Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Π. Μαρινάκης: Δίνουμε μία άδεια διαμονής μόνο για εργασία, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα

Π. Μαρινάκης: Δίνουμε μία άδεια διαμονής μόνο για εργασία, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα

«Δεν είναι πρόβλημα, ούτε είναι θέμα ενόχλησης γιατί σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες, την πολιτική μας, την σκοπιμότητα, τη νομιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα μιας επιλογής. Προφανώς το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας αυτής και όπως σημαντικό ήταν και η ψήφιση του προϋπολογισμού από το σύνολο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση.

«Δίνουμε μία άδεια διαμονής για εργασία, μόνο για εργασία, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα που παραπέμπει, ούτε σε ελληνοποίηση όπως είναι η ιθαγένεια ούτε σε μονιμοποίηση δηλαδή ταξιδιωτικά έγγραφα, δικαίωμα επανένωσης, ένα δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Είναι μια άδεια διαμονής για εργασία για συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι υπολογίζονται μέχρι 30.000», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως η ρύθμιση είναι συγκεκριμένη και δεν θα ισχύει στο διηνεκές.

«Έχει συγκεκριμένο όριο, για όσους ήταν στην Ελλάδα μέχρι 30 Νοεμβρίου για τρία χρόνια. Όσο ισχύει η εργασία, αυτό είναι πολύ σημαντικό, υφίσταται δηλαδή η έννοια της εξαρτημένης εργασίας, υφίσταται και η άδεια διαμονής», ανέφερε ενώ μίλησε και για όσα προβλέπει ο νόμος του 2014. «Οι άνθρωποι αυτοί για μια επταετία βρίσκονται στη χώρα παρανόμως, άρα ουσιαστικά δουλεύουν όπου δουλεύουν «μαύρα», δεν είναι χαρτογραφημένοι, ταυτοποιημένοι, καταγεγραμμένοι, δεν γνωρίζει η Πολιτεία πόσοι είναι, ποιοι είναι και αν συμβεί κάτι να μπορεί να τους αναζητήσει. Αυτό λοιπόν είναι καλύτερο; Και όχι να έρχεσαι για έναν συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων- γιατί είναι σημαντικό το ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας- να τους καταγράφεις, να γνωρίζεις πού δουλεύουν», επισήμανε ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε πως «δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι ερμηνευτής ενός πρώην Προέδρου μας και πρώην Πρωθυπουργού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες της Κυβέρνησης εκτός αν ανακοινώνεται κάτι διαφορετικό και πως εδώ είναι ο κανόνας. «Προφανώς ο μόνος βουλευτής του κόμματος, που είναι πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς», συνέχισε ενώ για το ενδεχόμενο να καταψηφίσει άλλο βουλευτής της ΝΔ απάντησε πως είναι αυτονόητες οι συνέπειες. «Είναι αυτονόητο, ό,τι προβλέπεται διαχρονικά», πρόσθεσε.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι μια πραγματικά μεγάλη παράταξη, που ακούγονται όλες οι απόψεις και προχωρά συντεταγμένα μπροστά. Αυτό συμβαίνει και σε αυτό το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει από τη μία πλευρά να ακούγονται οι ενστάσεις και από την άλλη πλευρά να απαντώνται. Και εδώ άκουσα δύο καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς, γιατί δεν είναι μια τροπολογία με ένα όνομα, είναι μια σωστή τροπολογία που απαντάει κυρίως στις ανάγκες της κοινωνίας, των ανθρώπων του βιομηχανικού, του βιοτεχνικού κλάδου, τους κτηνοτρόφους. Αυτό έχει σημασία», συμπλήρωσε ενώ σημείωσε για τις προβλέψεις της τροπολογίας ότι «η τριετία είναι προϋπόθεση για να πάρει κάποιος την άδεια διαμονής, δηλαδή να είναι στη χώρα τουλάχιστον τρία χρόνια».

Και συνέχισε: «Όταν κάποιος έχει μια άδεια διαμονής για εργασία και δεν ισχύει ο όρος διαμονής, που είναι η εργασία, θεωρείται de facto παράνομος και ακολουθείται η διαδικασία επιστροφής. Να πούμε κάτι και αυτό είναι σημαντικό. Η μεταναστευτική πολιτική μιας χώρας- και νομίζω αυτό το δέχονται και σκληροί επικριτές μας- χωρίς να έχουμε παραβιάσει ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε όσα προβλέπει ο νόμος διεθνώς, η μεταναστευτική πολιτική της χώρας έχει κριθεί. Το ότι έχουν μειωθεί οι ροές κατά 85% από τα δύσκολα χρόνια και ο χρόνος αναμονής από τα δύο έτη στην απονομή λήψης ασύλου έχει πάει στους δύο μήνες. Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Οι εκκρεμείς αιτήσεις, το οποίο είναι ζήτημα και ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μειώθηκαν κατά 90%. Μια Κυβέρνηση που κάνει όλα αυτά, οχυρώνει τα σύνορα, νομίζω ότι είναι και λίγο άδικο να κατηγορείται».

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι να καλύψει κάποιες ανάγκες για εργατικά χέρια και συνολικά ανάγκες εργασίας, άρα de facto συγκεκριμένος αριθμός άπαξ, όχι στο διηνεκές, δηλαδή να έρθει αύριο κάποιος στην Ελλάδα και να πάρει την αντίστοιχη άδεια επειδή θα βρει μια δουλειά.

«Αυτό δεν θα ισχύει. Δεν είναι αυτό που λένε κάποιοι ότι ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα σύνθημα «ελάτε στην Ελλάδα να βρείτε δουλειά και να πάρετε άδεια διαμονής». Εφόσον, λοιπόν, αλλάξει ο εργοδότης, αυτό προφανώς θα το προβλέπει ρητώς και αυστηρά ο νόμος τι συμβαίνει, σε πόσες μέρες, γιατί προφανώς δεν πρέπει να γίνεται καταχρηστικά και θα απαγορεύεται, προφανώς, να γίνεται καταχρηστικά», υπογράμμισε.

«Ξέρετε είναι υποκειμενικό το τι ορίζει κανείς ως ευαισθησία. Εγώ θεωρώ πολύ πιο συνεπή στάση να προστατεύουμε τη δημόσια ασφάλεια με το να βάζουμε κανόνες και ρυθμίσεις, οχυρώνοντας παράλληλα τα σύνορά μας και μειώνοντας τις παράνομες ροές. Αυτό εγώ θεωρώ συνεπή μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε.

Σε επόμενη ερώτηση αν θα είναι πρόβλημα στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς καταψηφίσει απάντησε: «Όχι. Θα είναι μία έκφραση ενός πρώην Πρωθυπουργού, που είναι ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που έχει υπάρξει πρώην Πρωθυπουργός. Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε παμψηφεί ο Προϋπολογισμός, που είναι ουσιαστικά το σύνθημα, το έναυσμα και συμβολικά και ουσιαστικά».

«Δεν μπορώ να θυμηθώ ξανά τόσο αρραγή, τόσο συμπαγή μια κοινοβουλευτική ομάδα σε αποφάσεις που δεν είναι όλες -έχουν πολλές πολιτικό κόστος- αλλά είναι προς το συμφέρον των πολιτών κι αυτό το αναγνωρίζουν και οι πολίτες παρά τις δυσκολίες τους. Το να δίνεις στο κυβερνητικό κόμμα περισσότερο ποσοστό, ενώ είναι δύσκολες οι συνθήκες εισαγόμενων κρίσεων σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι παρά τις δυσκολίες», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Σχετικά με το θέμα με τη ροζ σημαία είπε ότι δεν το γνωρίζει πολύ αναλυτικά. «Πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης και νομίζω είναι κάτι που δεν μπαίνει στο τραπέζι πολιτικής αντιπαράθεσης. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα τα οποία είναι πάνω από όλα. Είναι ιερά. Ένα από αυτά είναι η σημαία μας, ένα ιερό σύμβολο. Νομίζω ότι η ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του Έθνους μας, μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως του πού ανήκουμε και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων τα οποία συζητάμε», σημείωσε.

Σε ότι αφορά το θέμα της δημόσιας τάξης ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σπάσει αυγά. «Δηλαδή, εκκενώνει καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, πολλές καθημερινά. Κάποιες επιχειρήσεις ανακοινώνονται, κάποιες δεν ανακοινώνονται. Τα βάζει με ένα σύστημα εγκληματικών οργανώσεων, αν αποδειχτεί από τη Δικαιοσύνη, που στο όνομα ομάδων, φορώντας μια φανέλα, καταστρέφουν όχι μόνο τον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά δημιουργούν και τεράστια προβλήματα και διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα. Και έχει και πάρα πολύ σημαντικές επιτυχίες στα πολλά εγκλήματα που συμβαίνουν, συνέβαιναν και συμβαίνουν, και δυστυχώς η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Παράδειγμα, το ειδεχθές, η αποτρόπαια επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός, είδαμε το πόσο αριστοτεχνικά το χειρίστηκε η Αστυνομία παρά τις κατηγορίες που δέχτηκε. Επιχειρησιακή ήταν αυτή η επιτυχία. Κάποιοι άνθρωποι την σχεδίασαν και την υλοποίησαν. Αυτή την αισχρή ενέργεια... Μισό λεπτό. Γίνεται μια έρευνα με πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία, που θεωρώ -δεν θα προεξοφλήσω την έρευνα της Αστυνομίας», είπε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Ως προς το Γκάζι που αναφέρετε ήδη είχαμε μια σύλληψη και η Αστυνομία προσπαθεί να ολοκληρώσει την έρευνα και να συλλάβει και τον δράστη αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Δηλαδή, πραγματικά, αν δει κανείς το βίντεο... Και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, ούτως ώστε να αντιμετωπίζει το έγκλημα».

Σε ερώτηση αν η βόμβα στα ΜΑΤ ανησυχεί την κυβέρνηση και αν έχουμε την εμφάνιση κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης απάντησε: «Θα σας πω. Προφανώς, πρέπει να γίνουν και περισσότερα. Και σε επίπεδο καταστολής, όπου υπάρχει παραβίαση του νόμου, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα και να στηρίζουμε την Αστυνομία σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια».

Και σημείωσε: «Δεν είναι μια ευχάριστη είδηση από πολλές απόψεις αυτή η είδηση με τη βόμβα στα ΜΑΤ. Αλλά επειδή εγώ δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή τι συνέβη ακριβώς, ποιος μπορεί να κρύβεται από πίσω, ποιες είναι οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας για να συλλάβουν τους αυτουργούς της συγκεκριμένης πράξης, δεν έχω τη δυνατότητα να σας απαντήσω υποθετικά».

Επίσης ερωτηθείς αν θα μπουν κάμερες στα ΜΑΤ ώστε να ελέγχουν το χώρο τους, απάντησε πως είναι δεδομένο ότι με βάση όσα προβλέπει ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οποιοσδήποτε πολίτης θέλει την ασφάλεια του, την ησυχία του, θέλει όσο περισσότερες κάμερες εκεί που προβλέπει ο νόμος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης