Ενέργεια

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου μεταφέρει τον ανταγωνισμό στα μπλε τιμολόγια - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου μεταφέρει τον ανταγωνισμό στα μπλε τιμολόγια - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Που επιβαρύνεται η πρόωρη αποχώρηση

 

Στα σταθερά ¨μπλε¨ τιμολόγια μεταφέρεται ο ανταγωνισμός των παρόχων υπό την ευνοϊκή συγκυρία της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος.

Τον δρόμο που άνοιξε πρώτη η ΔΕΗ αναπροσαρμόζοντας κατά 10,5 λεπτά χαμηλότερα την τιμή της κιλοβατώρας στο δύο σταθερά της τιμολόγια (myHomeEnter και myHome OnLine) αναμένεται να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι βγάζοντας στην αγορά μέσα στις επόμενες ημέρες <μπλε¨ τιμολόγια σε ανταγωνιστικές τιμές. Η ΔΕΗ αναπροσάρμοσε τα σταθερά της τιμολόγια στα 17,9 λεπτά, μόλις 2 λεπτά υψηλότερα από την αρχική τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας στο ¨πράσινο¨ τιμολόγιό της, από τα 28 και 29,5 λεπτά αντίστοιχα για το myHomeEnter και myHome OnLine.

Η ¨μπλε¨ κιλοβατώρα με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι αυτή τη στιγμή από την αγορά θα είναι τον Ιανουάριο φθηνότερη και από την ¨κίτρινη¨ των κυμαινόμενων τιμολογίων και από την ¨πράσινη¨ του Ειδικού Τιμολογίου που επιβλήθηκε με νόμο ως υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους.

Το εάν θα παραμείνουν φθηνότερα σε ετήσια βάση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, παράμετρος άμεση συναρτώμενη με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Οι καταναλωτές που θα σπεύσουν να ¨κλειδώσουν¨ σταθερή χαμηλή τιμή τον Ιανουάριο θα αναλάβουν αυτό το ρίσκο καθώς σε περίπτωση αποκλιμάκωσης δεν θα επωφεληθούν, αφού τα σταθερά τιμολόγια προβλέπουν ρήτρες πρόωρης αποχώρησης.

Ενδείξεις για αποκλιμάκωση

Η υποχώρηση πάντως της τιμής του φυσικού αερίου στα 35 ευρώ/μεγαβατώρα εν μέσω χειμερινής περιόδου δείχνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι το Ουκρανικό δεν αποτελεί πλέον παράγοντα αστάθειας και αβεβαιότητας και προεξοφλεί περαιτέρω αποκλιμάκωση της τιμής αλλά κυρίως μια σταθεροποίηση της αγοράς μετά από ένα μακρύ διάστημα αβεβαιότητας. Ακόμη όμως και τα σημερινά επίπεδα τιμών , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιδιωτών παρόχων μπορούν να στηρίξουν σταθερή χρέωση της κιλοβατώρας κάτω από τα 17 λεπτά ενώ υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ/μεγαβατώρα θα οδηγήσει τις σταθερές χρεώσεις ακόμη και κάτω από τα 16 λεπτά, επίπεδα τιμών που μέχρι τώρα διαμόρφωναν οι γενναίες κρατικές επιδοτήσεις.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στην περίπτωση που προτιμήσουν σταθερά τιμολόγια είναι τα τέλη με τα οποία θα επιβαρυνθούν σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης. Τα κυμαινόμενα ¨κίτρινα¨ και το ¨πράσινο” Ειδικό Τιμολόγιο που θεσπίστηκε με νόμο ως υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους, δεν επιβαρύνουν τον καταναλωτή με πρόσθετο κόστος σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης.

Την 1/1 η τελική τιμή

Η τελική τιμή των ¨πράσινων” τιμολογίων αναμένεται να διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου μετά και τις εκπτώσεις που θα παρέχουν οι πάροχοι , ενώ η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής θα διαμορφώσει χαμηλότερα και τις τιμές των ¨κίτρινων¨ κυμαινόμενων τιμολογίων, οι αρχικές χρεώσεις των οποίων κυμαίνονται μεσοσταθμικά γύρω στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έχει συστήσει στους καταναλωτές να αναμένουν τις ανακοινώσεις των τιμολογίων την 1η Ιανουαρίου για να επιλέξουν τι τους συμφέρει περισσότερο.

Στο θέμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού και των χρωματιστών τιμολογίων αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ΟΤ Φορουμ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. ¨Αδικούμε τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος έχει μεγάλη γνώση στα μακροοικονομικά και το έχει αποδείξει, χρειάζεται όμως χρόνο για να μπει πιο βαθιά στα ενεργειακά ζητήματα» είπε αναφερόμενος στα τιμολόγια. Σε ότι αφορά στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιριών κα θα πρέπει να υπάρξει μια συγκέντρωση του κλάδου για να μείνουν το πολύ πέντε εταιρίες που θα έχουν κρίσιμο οικονομικό μέγεθος για να μπορούν να σταθούν και να αντιμετωπίσουν κρίσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης