Ενέργεια

H.E.: Υπερκαλύπτεται κατα 3 φορές η έκδοση, προς διάθεση του 11 % - Στα 7 ευρώ η τιμή της μετοχής - Άντληση 235 εκατ

H.E.: Υπερκαλύπτεται κατα 3 φορές η έκδοση, προς διάθεση του 11 % - Στα 7 ευρώ η τιμή της μετοχής -  Άντληση 235 εκατ
Μεγάλη επιτυχία με την παρουσία διεθνών θεσμικών επενδυτών από ΗΠΑ και Ευρώπη - Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο Ανδρέας Σιάμισιης
(upd)Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών της διάθεσης του πακέτου μετοχών της Helleniq Energy (πρωην ΕΛΠΕ),με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η δημόσια προσφορά κατά 3 φορές με την παρουσία διεθνών κεφαλαίων από Ευρώπη και ΗΠΑ. Το βιβλίο έκλεισε πριν τις 22.00 το βράδυ την Πέμπτη 7/12. Ο Ανδρέας Σιάμισιης είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και θεωρεί ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την στρατηγική του ομίλου του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η μεγάλη ζήτηση θα οδηγήσει στην άντληση κεφαλαίων αντιστοίχου ποσού με το 11 % του μετοχικού κεφαλαίου λόγω της υψηλής ζήτησης, έναντι του αρχικού 10%.
Η τιμή διάθεσης των μετοχών αναμένεται στα επίεπδα μεταξύ 7 και 7,10 ευρώ.

Όπως έγραφε το WEN https://www.worldenergynews.gr/parenergeies/articles/550549/helleniq-energy-sta-7-7-2-evro-kineitai-to-placement  νωρίτερα, οι εκτιμήσεις από το πρωί έφερναν την τιμή στα 7 -7,20 ευρώ που αποτελούν μια αποτίμηση μεγάλου discount έναντι της πραγματικής αξίας που μπορεί η εταιρία να αποκτήσει με διασπορά των μετοχών σε σύγκριση και με τςι άλλες ενεργειακές εισηγμένες.

To TAΪΠΕΔ έχει option για πρόσθετο 1% από το αρχικό 5% που έχει ανακοινώσει, ενώ αναμένεται και η πλευρά Λάτση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά το ποσοστό που θα διατεθεί ανέρχεται στο 11% λόγω της αυξημένης ζήτησης που διαπιστώθηκε.
Τα συνολικά έσοδα που αντλούνται με τιμή στα 7 ευρώ που είναι η μέχρι τώρα εκτίμηση της αγοράς ανέρχονται σε 235 εκατ ευρώ.

Αν το δημόσιο αυξήσει, όπως έχει δικαίωμα στο 6% το ποσοστό διάθεσης τότε θα εισπράξει 128,36 εκατ.

Η διασπορά της μετοχής που ενισχύεται
θα βοηθήσει στο να αποτυπωθούν καλύτερα οι προοπτικές της εταιρίας στην χρηματιστηριακή αγορά.

Η ανακοίνωση του ΤΑΪΠΕΔ

Την έναρξη κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, υφιστάμενων κοινών μετοχών της HELLENiQ Energy Holdings Α.Ε. ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (το «ΤΑΙΠΕΔ»), όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 03.08.2023 και με την υπ' αριθμόν 3/22.09.2023 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την έναρξη κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, χωρίς να απαιτείται δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου (η «Συναλλαγή»), υφιστάμενων κοινών μετοχών (οι «Μετοχές») της HELLENiQ Energy Holdings Α.Ε., εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών («HELLENiQ» ή η «Εταιρεία»).

Πωλητές Μέτοχοι είναι (α) το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 35,48% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, και (β) η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. («POIH»), η οποία επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 47,10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (από κοινού, οι «Πωλητές Μέτοχοι Ο συνολικός αριθμός των Μετοχών προς διάθεση από αμφότερους τους Πωλητές Μετόχους ανέρχεται περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Η τιμή ανά Μετοχή και ο αριθμός των Μετοχών που θα πωληθούν από έκαστο εκ των Πωλητών Μετόχων θα καθοριστούν μέσω κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών. Η κατάρτιση του βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει αμέσως και η Goldman Sachs Bank Europe SE («Goldman Sachs») και η J.P. Morgan SE («J.P. Morgan» και, από κοινού με την Goldman Sachs, οι «Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές»), ενεργώντας ως Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές για τη Συναλλαγή, διατηρούν το δικαίωμα να κλείσουν τα βιβλία ανά πάσα στιγμή. Επιπρόσθετη ανακοίνωση θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών και της τιμολόγησης της Συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συναλλαγής, οι Πωλητές Μέτοχοι συμφώνησαν με τους Κοινούς Διεθνείς Συντονιστές να διακρατήσουν (lock up) τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Εταιρεία για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, με την επιφύλαξη ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων (carve-outs) και εξαιρέσεων.

Η HELLENiQ δεν θα έχει έσοδα από τη Συναλλαγή.

www.worldenergynews.rg

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης