Ανάγκη για νέες τεχνολογίες και κατευθυντήριες γραμμές
Η τεχνολογία η οποία θεωρήθηκε αρχικά ως ένας τρόπος για την απορρόφηση των «υπολειμματικών εκπομπών» από βιομηχανίες όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας, είναι τώρα το αντικείμενο μιας αναπτυσσόμενης διεθνούς βιομηχανίας.
«Έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή μεγάλων πετροκρατικών, όπως η Σαουδική Αραβία, καθώς και εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν διαφημίσει τις δυνατότητές του», όπως ανέφερε ο Corbin Hiar.
«Οι τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα προσφέρουν μια εύκολη διέξοδο, για να καλύψει τις συνήθεις εργασίες και την επέκταση των ρυπαντικών βιομηχανιών αυτή τη στιγμή, χωρίς κανέναν από τους σημαντικούς μετασχηματισμούς που πρέπει να δούμε στις γρήγορες μειώσεις των εκπομπών», δήλωσε η Lili Fuhr (Διευθύντρια του προγράμματος ορυκτών οικονομίας στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου που είναι μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης).
Έρευνες για νέες τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα
Οι ερευνητές αγωνίζονται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αφαίρεσης άνθρακα. Οι νεοσύστατες εταιρείες σήμερα εξερευνούν τα πάντα, από ειδικά ορυκτά που δεσμεύουν άνθρακα και πασπαλίζονται στον ωκεανό μέχρι γιγάντιες μηχανές που εκτοξεύουν τη ρύπανση απευθείας από τον αέρα.
Αλλά το βασικό ζήτημα είναι ότι η διεθνής προώθηση της αφαίρεσης άνθρακα έχει εμφανιστεί πολύ πριν η τεχνολογία φτάσει σε μια κλίμακα αρκετά μεγάλη ώστε να αντισταθμίσει ακόμη και τις μέτριες υπολειμματικές εκπομπές. Τώρα η αυξανόμενη δημοτικότητα του πεδίου έχει διχάσει τους επιστήμονες σχετικά με το πόσα χρήματα και την προσοχή θα πρέπει να αφιερώσει ο κόσμος σε αυτό - και εάν υπόσχεται πραγματικά ή αποσπά σε μεγάλο βαθμό την προσοχή από τις επώδυνες περικοπές της ρύπανσης.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Vicki Hollub (επικεφαλής της Occidental Petroleum), είπε ότι η τεχνολογία «δίνει στον κλάδο μας άδεια να συνεχίσει να λειτουργεί για τα επόμενα 60, 70, 80 χρόνια».
Απαίτηση για σαφή σχέδια
Καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι οι σαφέστερες παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές από τον ΟΗΕ θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η απομάκρυνση του άνθρακα δεν θα αποτελέσει δύναμη για την κλιματική δράση.
Τουλάχιστον τα έθνη πρέπει να παρέχουν περισσότερη σαφήνεια στις προσδοκίες τους για τις δικές τους εναπομείνασες εκπομπές και στρατηγικές αφαίρεσης άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Όλιβερ Γκέντεν (ηγείται της ομάδας πολιτικής και πολιτικής για το κλίμα στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας), είπε ότι η ύπαρξη σαφών σχεδίων τα οποία οι άλλες χώρες μπορούν να επανεξετάσουν και να ασκήσουν κριτική, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή της «μαγικής σκέψης» και στην αποφυγή της υπόθεσης ότι η απομάκρυνση του άνθρακα μπορεί να καθαρίσει τα προβλήματα του κόσμου τα επόμενα χρόνια.
www.worldenergynews.gr