Δωρεάν ρεύμα σε μικρά νησιά και γενναίες εκπτώσεις σε μεγαλύτερα θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το νέο αντισταθμιστικό πλαίσιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις νησιωτικές περιοχές που θα φιλοξενήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας, που τυγχάνει να είναι και το μεγαλύτερο στην περιοχή της Μεσογείου, έχει τεθεί από το ΥΠΕΝ σε πρώτη προτεραιότητα και αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και από την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.
Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται , όπως ο ίδιος ο υπουργός προανήγγειλε χθες, ένα νέα πλαίσιο ανταποδοτικών ωφελειών που θα καθιστά όπως είπε, «ελκυστικές τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα τόσο από περιβαλλοντικής πλευράς όσο και από πλευράς τιμών ηλεκτρικού ρεύματος». Προϊδεάζοντας μάλιστα για γενναίες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ο υπουργός συνέστησε σε όσους "σπεύδουν να αντιδράσουν να μην το κάνουν γιατί θα το μετανιώσουν μετά την ανακοίνωση του νέου πλαισίου ανταποδοτικότητες".
Ευνοημένες Κρήτη και Εύβοια
Η υψηλή αποδοτικότητα των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά αφήνει περιθώρια ακόμη και για μηδενικές τιμές ρεύματος σε μικρά νησιά, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου κάτι που εξετάζεται, ενώ μεγάλες θα είναι οι εκπτώσεις και σε μεγαλύτερα νησιά όπως η Κρήτη και η Ευβοια. Πρόκειται ωστόσο για μια σύνθετη άσκηση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με χωροταξικές προεκτάσεις που πρέπει να διευθετηθούν. Θα πρέπει για παράδειγμα να διευθετηθεί με κάποια κριτήρια που αναζητούνται, ποιες είναι οι περιοχές που δικαιούνται ανταποδοτικά τέλη, αφού τα όρια των Δήμων φτάνουν μέχρι τις ακτές κάποιου νησιού και όχι στα θαλάσσια ύδατα που θα εγκατασταθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Γι αυτό αν και θα αξιοποιηθεί το υπάρχον πλαίσιο ανταποδοτικότητας που ισχύει για τα χερσαία αιολικά και που προβλέπει απόδοση του 3% του ετήσιου τζίρου στους όμορους Δήμους, θα διαμορφωθεί βάση των χωροταξικών ιδιαιτεροτήτων των υπεράκτιων ανεμογεννητριών.
Επικοινωνιακή καμπάνια για τα πλεονεκτήματα των Υπερακτίων
Παράλληλα το υπουργείο σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ σχεδιάζει μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων καθώς διαπιστώνεται ένα έλλειμμα επικοινωνίας που έχει δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις και ενώ έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις για την περιοχή των Διαπόντιων νησιών.
Στελέχη του ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΕΠ θα αναλάβουν να εξηγήσουν εκ του σύνεγγυς στους κατοίκους των νησιών ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικά σε όλες τις περιοχές που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα. Ότι πρόκειται για προτεινόμενες περιοχές και ότι οι επενδύσεις θα προχωρήσουν σε κάποιες εξ αυτών με όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Τα υπεράκτια αιολικά όπως είπε χθες ο υπουργός δίνοντας ένα στίγμα της επικοινωνιακής καμπάνιας που θα ακολουθήσει είναι ουσιαστικά ένα καράβι στη θάλασσα που έχει πάνω ανεμογεννήτριες. Ποιος νησί δεν θέλει ένα καράβι; αναρωτήθηκε ο υπουργός, το οποίο μάλιστα όπως είπε θα προσφέρει εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στους νέους κατοίκους του αφού οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες σε αντίθεση με τις χερσαίες χρειάζονται συχνά συντήρηση.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας , ως «εθνική ευκαιρία που θα αλλάξει την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια» και τόνισε με έμφαση ότι αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο. Σημείωσε ότι προβλέπονται επενδύσεις της τάξεως των 30-40 δις. ευρώ στον τομέα και ότι στόχος είναι οι πλωτοί αιολικοί σταθμοί να παραχθούν κατά ποσοστό άνω του 50%-60% στην Ελλάδα.
www.worldenergynews.gr