Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Νέα γραμμή με στόχο την αύξηση κατά 600 MW στην αμφίδρομη ροή ενέργειας Ελλάδας – Τουρκίας

ΑΔΜΗΕ: Νέα γραμμή με στόχο την αύξηση κατά 600 MW στην αμφίδρομη ροή ενέργειας Ελλάδας – Τουρκίας

Δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι

 

Σχετικά Άρθρα
Τη θετική πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας δείχνει και η συμφωνία για αύξηση της δυναμικής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας που θα αυξήσει και τον όγκο της αμφόδρομης πορείας της ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, χθες μεταξύ άλλων υπεγράφη και Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ κ. Δημήτρης Μίχος και ο Πρόεδρος TEIAS κ. Orhan Kaldirim


Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW. Πρόκειται για μία γραμμή που θα συνδέει το Babaeski στην Τουρκία με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της Νέας Σάντας στην Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Βουλγαρία.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας σήμερα είναι Γ.Μ. 400 kV ονομαστικής ικανότητας μεταφοράς 2000 MVA, μεταξύ του ΚΥΤ Νέας Σάντας και του Υ/Σ Babaeski στην Τουρκία.

Στόχος είναι να αυξηθεί η δυναμική της συγκεκριμένης διασύνδεσης και τον όγκο της αμφίδρομης ροής ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για τριμερή συνεργασία. Η ηλεκτρική διασύνδεση είχε εξεταστεί το 2010, αλλά λόγω των δύσκολων σχέσεων των δύο χωρών δεν είχε προχωρήσει. Το γεγονός ότι σήμερα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, υποδηλώνει μια νέα εποχή ενεργειακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και την αισιοδοξία ότι ευρύτερα τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε καλύτερη πορεία.

Η στρατηγική του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων της Ελλάδας αναπτύσσοντας ηλεκτρικές διασυνδέσεις προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.Με την ολοκλήρωσή τους, προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί η ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά και της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας με μια επιπλέον γραμμή είναι στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ.

Ειδικότερα, για την κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης Υπερυψηλής Τάσης 400 kV και με την Τουρκία με στόχο την αύξηση του περιθωρίου ανταλλαγών ενέργειας κατά 600 MW και προς τις δύο κατευθύνσεις, ο σχεδιασμός του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί κατόπιν συνεργασίας μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας (ΑΔΜΗΕ, ESO-EAD & TEIAS), με τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης νέων διασυνδέσεων ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το τουρκικό Σύστημα, για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των σχετικών μελετών, τον Μάρτιο του 2022 ο ΑΔΜΗΕ και η TEIAS συμφώνησαν για την υλοποίηση της νέας διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2029.

Η νέα διασυνδετική εναέρια Γ.Μ. 400 kV απλού κυκλώματος μεταξύ του ΚΥΤ Νέας Σάντας και του Υποσταθμού Babaeski στην Τουρκία, εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό μήκος περί τα 130 χλμ., εκ των οποίων τα 70 χλμ. βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης