Διεθνή

Bloomberg: Ο Πούτιν σε Σ. Αραβία και ΗΑΕ - Γιατί δεν απομονώνεται

Bloomberg: Ο Πούτιν σε Σ. Αραβία και ΗΑΕ - Γιατί δεν απομονώνεται
Θα συζητήσει για επενδύσεις - Προωθεί το στόχο της Ρωσίας για διεκδικήση της επιρροής της στη Μ. Ανατολή αψηφώντας τις προσπάθειες απομόνωσής του από τη Δύση λόγω πολέμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τετάρτη 6/12/2023 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, όπου σκοπεύει να συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις σημαντικές συνεργασίες της Μόσχας με τους στρατηγικούς παραγωγούς πετρελαίου.


Ως γνωστό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο…
πολλών ρωσικών εταιρειών που εγκαταλείπουν τη Δύση εν μέσω κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.


«Ο Πούτιν
θα είναι σε διαπραγματεύσεις στο Άμπου Ντάμπι και δεν θα επισκεφθεί τη σύνοδο κορυφής της COP28 η οποία πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο γειτονικό εμιράτο του Ντουμπάι», δήλωσε ο Πεσκόφ στο Bloomberg News.

Την Τρίτη 5/12/2023 το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα συζητήσει για το εμπόριο και τις επενδύσεις, με το Interfax να ανέφερε νωρίτερα ότι η αγορά πετρελαίου και η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση πρόκειται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Την Πέμπτη 7/12/2023, ο Πούτιν θα φιλοξενήσει επίσης τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi, ο οποίος θα ηγηθεί αντιπροσωπείας στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

 

Το μήνυμα που στέλνει ο Πούτιν στη Δύση

Η επίσκεψη σηματοδοτεί ότι ο Πούτιν γίνεται όλο και πιο τολμηρός να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τον απομονώσουν στην παγκόσμια σκηνή, με την οικονομία του να βρίσκεται σε πιο σίγουρη βάση και να μάχεται στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η συνεργασία των κρατών του Κόλπου με τη Μόσχα θα είναι στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δεδομένης της εξάρτησης της Ρωσίας από τα ενεργειακά έσοδα.

«Η επίσκεψη του Πούτιν στις δύο βασικές δυνάμεις του Κόλπου είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ρωσία βγαίνει από τη διεθνή της απομόνωση», δήλωσε ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ (Επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής που συμβουλεύει το Κρεμλίνο).

Προωθεί το στόχο της Ρωσίας να διεκδικήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και δείχνει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία (παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ), επιθυμούν να ισορροπήσουν την εξωτερική τους πολιτική, είπε.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία είναι όλα μέλη του OPEC+ (συμμαχία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου) ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις περικοπές παραγωγής του.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν τόνισε το επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας για την πετρελαϊκή πολιτική. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συμμαχίας του ΟΠΕΚ+.
Η ρωσική εφημερίδα Life.ru ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί τις δύο χώρες.


Ο συσχετισμός με τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Πούτιν μπορεί να θέλει να εκμεταλλευτεί το μπάσιμο…. μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την τρέχουσα στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Μόσχα υποστηρίζει το Ριάντ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και τις προσπάθειές της να ξεκινήσει εκ νέου την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002 η οποία καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από την αραβική και παλαιστινιακή γη που κατέχει από το 1967 ως προοίμιο για τη δημιουργία κράτους Παλαιστίνιοι δίπλα στον εβραϊκό.

«Η επιλεκτικότητα που έχουμε δει στην εφαρμογή των διεθνών νομικών και ηθικών προτύπων και η περιφρόνηση των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων αμάχων εξόργισε τον ισλαμικό και αραβικό κόσμο», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν (Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας), κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα στις 21 Νοεμβρίου.

Το Ριάντ έχει επίσης υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση για το Ιράν το οποίο έχει εμβαθύνει τους δεσμούς και τη στρατιωτική του συνεργασία με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς του με τους ηγέτες του Κόλπου, η διάρκεια της υποστήριξης της Αμερικής προς την Ουκρανία τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο διευθυντής προϋπολογισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν τους πόρους για να βοηθήσουν το Κίεβο μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι νομοθέτες δεν εγκρίνουν ένα πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η αντεπίθεση της χώρας του δεν πέτυχε τους επιθυμητούς στόχους επειδή οι σύμμαχοι δεν είχαν παράσχει τα ελπιδοφόρο όπλα.


Καταφύγιο πολλών ρωσικών εταιρειών έγιναν τα ΗΑΕ

Τα ΗΑΕ έχουν γίνει το σπίτι πολλών ρωσικών εταιρειών που εγκαταλείπουν τη Δύση εν μέσω κυρώσεων. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (πρόεδρος των ΗΑΕ), επισκέφθηκε επίσης τον Πούτιν για ένα εμβληματικό επιχειρηματικό φόρουμ τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη.

Οι ΗΠΑ πίεσαν το κράτος του Κόλπου να περιορίσει τους δεσμούς με τη Μόσχα και να κλείσει κανάλια που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τις κυρώσεις. Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε στο στόχαστρο αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέρος μιας καταστολής για τη μη συμμόρφωση με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου.


Ένταλμα συλλήψεως εναντίον του Πούτιν και η απουσία του από διεθνείς συναντήσεις

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Πούτιν τον Μάρτιο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, περιπλέκοντας περαιτέρω τα ταξίδια εκτός της χώρας του.

Θυμίζουμε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος σπάνια εγκατέλειψε τη Ρωσία από τότε που διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας μια σειρά διεθνών κυρώσεων, παρότι έχει επισκεφθεί την Κίνα και τους πρώην Σοβιετικούς γείτονες.

Ο Ρώσος ηγέτης δεν παρευρέθηκε ούτε στη σύνοδο κορυφής BRICS (διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών που αποτελείται από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και Νότια Αφρική) που διεξήχθη τον Αύγουστο, ούτε στη συγκέντρωση της «Ομάδας των 20» τον επόμενο μήνα στην Ινδία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης