Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Γαλλία: Σχέδιο 9 δισ. € για 6,5 GW ηλεκτρολυτικού υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030

Γαλλία: Σχέδιο 9 δισ. € για 6,5 GW ηλεκτρολυτικού υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030

Στο προσχέδιο ενημέρωσης της εθνικής στρατηγικής H2 προβλέπεται νέα επιδότηση για εξοπλισμό γαλλικής κατασκευής, νέες μελέτες για εισαγωγές και φυσικό υδρογόνο

Η Γαλλία σκοπεύει να εγκαταστήσει 6,5 GW παραγωγικής ικανότητας «ηλεκτρολυτικού υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα» έως το 2030, αυξάνοντας στα 10 GW το 2035, σύμφωνα με ένα προσχέδιο ενημέρωσης της εθνικής στρατηγικής H2 της χώρας.

«Αυτή η παραγωγή θα προέρχεται από το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα της Γαλλίας ή από πυρηνική ή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ανάλογα με τις επιλογές προμήθειας κάθε εγκατάστασης, σύμφωνα με την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας μεταξύ ανανεώσιμων πηγών και χαμηλών εκπομπών άνθρακα υδρογόνου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δεσμεύσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ (9,87 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030 για να υποστηρίξει την ανάπτυξη απανθρακωμένου υδρογόνου», αναφέρει το έγγραφο το οποίο έχει βγει για δημόσια διαβούλευση.

 

Επιδοτήσεις για την επόμενη 3ετία

Το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι η Γαλλία θα δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να υποστηρίξει την ανάπτυξη 1 GW «ηλεκτρολυτικής παραγωγής» τα επόμενα 3 χρόνια.

Αυτές οι επιδοτήσεις θα λάβουν τη μορφή λειτουργικών επιδοτήσεων που υπολογίζονται εν μέρει στη διαφορά μεταξύ του κόστους του γκρίζου υδρογόνου (συμπεριλαμβανομένης της τιμής του άνθρακα) και του H2 χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Η κυβέρνηση έχει συμβουλευτεί τον κλάδο σχετικά με τα προσχέδια προδιαγραφών και θα ξεκινήσει την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών στις αρχές του 2024 με σκοπό την πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών», όπως επισημαίνει το έγγραφο.

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο πρώτος διαγωνισμός θα ήταν για 150 MW (με δυνατότητα επέκτασης στα 180 MW), με δεύτερη δημοπρασία 250 MW το 2025 και τελικό 600 MW το 2026.

Επίσης, το νέο έγγραφο αναφέρει ότι το καθεστώς έκπτωσης φόρου TIREURT, το οποίο είχε δημιουργηθεί για να υποστηρίξει τα καύσιμα με βάση τις ανανεώσιμες πηγές στις μεταφορές, «θα επεκταθεί σε όλους τους ενεργειακούς φορείς και σχεδόν όλους τους τρόπους μεταφοράς».

Όπως εξηγεί «Το ανανεώσιμο υδρογόνο είναι επιλέξιμο για πιστώσεις στο πλαίσιο αυτού του συστήματος από την 1η Ιανουαρίου 2023. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα είναι επίσης επιλέξιμο, με κίνητρο έως και 4,7 ευρώ/κιλό υδρογόνου».

 

Νέα επιδότηση εξοπλισμού υδρογόνου το 2024

Το έγγραφο προσθέτει ότι θα δημιουργήσει μια νέα επιδότηση το επόμενο έτος για εξοπλισμό υδρογόνου που κατασκευάζεται στη Γαλλία.

«Επενδυτική επιδότηση, η οποία θα υποστηρίζει άμεσα την εγκατάσταση εξοπλισμού γαλλικής προέλευσης, θα δημιουργηθεί εντός του 2024», εξηγεί, στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας υδρογόνου, προτείνοντας ότι αυτή η επιδότηση μπορεί να είναι διαθέσιμη σε ξένους αγοραστές.

Η Γαλλία θα «συνεχίσει επίσης να ενισχύει τον έλεγχο όλου του εξοπλισμού υδρογόνου και των τεχνολογιών του» μέσω διαφόρων υφιστάμενων προγραμμάτων υποστήριξης.

Προσθέτει: «Η κατάκτηση της παραγωγής υδρογόνου, των τεχνολογιών και του εξοπλισμού του προσφέρει ισχυρές ευκαιρίες για εκ νέου εκβιομηχάνιση της Γαλλίας».

 

Έρευνα για φυσικό υδρογόνο

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια διερευνητική μελέτη για το φυσικό υδρογόνο «για να αξιολογήσει έως το 2025 το δυναμικό εξόρυξης στη Γαλλία, το οικονομικό της συμφέρον και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του».

Επισημαίνει την πρόσφατη άδεια έρευνας που χορηγήθηκε στην περιοχή Pyrénées-Atlantiques στη νοτιοδυτική Γαλλία και προσθέτει ότι η κυβέρνηση «θα επιταχύνει μαζικά αυτήν την έρευνα, για να χαρτογραφήσει το υπέδαφός μας και να αναπτύξει τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές εξόρυξης που θα μας επιτρέψουν να κινητοποιήσουμε πλήρως το γαλλικό δυναμικό στο φυσικό υδρογόνο».

«Η Γαλλία έχει τα μέσα να γίνει μια πρωτοπόρα χώρα σε αυτήν την ενέργεια του μέλλοντος», προσθέτει.

 

Εισαγωγή υδρογόνου χωρίς άνθρακα

Το έγγραφο καλεί επίσης τις κυβερνητικές υπηρεσίες να συντάξουν μια έκθεση έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 σχετικά με τις προοπτικές εισαγωγής υδρογόνου χωρίς άνθρακα ή των παραγώγων του, συμπεριλαμβανομένων των «πιθανών υποδομών εισαγωγής» — ενώ προσθέτει ότι «η δημόσια οικονομική στήριξη θα παραμείνει εστιασμένη για την τοπική παραγωγή».

 

Χρήση H2 για εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

Μια άλλη νέα πρωτοβουλία που περιέχεται στο προσχέδιο στρατηγικής είναι να χρησιμοποιηθεί η παραγωγή υδρογόνου για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του δικτύου.

Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των συσκευών ηλεκτρόλυσης κατά τη ζήτηση αιχμής, ενώ «προώθηση της λειτουργίας σε περιόδους όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι άφθονη».

Η απομάκρυνση των ηλεκτρολυτών από το δίκτυο θα απαιτήσει «την εγκατάσταση επαρκούς αποθήκευσης H2 ή την κινητοποίηση της πλεονάζουσας μη ηλεκτρολυτικής παραγωγικής ικανότητας για να καταστεί δυνατή η διατήρηση της συνεχούς παροχής υδρογόνου στους βιομηχανικούς πελάτες.

Οι κύριες πιθανές τοποθεσίες που εντοπίστηκαν για αυτήν την αποθήκευση βρίσκονται κοντά στους κόμβους του Fos-sur-Mer και της Λυών», επισημαίνεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης