Επικαιρότητα

Fitch Ratings: Αναβάθμιση - έκπληξη για το outlook των ελληνικών τραπεζών

Fitch Ratings: Αναβάθμιση - έκπληξη για το outlook των ελληνικών τραπεζών
Aναβάθμιση έκπληξη για τις ελληνικές τράπεζες από τη Fitch Ratings
Μια αναβάθμιση-έκπληξη επεφύλασσε για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες η Fitch Ratings την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook των Εurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας.
Επίσης διατήρησε την αξιολόγηση «BB» σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, αλλά και την αξιολόγηση «ΒΒ-» σε Alpha Bank... και Πειραιώς.
Βασικός λόγος για την «ετυμηγορία» της Fitch Ratings είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και τη διαφαινόμενη αύξηση της κερδοφορίας των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων αλλά και των spread μεταξύ επιτοκίων δανεισμού με τα επιτόκια καταθέσεων.
Επίσης, όπως επισημαίνει o oίκος, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας μειώνει τα ρίσκα από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων των τραπεζών και αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές.
 
Πέρα από τα παραπάνω, σημαντικός παράγοντας είναι και η προσεκτική διαχείριση του κόστους.
Γενικότερα, η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, που θα συνοδευτεί από μείωση της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη ευνοϊκή πρόσβαση στις αγορές.

Εθνική Τράπεζα

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η επί τα βελτίω αναθεώρηση του Outlook αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι επωφελής, δεδομένου ότι θα υπάρξει βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Επίσης, θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Εθνικής, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Περαιτέρω μειώνεται ο κίνδυνος από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που διακρατά η Εθνική τράπεζες (πάνω από το 90% του κεφαλαίου Common Equity Tier 1 -CET1 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023).
Όπως αναφέρει η Fitch, «η τάση της Εθνικής Τράπεζας για ικανοποιητικές αποδόσεις θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από τους μειωμένους συστημικούς κινδύνους και τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη».
Το Outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε Σταθερό εάν:
Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επιδεινωθούν.
Ο δείκτης NPE (εξαιρουμένων των senior ομολόγων) αυξηθεί πάνω από το 7% σε συνεχή βάση ή εάν ο δείκτης CET1 μειωθεί στο 13%.
Μειωθούν τα λειτουργικά κερδη/σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (RWAs) κάτω του 2% λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών του επιχειρηματικού μοντέλου της Εθνικής ή ενδείξεων αστάθειας χρηματοδότησης ή αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές χρέους για παρατεταμένη περίοδο.
Από την άλλη, θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση αν:
Ο δείκτης NPE να παραμείνει κάτω από το 5% και ο δείκτης CET1 να παραμείνει τουλάχιστον περίπου στο 16% σε διαρκή βάση.
Μια αναβάθμιση θα απαιτούσε επίσης τη διατήρηση των λειτουργικών κερδών/RWAs περίπου στο 2,5%, χωρίς σημαντική επιδείνωση του προφίλ κινδύνου της τράπεζας, συνοδευόμενη από σταθερή χρηματοδότηση και συνεχή συσσώρευση αποθεμάτων ασφαλείας MREL.


Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης