Σταϊκούρας στο Capital Link: Οι υποδομές και oι μεταφορές αποτελούν παράγοντες βιώσιμης ανάπτυξης

Σταϊκούρας στο Capital Link: Οι υποδομές και oι μεταφορές αποτελούν παράγοντες βιώσιμης ανάπτυξης

Κεντρική Ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «UPGRADING THE INFRASTRUCTURE & TRANSPORT NETWORK IN GREECE – INVESTMENT OPPORTUNITIES»

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Κεντρική Ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς και το εξαιρετικά ενδιαφέρον ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ που ακολούθησε με τίτλο «UPGRADING THE INFRASTRUCTURE & TRANSPORT NETWORK IN GREECE – INVESTMENT OPPORTUNITIES», περιλαμβάνονταν στην ατζέντα του Συνεδρίου 25th Annual Capital Link Invest in Greece Forum με τίτλο «Accelerating Investments for Sustainable Growth», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και  εξαιρετική συμμετοχή, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, 2023, στην Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το «New York Stock Exchange», το «Athens Exchange Group (ATHEX Group)» και μεγάλες διεθνείς Τράπεζες & Οργανισμούς, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη. Το Συνέδριο υποστήριξαν κορυφαίοι χορηγοί, ενώ η «Goldman Sachs» και η «TEN Ltd (Tsakos Energy Navigation)» συμμετείχαν ως Κύριοι Χορηγοί.


Κεντρικός Ομιλητής

O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε κεντρική ομιλία με θέμα:

«UPGRADING THE INFRASTRUCTURE & TRANSPORT NETWORK IN GREECE – INVESTMENT OPPORTUNITIES»

O κ. Υπουργός στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Οι τομείς των υποδομών και των μεταφορών αποτελούν πολλαπλασιαστές της οικονομικής μεγέθυνσης κάθε χώρας, αλλά και παράγοντες βιώσιμης ανάπτυξης, με άμεσο, θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και δρομολογούμε συγκεκριμένες δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων, με στόχο την αναβάθμιση και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας  των μεταφορών και της ανθεκτικότητας των υποδομών.

Αυτές είναι:

1.            Η υλοποίηση εκατοντάδων μικρών και μεγάλων έργων, σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και ο έλεγχος και η συντήρηση υφιστάμενων έργων υποδομής.

2.            Η υλοποίηση μεγάλων αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

3.            Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, με στόχο την «πράσινη μετάβαση» στις μεταφορές.  

4.            Η ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

5.            Η μεταρρύθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου - παρά τις νέες δυσκολίες που προέκυψαν από τις φυσικές καταστροφές στις αρχές του Σεπτεμβρίου – και η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αεροδρομίων, των αερομεταφορών και της αεροναυτιλίας.

6.            Η ενίσχυση των μοντέλων ΒΙΜ, που διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη ψηφιακή απεικόνιση των φυσικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών μιας υποδομής.

7.            Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μεταφορών, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υποδομές.  Τα νέα έργα υποδομής πρέπει να διασφαλιστεί ότι είναι ανθεκτικά στο κλίμα, συνάδουν με τους περιβαλλοντικούς στόχους, και διασφαλίζουν συνέχεια σε απρόβλεπτες καταστάσεις, οφειλόμενες σε φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές.

8.            H αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές στις περιοχών που επλήγησαν κατά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» στις αρχές του φθινοπώρου.

Έχουμε την ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε, με μεθοδικότητα, ποιότητα, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, κάθε μια από τις παραπάνω πρωτοβουλίες, ώστε, σε τέσσερα χρόνια, να μπορούμε τεκμηριωμένα να ισχυριζόμαστε ότι η χώρα μας ενισχύει τη θέση της ως θετικό παράδειγμα, ως ‘‘παίκτης’’ θετικής μνημόνευσης.»

ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ:  UPGRADING THE INFRASTRUCTURE & TRANSPORT NETWORK IN GREECE – INVESTMENT OPPORTUNITIES

Συντονιστής:

κ. Nikolaos Koritsas, Managing Partner – Koutalidis Law Firm

Ομιλητές:

  • κ. Christos Ioannou, Executive Chairman- AVAX Group
  • κ. George Mylonogiannis, Chairman of the BoD - ELLAKTOR S.A.
  • κ. Harry Sachinis, CEO - Athens Water Supply & Sewerage Company SA (EYDAP)
  • κυρία Penelope Lazaridou, General Financial Manager Executive Board Director & Board Member – GEK TERNA Group of Companies
  • κ. Manolis Sigalas, Senior Vice President and Managing Director, Europe - Hill International


Ο κ. Χρήστος Ιωάννου,
αναφέρθηκε στην πρόοδο, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κομβικών έργων που θα αφήσουν σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία, την απασχόληση τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία. Εστιάζοντας στην ηγετική θέση του Ομίλου ΑΒΑΞ, επεσήμανε: «Διαθέτοντας το υψηλότερο συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων στην ιστορία του, ύψους €3,2 δις ευρώ, ο όμιλος ΑΒΑΞ πρωτοστατεί στην ανάπτυξη των εμβληματικών έργων που θα προσελκύσουν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις, οδηγώντας τη χώρα σε ένα καλύτερο αύριο».

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στα έργα-ορόσημα ύψους 1,5 δισ. ευρώ όπου η ΑΒΑΞ έχει δυναμική παρουσία και τοποθετούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Μεταξύ αυτών, η Mintia Combined Cycle Power στη Ρουμανία (ύψους €673,5 εκατ., ισχύς 1,750MW), η κατασκευή της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (FlyOver), (ύψους €370 εκατ., μήκους 13,5 χλμ.) που υλοποιείται από την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μυτιληναίος και η κατασκευή του οδικού άξονα Μπράλος – Άμφισσα, (ύψους €285,5 εκατ., μήκους 24 χλμ.). Projects που όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, προστίθενται στα έργα-σταθμούς ύψους 1 δισ. ευρώ που ήδη υλοποιεί η ΑΒΑΞ και αλλάζουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Μεταξύ αυτών, η Γραμμή 4 Άλσος Βεϊκου-Γουδή του μετρό της Αθήνας, και η Α’ φάση υποδομών του Τhe Ellinikon, όπου ο Όμιλος υλοποιεί έργα όπως η υπογειοποίηση μέρους της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην ανέγερση των 3 Νοσοκομείων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (προϋπολογισμού €443 εκατ.).

Την επιτακτική ανάγκη επανεξέτασής της σχέσης μεταξύ πελάτη και αναδόχου για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων, υπογράμμισε επίσης o κ. Ιωάννου, ενώ ανέφερε ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν επιτρέπουν την ανταγωνιστική σχέση μεταξύ πελάτη και αναδόχου. Τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων με υγιές περιθώριο κέρδους, υπογράμμισε τη διαφάνεια, την ανοικτή επικοινωνία και την άμεση λήψη αποφάσεων, για τη διασφάλιση δίκαιης και έγκαιρης πληρωμής. «Η αίσθηση του επείγοντος και η γρήγορη λήψη αποφάσεων είναι το κλειδί τόσο για τον πελάτη όσο και για τον εργολάβο», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιώργος Μυλογιάννης ανέφερε «υπάρχουν τρία «Ds» που συνιστούν μείζονες προκλήσεις έναντι των σχεδίων υποδομών.

Το πρώτο «D» αφορά την Άμυνα (Defense) και ειδικότερα την αύξηση των αμυντικών δαπανών εξαιτίας των πολέμων της Ουκρανίας και της Λωρίδας της Γάζας που προκάλεσαν ανασφάλεια παρόμοια με εκείνη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Το δεύτερο «D» αντιστοιχεί στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Απανθρακοποίηση (Decarbonization) και την ανάγκη για υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον.

Το τρίτο «D» αντιστοιχεί στην Αποπαγκοσμιοποίηση (Deglobalization) και την επιβράδυνση του ρυθμού κυκλοφορίας των κεφαλαίων κυρίως μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ένα τέταρτο «D» θα πρέπει να προστεθεί που αφορά την Ανάπτυξη (Development) ακινήτων η οποία έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία έτη και είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα.

Τα νέα έργα υποδομών θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που θέτουν τα παραπάνω «D» και το συνεχώς αβέβαιο πολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι κατασκευαστές νέων αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρομικού δικτύου, λιμένων και αεροδρομίων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τόσο την πολιτική όσο και την στρατιωτική τους χρήση. Επιπλέον θα πρέπει να σχεδιάζονται εις τρόπον ώστε να υποστηρίζουν ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα, πλοία φιλικά προς το περιβάλλον και γενικά όλες τις προκλήσεις που απορρέουν από την προοπτική του “Fit for Fifty Five” μέχρι το 2030.

 Ένα ιδανικό αποτέλεσμα θα επιτυγχάνετο εάν τα παραπάνω έργα υποδομών λάμβαναν υπόψη τα σχέδια ανάπτυξης ακινήτων, που τουλάχιστον για την Ελλάδα αποτελούν μείζον εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το έργο του Ελληνικού αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ανάπτυξης ακινήτων που επιδρά σημαντικά στην Ελληνική οικονομία και που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τα περιβάλλοντα έργα υποδομής.

Επίσης, επισήμανε ότι η REDS ΑΕ που αποτελεί σημαντική θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ιδιοκτήτρια δύο μεγάλων έργων ανάπτυξης ακινήτων και ειδικότερα του ΚΑΜΠΑ που αποτελεί πλέον ένα ώριμο έργο και των ΓΟΥΡΝΩΝ της Κρήτης. Τα δύο αυτά έργα θα προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις αλλά η υλοποίησή τους εξαρτάται από τα έργα υποδομής που πρέπει να εκτελεστούν.»


Ο κ. Χάρης Σαχίνης
δήλωσε: «Η ΕΥΔΑΠ κατέχει την 1η θέση στην ποιότητα του νερού, μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI) του Yale, και διαθέτει το 2ο φθηνότερο νερό στον κόσμο, σύμφωνα με την Global Water Intelligence.

Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τα παραπάνω και παράλληλα να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανανέωση των υποδομών μας, στην επέκταση μας σε νέα δίκτυα, στην απόκτηση εργασιακής και αναπτυξιακής ευελιξίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Εταιρείας, στην προσφορά και τον εμπλουτισμό των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μας σε όλη την Αττική και τέλος στην ανάπτυξη και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας μας στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην ΕΥΔΑΠ μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους προμηθευτές ενέργειας μέσω της μετάβασής μας προς το νερό μηδενικού άνθρακα, την ενεργειακή ανθεκτικότητα, αλλά και την αξιολόγηση νέων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την επεξεργασία λυμάτων.

Επενδύουμε στρατηγικά για τα επόμενα 10 χρόνια στα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική, σε έργα μετασχηματισμού, σε έξυπνα δίκτυα και στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που θα συμβάλει στη μείωση των διαρροών, καθώς και σε άλλα έργα αποχέτευσης.

Υλοποιούμε ένα απαιτητικό επενδυτικό σχέδιο το οποίο διασφαλίζει την ανάπτυξη και διατηρεί τη θέση της ΕΥΔΑΠ μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα του νερού.

Τέλος, αξιολογούμε στρατηγικές επιλογές για μια «νέα» ΕΥΔΑΠ που θα συμβάλει στην οικονομία της χώρας, μέσω γεωγραφικής επέκτασης, αξιοποίησης υποδομών και παροχής νέων υπηρεσιών.

Στόχος μας είναι η αδιάλειπτη παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, από μια εταιρεία πρότυπο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε επίπεδο ESG και νερού μηδενικού άνθρακα».


H κα Πηνελόπη Λαζαρίδου
δήλωσε: «Αναγνωρίζοντας την προσήλωση της τελευταίας δεκαετίας στα έργα μεταφορών και τον θετικό αντίκτυπό τους στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, τα επερχόμενα εμβληματικά έργα υποδομής, όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ο ΒΟΑΚ, πρόκειται να συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

Τα μελλοντικά έργα υποδομής αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η αποθήκευση ενέργειας και οι φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές. Βασικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα έργα άρδευσης, η αφαλάτωση ελληνικών νησιών και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Αυτά τα έργα είναι ζωτικής σημασίας για να οδηγήσουν την οικονομίας μας προς μια πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη κατεύθυνση, προετοιμάζοντάς μας για προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα και την ενέργεια.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ξεχωριστή θέση, να έχει στη διάθεσή της εταιρίες υποδομών, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες διαθέτουν τόσο την ικανότητα εκτέλεσης τέτοιων έργων, αλλά και την ικανότητα καινοτομίας να συνεισφέρουν ενεργά στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής και στο σχεδιασμό των έργων, δημιουργώντας εσωτερική αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της χώρας.

Μέσα σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που τροφοδοτείται από την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, τα ισχυρά πλέον ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση από την ΕΕ και το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα - μέσω μιας απαραίτητης, ισχυρής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα - να ‘επανεφεύρει’ τον εαυτό της, να μετασχηματιστεί και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις.»

Ο κ. Μανώλης Σιγάλας δήλωσε: «Αδιαμφισβήτητα, οι προσπάθειες της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια είχαν χειροπιαστό και μετρήσιμο αποτέλεσμα για τον κλάδο των υποδομών και των κατασκευών. Έχουμε σημαντικά έργα, διεθνούς εμβέλειας τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ αναπτύσσονται κάποια εντυπωσιακά εργοτάξια σε όλη την χώρα. Επιπρόσθετα, υπάρχει αξιοσημείωτο πρόγραμμα (pipeline) έργων που μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν σε διαφορετικούς τομείς. Συνολικά, οι προοπτικές του κλάδου για τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα θετικές.

Βεβαίως και υπάρχουν προκλήσεις και θα εξελίσσονται διαρκώς σε ένα εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Στην Ελλάδα, μια μεγάλη πρόκληση στο εξής είναι η εκτελεστική ικανότητα (“execution”) της αλυσίδας παραγωγής έργων που, φυσιολογικά, είχε αποδυναμωθεί την περίοδο της κρίσης από την έλλειψη αντικειμένου και τώρα καλείται να υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ιστορικών διαστάσεων.

Κρίσιμη παράμετρος στη συνάρτηση της εκτελεστικής ικανότητας είναι και το ανθρώπινο δυναμικό. Διαφαινόμενο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη, με τα σημερινά δεδομένα, μηχανικών, χειριστών μηχανημάτων κι εργατικού δυναμικού για την υλοποίηση του φάσματος των έργων που προγραμματίζονται στη χώρα την περίοδο 2024-2030. Επίσης, ο ανταγωνισμός για ανθρώπινο κεφάλαιο είναι πανευρωπαϊκός και διεθνής.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα έχει δυνητικά πρακτικές λύσεις να εφαρμόσει, ενώ οι πραγματικές της ανάγκες σε απόλυτα νούμερα είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες άλλων χωρών (π.χ. Ιταλία).

 

Όσον αφορά τους μηχανικούς, είναι απαραίτητο να επιμείνουμε στην προσπάθεια του επαναπατρισμού, κάνοντας χρήση των φορολογικών κινήτρων που έχουν θεσμοθετηθεί, προσφέροντας καλές αμοιβές και, βεβαίως, προοπτική. Οφείλουμε επίσης να προσλαμβάνουμε και να εκπαιδεύουμε νέους μηχανικούς, ειδικά στα έργα διεθνούς εμβέλειας που υλοποιούνται στη χώρα.  Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, η προφανής και συζητούμενη λύση για προσέλευση τεχνικού προσωπικού από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος) προϋποθέτει θεσμική και συντεταγμένη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και του Ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπιστούν σειρά πρακτικών ζητημάτων. Παράλληλα, σε μια περίοδο που οι προοπτικές για τον κλάδο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε ως κλάδος να προσελκύσουμε και νέους Έλληνες να εργαστούν στα εργοτάξια και την αλυσίδα παραγωγής έργων.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο της λύσης πρέπει να ωριμάσει ούτως ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις το συντομότερο, η αγορά να αρχίσει να «ρολάρει» μέσα το 2024 και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα το  2025-2026.

Κοιτώντας μπροστά, πέρα από τα επιμέρους ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις έχουμε μπροστά μας πολύ δημιουργικά χρόνια και ωραία projects να φέρουμε εις πέρας.  Και είναι στο χέρι μας,  να αξιοποιήσουμε τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, του κλάδου των υποδομών και, βεβαίως, των Ελλήνων μηχανικών κι επιστημόνων».

 

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ:

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ: New York Stock Exchange – NYSE & Athens Exchange Group (ATHEX Group)

ΥΠΟ THN ΑΙΓΙΔΑ: του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, το οποίο παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των ομιλητών

Μέσα από την πορεία των 25 συναπτών ετών που διοργανώνεται, το Συνέδριο έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Το φετινό Φόρουμ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η Ελλάδα προαναγγέλλει μια νέα εποχή επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις. Η πολιτική σταθερότητα της χώρας, η ισχυρή οικονομική δυναμική και οι ελκυστικές αποτιμήσεις ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική αγορά. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η Fitch είναι ο τρίτος - από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής της χώρας. Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

O Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνθηκε στους επενδυτές μέσω γραπτού μηνύματος.

 

Συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης. 


Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι:
Κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας – Υπουργείο Εξωτερικών, κ. Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Δημήτριος Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής – Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους,                   κ. Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ - ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ – Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, CEO - ENTERPRISE GREECE.


Την
Αμερικάνικη Κυβέρνηση (US Department of State) εκπροσώπησαν οι Υπουργοί: • Mr. Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary, Bureau of Energy Resources, and • Mr. Joshua Huck, Deputy Assistant Secretary of State for Southern Europe and the Caucasus.

Την European Central Bank εκπροσώπησε η Κυρία Elizabeth McCaul, Member of the Supervisory Board.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εκπροσώπησε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, CEO - Athens Exchange Group,  και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η κυρία Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τ
ο Συνέδριο στηρίξαν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι από:
τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες:  1) τις 4 συστημικές τράπεζες, Alpha Bank - Eurobank - Εθνική - Πειραιώς, 2) την Attica Bank και την Hellenic Development Bank,  και από: τις σημαντικότερες Global Investment Banks • Barclays • BNP Paribas • Goldman Sachs International • Morgan Stanley • Nomura • AXIA Ventures Group Ltd. 


Ομιλητές ήταν σε ειδικό πάνελ ο John Paulson και εκπρόσωποι των : BC Partners - Brookstreet Equity Partners • CVC • Hotel Investment Partners (HIP)  • RWE Energy Transition Investments • Thrivest Holding.


23
Εισηγμένες Εταιρίες είχαν σειρά συναντήσεων με πληθώρα ξένων επενδυτών: Athens Exchange Group  -  Alpha Bank - Athens Water Supply & Sewage Company SA (EYDAP) -Attica Bank - AUTO HELLAS - AVAX Group - Cosmos Health, Inc. (NASDAQ: COSM) - Dimand S.A. - ELLAKTOR S.A. – Eurobank - GEK Terna Group - HELLENiQ ENERGY Holdings - Intrakat S.A. - LAMDA Development - MOTOR OIL Group  - MYTILINEOS  - National Bank of Greece  - Opap - OTE Group of Companies - Piraeus Bank - PRODEA Investments - Public Power Corporation – PPC - Trastor REIC.


Στο επίσημο μεσημεριανό γεύμα κεντρική ομιλία έκανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης
και o κ. Evan Kotsovinos, Vice President and General Manager - Google. Εισαγωγικές ομιλίες έκαναν ο      κ. John Tuttle, Vice Chairman – NYSE; President - NYSE Institute, ο Dr. Nikolas P. Tsakos, Founder & CEO - TEN Ltd., και η κα. Beth Hammack, Co-Head Global Financing Group - Goldman Sachs.

Ο κ. Νίκος Μπορνόζης Πρόεδρος της Capital Link απένειμε το “THE CAPITAL LINK HELLENIC APPRECIATION AWARD” στον κ.  John Tuttle, Vice Chairman - NYSE ; President - NYSE Institute, για την μακροχρόνια υποστήριξη και συνεισφορά του στην Ελλάδα, τους Έλληνες Επιχειρηματίες, την Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και την Ομογένεια.


Το Συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου απονεμήθηκε το "2023 Capital Link Hellenic Leadership Award" στον κ. Νίκο Σταθόπουλο
, Chairman of Europe & Member of the Management Committee - BC Partners, ως αναγνώριση της ουσιαστικής και μακροχρόνιας δέσμευσης και συνεισφοράς του στην Ελλάδα μέσα από τις επενδύσεις που υλοποιεί η εταιρεία του όλα αυτά τα χρόνια. Τα Εισαγωγικά Σχόλια του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, διάβασε ο Πρόεδρος της Capital Link, κ. Νίκος Μπορνόζης, καθώς ο υπουργός επέστρεψε εκτάκτως στην Ελλάδα. H Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Κυρία Αικατερίνη Νασίκα, και ο κ. Joshua Huck, Deputy Assistant Secretary of State for Southern Europe and the Caucasus - U.S. Department of State, πραγματοποίησαν τις Κύριες Ομιλίες. Master of Ceremonies του Επίσημου Δείπνου ήταν η Κυρία Nicole Petallides, Host - Schwab Network ; Former Anchor - FOX Business Network.


Στο πλαίσιο του “25ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum”, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση με τίτλο «GREEK AMERICAN ISSUER DAY» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ελληνοαμερικανικές και Ελληνικών συμφερόντων εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτύπησαν το “Closing Bell - καμπανάκι του κλεισίματος των εργασιών” της Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου 2023, του NYSE-New York Stock Exchange.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης