Ενέργεια

ΕΔΕΥΕΠ: Χρηματοδοτήσεις, μετοχικές συμμετοχές και μελέτες στην διεύρυνση σκοπού

ΕΔΕΥΕΠ: Χρηματοδοτήσεις, μετοχικές συμμετοχές και μελέτες στην διεύρυνση σκοπού

θα προβλεφθεί η δυνατότητα να συμβάλλεται με ελληνικά ή και ξένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και να συμμετάσχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας

Σε …επιχειρηματικά μονοπάτια μπαίνει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Όπως αναφέρει πηγή του ΥΠΕΝ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή ειδική ρύθμιση προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό της εταιρείας.


Ειδικότερα, σε αυτήν θα προβλέπεται ότι η ΕΔΕΥΕΠ θα μπορεί να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή νέων επιχειρήσεων καθώς και κοινοπραξιών και γενικότερα φορέων που αναλαμβάνουν, υλοποιούν ή διαχειρίζονται ενεργειακά έργα, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο, τα οποία είναι συναφή με τους σκοπούς της εταιρείας. Έτσι, όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς, «θα μπορεί να συμμετέχει σε εταιρείες που θα αναλάβουν την εκπόνηση τεχνικών μελετών, ιδίως μελετών βυθού, ανεμολογικών, γεωτεχνικών, γεωφυσικών, κυματολογικών, περιβαλλοντικών κλπ. που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, εντός μιας Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, πιθανώς αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο χρονοβόρες διαδικασίες, μέσω διαγωνισμών».


Συμμετοχή σε επιχειρήσεις και δανειοδοτήσεις

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορεί να δανειοδοτεί τέτοιες επιχειρήσεις, να εγγυάται υπέρ αυτών, να εκδίδει ομολογιακά δάνεια, να συμμετέχει στο κεφάλαιο επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί από αυτήν. Ακόμη, θα προβλεφθεί η δυνατότητα να συμβάλλεται με ελληνικά ή και ξένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και να συμμετάσχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥΕΠ θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο, να συνεργάζεται με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και φορείς, ελληνικά ή ξένα, να προχωρά στην ανάληψη κάθε δραστηριότητας και στη διενέργεια κάθε υλικής πράξης ή δικαιοπραξίας, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένης με τους σκοπούς της εταιρείας, πάντα εντός των ορίων του καταστατικού της.


Ενισχύεται το προσωπικό

Εκτός από τις αλλαγές του καταστατικού, αναμένεται να διευρυνθεί και η επιστημονική ομάδα, αλλά και οι θέσεις της διοίκησης. Ειδικότερα, ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης σχεδιάζεται να αλλάξει ώστε να μπορέσουν να συσταθούν έως και 40 θέσεις επιστημονικού προσωπικού (γεωεπιστήμονες και μηχανικοί, νομικοί και οικονομικοί επιστήμονες), από 20 που προβλέπεται σήμερα καθώς και έως 10 θέσεις διοικητικού προσωπικού, από πέντε που προβλέπονται στον ισχύοντα Κανονισμό.

Για την πλήρωση των θέσεων θα γίνεται δημόσια πρόσκληση κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της εταιρείας με την οποία θα καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, τα απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων κ.ά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης