Miner Anglo American: Πιθανή η πώλησή της σύμφωνα με τους αναλυτές

Miner Anglo American: Πιθανή η πώλησή της σύμφωνα με τους αναλυτές

Οι μετοχές της υποχώρησαν σχεδόν 45% φέτος και σημείωσε περαιτέρω πτώση στις 8/12/2023

Η βρετανική πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης Anglo American, θα μπορούσε να γίνει στόχος εξαγοράς μετά την προειδοποίηση για ασθενέστερη (από την αναμενόμενη) παραγωγή, όπως πιστεύουν οι αναλυτές.

Η μετοχή της Anglo υποχώρησε σχεδόν 45% φέτος και την Παρασκευή 8/12/2023 οι μετοχές υπέστησαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από την οικονομική κρίση, όταν ο ανθρακωρύχος μείωσε τις προοπτικές παραγωγής του.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο εταιρείας σημείωσαν άνοδο σχεδόν 1% στις 18,17 £ τη Δευτέρα 11/12/2023, αποτιμώντας την επιχείρηση στα 24,3 δισεκατομμύρια £, μετά από μια πτώση την περασμένη εβδομάδα που την άφησε εκτεθειμένη σε πιθανή προσφορά.

Η εταιρεία η οποία είναι μια από τις 20 μεγαλύτερες στον FTSE 100 (δείκτης μετοχών των 100 εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση), ανακοίνωσε ότι οι δυσκολίες στα ορυχεία της στο Περού και τη Χιλή είχαν οδηγήσει σε περικοπή των προβλέψεων για την παραγωγή χαλκού.

Η Anglo είναι επίσης εισηγμένη στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Σαν απάντηση, οι χρηματιστές της χρηματιστηριακής εταιρείας Jefferies και οι τράπεζες Barclays και RBC μείωσαν την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι 30 δισεκατομμύρια λίρες είχαν χαθεί από την αξία της Anglo, από τότε που ο Duncan Wanblad (μέλος της εταιρείας), ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος από το μακροχρόνιο αφεντικό Mark Cutifani τον Απρίλιο του 2022.

Οι αναλυτές της Jefferies είπαν ότι η Anglo μπορεί να «εμπλακεί στην ευρύτερη τάση της ενοποίησης της βιομηχανίας» και πρότειναν ότι η Glencore ανταγωνιστής της εξόρυξης θα μπορούσε να είναι πιθανός μνηστήρας.

Η Glencore (ελβετική εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων εισηγμένη στον FTSE 100, αξίας £54 δισ.) ανέλαβε την Xstrata, μια εταιρεία που έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να συγχωνευθεί με την Anglo το 2009.

Η Xstrata αργότερα εντάχθηκε στη Glencore, μια εξαγορά από την οποία το αφεντικό της, Μικ Ντέιβις, έκανε τραπεζικές συναλλαγές, σχεδόν 75 εκατ. £.

Φέτος, η Glencore ολοκλήρωσε μια σημαντική εξαγορά, αγοράζοντας τα περιουσιακά στοιχεία άνθρακα της καναδικής εταιρείας Teck για να τα συνδυάσει με τη δική της επιχείρηση άνθρακα, πριν από ένα προγραμματισμένο spin-off.


Τα προβλήματα της Anglo

Η Anglo σημείωσε κέρδη 4,5 δισ. δολαρίων (3,6 δισ. £) το 2022, αλλά τα προβλήματα με την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού έχουν χτυπήσει τις επιδόσεις.

Βρίσκεται σε διαδικασία περικοπής δαπανών, η οποία έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας θέσεων εργασίας.

Η εταιρεία κατέχει επίσης την εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών De Beers η οποία γνώρισε ύφεση στους τομείς των πολύτιμων λίθων και της πλατίνας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ασθενούς ζήτησης και υπερβολικών αποθεμάτων.

Τον Φεβρουάριο, η Anglo δέχτηκε ένα χτύπημα 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο έργο Woodsmith για την παραγωγή θρεπτικών ουσιών λιπασμάτων στη βορειοανατολική Αγγλία.

Ο Andrew Keen της ερευνητικής ομάδας Edison, είπε ότι τα προβλήματα του Anglo σχετίζονταν με ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης σε ορυχεία στο Περού, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική, καθώς και με «λειτουργική υποαπόδοση».

Είπε ότι η Wanblad είχε «μακρά ιστορία με την επιχείρηση», ιδιαίτερα στα βασικά μέταλλα, μια δραστική μείωση στην παραγωγή της οποίας η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή, προς απογοήτευση των επενδυτών.

Ο Keen είπε ότι η προσπάθεια συγχώνευσης της Xstrata το 2009 απέτυχε επειδή δεν είχε προσφερθεί στους μετόχους προμήθεια.

«Οποιοσδήποτε δυνητικός ερωτών που εξετάζει μια προσφορά premium μπορεί να δει ότι η προσφορά του αποκτά μεγαλύτερη έλξη αυτή τη φορά», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης