωνα με μνημόνιο συμφωνίας που  υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες την Τρίτη  και θέτει νέες προτεραιότητες για την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου των τριών χωρών.

Οι υπογράφοντες συμφώνησαν «στη σημασία της δημιουργίας των ενεργειακών υποδομών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής εσωτερικής αγοράς ενέργειας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Με συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη, οι τρεις χώρες δεσμεύτηκαν στην ομάδα υψηλού επιπέδου που δημιουργήθηκε το 2015 «για τη συνεργασία σε βασικά στρατηγικά έργα, όπως η δημιουργία διασυνοριακών διασυνδέσεων και η ταχεία υλοποίηση έργων προτεραιότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Από την άλλη πλευρά, το έγγραφο εισάγει νέες προτεραιότητες για την ομάδα υψηλού επιπέδου όσον αφορά τις υπεράκτιες υποδομές και τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη συνεργασία για τις διασυνοριακές διασυνδέσεις και την ταχεία δημιουργία έργων προτεραιότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ομάδα θα πρέπει επίσης να διερευνήσει το δυναμικό του πράσινου υδρογόνου στην Ιβηρική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και της εισαγωγής ηλεκτρολυτών υδρογόνου.

Το μνημόνιο βασίζεται στη συνεργασία της ομάδας υψηλού επιπέδου για τις διασυνδέσεις στη Νοτιοδυτική Ευρώπη, στη Διακήρυξη της Μαδρίτης (2015) και στη Διακήρυξη της Λισαβόνας (2018).

Αυτή τη στιγμή, η Πορτογαλία και η Γαλλία εργάζονται σε ένα έργο για την αύξηση της ικανότητας διασύνδεσης μεταξύ της Πορτογαλίας (Minho) και της Ισπανίας (Γαλικία), επιτρέποντας την αποδοτικότερη λειτουργία της ιβηρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Mibel), με αντίκτυπο στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν επίσης σχέδια για τη σύνδεση της Ισπανίας και της Γαλλίας μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ της ισπανικής πόλης της Βαρκελώνης και της γαλλικής πόλης της Μασσαλίας (BarMar), ο οποίος θα μεταφέρει ενέργεια μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Γαλλίας, έχει ανακοινωθεί για το 2022 και η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει πέντε έως επτά χρόνια.

Πηγή: euractiv.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης