Ενέργεια

Engie: Κέρδισε την μάχη κατά φορολογικού προστίμου της ΕΕ ύψους 130 εκατ. δολ. - Πλήγμα για τις ρυθμιστικές αρχές

Engie: Κέρδισε την μάχη κατά φορολογικού προστίμου της ΕΕ ύψους 130 εκατ. δολ. - Πλήγμα για τις ρυθμιστικές αρχές
Η συμφωνία με το Λουξεμβούργο οδήγησε την Engie να πληρώσει μόλις 0,3% φόρο επί ορισμένων κερδών στο Μεγάλο Δουκάτο για μια δεκαετία σύμφωνα με το Reuters
Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie κέρδισε την Τρίτη τον αγώνα της ενάντια σε μια εντολή της ΕΕ να πληρώσει 120 εκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους στο Λουξεμβούργο, ένα πλήγμα στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταστολή συμφωνιών μεταξύ κρατών της ΕΕ και πολυεθνικών.

Η Επιτροπή, η οποία είναι επίσης ο επόπτης ανταγωνισμού της ΕΕ, σε μια απόφαση του 2018 αποφάνθηκε ότι η φορολογική συμφωνία της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας που αντιμετώπιζε την ίδια συναλλαγή τόσο ως χρέος, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί από την φορολογία, όσο και ως ίδια κεφάλαια, τα οποία δεν υπόκεινται σε φόρο, τεχνητά μείωσε την φορολογία της.

Επεσήμανε ότι η συμφωνία με το Λουξεμβούργο οδήγησε την Engie να πληρώσει μόλις 0,3% φόρο επί ορισμένων κερδών στο Μεγάλο Δουκάτο για μια δεκαετία. Ένα κατώτερο δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής το 2021.
Αλλά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) διαφώνησε.

«Η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των φορολογικών αποφάσεων που εξέδωσε το Λουξεμβούργο στον όμιλο Engie παραβίασε το δίκαιο της ΕΕ», ανέφερε το ΔΕΕ.
Οι δικαστές ανέφεραν διάφορα λάθη στην ανάλυση της Επιτροπής.

«Αυτά τα λάθη αθέτησαν το σύνολο της ανάλυσης επιλεκτικότητας και ως εκ τούτου η απόφαση της Επιτροπής ακυρώνεται», ανέφεραν.
Η Επιτροπή έλαβε μεγάλη ώθηση τον περασμένο μήνα, όταν ένας σύμβουλος του ΔΕΕ είπε ότι το κατώτερο δικαστήριο θα πρέπει να επανεξετάσει την προσφυγή της Apple κατά μιας φορολογικής εντολής ρεκόρ 13 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω νομικών λαθών στην προηγούμενη απόφασή της που υποστηρίζει τον κατασκευαστή iPhone.

Το πόρισμα της Επιτροπής κατά του βελγικού φορολογικού καθεστώτος 700 εκατομμυρίων ευρώ για 55 πολυεθνικές επικυρώθηκε από το δικαστήριο τον Σεπτέμβριο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, η Amazon και η Starbucks έχουν κερδίσει την υποστήριξη του δικαστηρίου για τις προκλήσεις τους.

Η ολλανδική φορολογική ρύθμιση της ιδιοκτήτριας IKEA Inter IKEA, οι ολλανδικές φορολογικές αποφάσεις της Nike και οι φορολογικές αποφάσεις της φινλανδικής εταιρείας συσκευασίας τροφίμων και ποτών Huhtamaki που εκδόθηκαν από το Λουξεμβούργο βρίσκονται επί του παρόντος στο στόχαστρο της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης