Το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο δημιουργεί η DIMAND στον Πειραιά

Το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο δημιουργεί η DIMAND στον Πειραιά

Θα μειώσουν κατά τουλάχιστον 50% τα λειτουργικά κόστη των Δικαστηρίων

 

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα. Εντός του 2027 αναμένεται να ανοίξει τις θύρες του για να στεγάσει εννέα δικαστήρια και υπηρεσίες που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε πέντε διαφορετικά κτήρια. Με σύγχρονες προδιαγραφές, οι νέες εγκαταστάσεις μηδενικών εκπομπών που θα ανεγερθούν από τη DIMAND σε οικόπεδο περίπου 12,5 στρεμμάτων στον Άγιο Διονύσιο θα μειώσουν κατά τουλάχιστον 50% τα λειτουργικά κόστη των Δικαστηρίων του Πειραιά.


Η παρουσίαση του εμβληματικού έργου έγινε εχθές στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου από τον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλία Κλάππα. Πρόκειται για μία διεκδίκηση δεκαετιών για τους φορείς της πόλης, που μετά από μία διελκυστίνδα προτάσεων και διαφωνιών, κατέληξαν στην επιλογή του οικοπέδου που βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, σε μία αναπτυσσόμενη συνοικία του Πειραιά, έκτασης 4.500 στρ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κλάππας, «η σημερινή ημέρα είναι ο τερματικός σταθμός στις διεκδικήσεις δεκαετιών, αλλά ανοίγεται μπροστά μας και μία νέα πρόκληση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων κι εν συνεχεία την καλή και αποδοτική λειτουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου». Οι υπογραφές για τη συμφωνία με τη DIMAND, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, έπεσαν με το Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) στα μέσα Νοεμβρίου, έναντι τιμήματος 80,9 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο Ανάκαμψης τα χρονιά περιθώρια είναι ήδη στενά. Συνολικά η σύμβαση είναι 30 μήνες, εκ των οποίων οι 6 αφορούν στην ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας και οι υπόλοιποι 24 την κατασκευή.

Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ


Για μία επένδυση με ιδιαίτερη θεσμική βαρύτητα, έκανε λόγο, παρουσιάζοντας το πρότζεκτ, ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος DIMAND, που ήδη έχει υλοποιήσει στην ευρύτερη περιοχή την ανακατασεκυή της παλιάς καπνοβιομηχανίας της Παπαστράτος, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να παραδώσει τον Πύργο του Πειραιά. Οι επενδύσεις που έχει ήδη υλοποιήσει η εταιρεία στον Πειραιά ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και μετρούν 15.000 τ.μ.

Το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο ανήκε επίσης στην Παπαστράτος, αγοράστηκε από τη μητρική της Philip Morris το 2016 και είναι γνωστό ως ακίνητο Δασκαλάκη. Τα τελευταία 30 χρόνια το μέλλον του παρέμενε θολό. Στέγαζε μία ανενεργή αποθήκη η οποία θα κατεδαφιστεί, ενώ θα διατηρηθεί ένα διατηρητέο κτήριο που υπάρχει εντός του οικοπέδου.

Οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, που θα κατασκευαστούν για να λάβουν πιστοποίηση LEED Gold, θα εκτείνονται σε 12,5 στρ. ενώ στα υπόλοιπα 5 θα δημιουργηθεί από τον Δήμο Πειραιά ένα πάρκο, αθλητικές εγκαταστάσεις για το κοινό και πεζόδρομος. Η συνολική δόμηση θα ανέλθει σε 36.000 τ.μ. εκ των οποίων 10.000 υπόγεια, όπου θα δημιουργηθεί πάρκινκ ενός επιπέδου με 303 θέσεις. Θα δημιουργηθούν και 67 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Το Δικστικό Μέγαρο θα διαθέτει ειδική είσοδο για την ευαίσθητη διακίνηση (κλούβες, οχήματα αστυνομίας κλπ), ώστε να διευκολύνει το έργο των αρχών, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων και της γύρω περιοχής.

Όπως σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος, «οι ιδιότητες αυτού του πράσινου κτηρίου θα μειώσουν τα κόστη λειτουργίας των Δικαστηρίων κατά 50-60%, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, συνεκτιμώντας την τεχνολογία που αξιοποιείται για ηλεκτρισμό, παροχές νερού, ανάκτηση ενέργειας από ασανσέρ, φωτοβολταϊκά κ.ά. Μάλιστα έθεσε εμφατικά το ζήτημα της συντήρησης, καθώς
το έργο δεν είναι ΣΔΙΤ. «Θα παραδώσουμε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά με το κλειδί στο χέρι, όπως είναι η συμβατική μας υποχρέωση.

Δεν έχει όμως προβλεφθεί το κόστος διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργιάς του κτηρίου», σημείωσε, προσδιορίζοντας τον χρόνο που αντέχει ένα κτήριο χωρίς συντήρηση στο 12μηνο. «Η ηγεσία έχει 30 μήνες στη διάθεσή της μέχρι να παραδώσουμε το έργο για να προβλέψει πώς θα γίνεται η λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης