Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 80 δολ. κινείται το Brent, στα 74 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 80 δολ. κινείται το Brent, στα 74 δολ. το αργό

Ανησυχία στην αγορά για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

 

Η τιμή του Brent κυμάνθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, εν μέσω ανησυχιών για τη διαταραχή του παγκόσμιου εμπορίου και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά από επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης, σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

 Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 1%, στα 80,02 δολ. το βαρέλι έως τις 18:15 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate ενισχυόταν 1,11% στα 74,76 δολ. το βαρέλι.

 Οι δείκτες αναφοράς έκλεισαν πάνω από 1% την Τρίτη, καθώς οι μεγάλοι θαλάσσιοι μεταφορείς επέλεξαν να απομακρυνθούν από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας, με τα μεγαλύτερα ταξίδια να αυξάνουν το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης.

 Σύμφωνα με το reuters την Τετάρτη, η Ελλάδα συμβούλευσε τα εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν περίπου το 20% των εμπορικών πλοίων παγκοσμίως ως προς τη μεταφορική ικανότητα.

 Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον δημιούργησε την Τρίτη μια ειδική ομάδα για τη διασφάλιση του εμπορίου στην περιοχή. Ωστόσο, πηγές, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων ασφάλειας και της ναυτιλίας ανέφεραν στο Reuters ότι λίγες πρακτικές λεπτομέρειες είναι γνωστές για την πρωτοβουλία ή εάν θα εμπλακεί άμεσα σε περίπτωση περαιτέρω ένοπλων επιθέσεων.

 Οι Χούτι υποσχέθηκαν να αψηφήσουν τη ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να συνεχίσουν να στοχεύουν τα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας για να υποστηρίξουν το κυβερνών κίνημα της Χαμάς του παλαιστινιακού θύλακα της Γάζας.

 Περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Αν και η προσφορά πετρελαίου έχει ευθυγραμμιστεί εκ νέου, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί ελλείψεις, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Όσο η παραγωγή δεν απειλείται, η αγορά θα προσαρμοστεί τελικά στις μεταβαλλόμενες οδούς εφοδιασμού», δήλωσε ο Ole Hansen, αναλυτής της Saxo Bank.

Επιτόκια και ομόλογα

«Δεν είναι τραβηγμένο να αποδώσουμε την παρούσα άνοδο των τιμών τόσο στις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων, στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και στις υγιείς αγορές δολαρίων και μετοχών όσο στη γεωπολιτική θερμοκρασία», δήλωσε ο Tamas Varga του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

 Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η δράση της κεντρικής τράπεζας για την καταστολή του σταθερού πληθωρισμού στην Ευρώπη είχε κάνει σημαντική διαφορά.

 Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, έδειξαν στοιχεία την Τετάρτη, μια ημέρα αφότου επιβεβαιώθηκε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε απότομα στο 2,4% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση.

 Ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ήταν «μάλλον απίθανο» να μειωθούν τα επιτόκια κατά τους πρώτους έξι μήνες του επόμενου έτους.

Στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έπεσε τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο και πλέον ετών, ενισχύοντας την υπόθεση για μειώσεις επιτοκίων.

Στήριξη στις τιμές προσέφερε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αγόρασαν 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού για παράδοση τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας την Τρίτη, καθώς η χώρα συνεχίζει να αναπληρώνει τα αποθέματά της.

Τα αποθέματα αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές, επικαλούμενες στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση των αποθεμάτων αργού σε δημοσκόπηση του Reuters.

 

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης