Αττική Οδός: Προσφυγή στο ΣτΕ από Vinci-Μυτιληναίο - Τι σηματοδοτεί

Αττική Οδός: Προσφυγή στο ΣτΕ από Vinci-Μυτιληναίο - Τι σηματοδοτεί
Αυτό θα σημάνει ως φαίνεται νέο διαγωνισμό αποκλειστικά για τη λειτουργία για ένα διάστημα-γέφυρα
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε τελικά η κοινοπραξία Vinci-Μυτιληναίος κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Η απόφαση της κοινοπραξίας βάζει φρένο στον διαγωνισμό, στον οποίο προτιμητέος επενδυτής έχει αναδειχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έναντι τιμήματος 3,27 δισ. ευρώ.


Η απόφαση ελήφθη μετά την απόρριψη από την ΕΑΔΗΣΥ της προσφυγής της επιλαχούσας κοινοπραξίας, η οποία έχει προσφέρει 3,106 δισ. ευρώ, περί το τέλος του προηγούμενου μήνα. Η εν λόγω εξέλιξη φέρνει σύννεφα πάνω από τον διαγωνισμό που θα δώσει τη σκυτάλη της διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου από τον υφιστάμενο στον νέο παραχωρησιούχο. Η καθυστέρηση θεωρείται δεδομένη.

Αυτό παράγει δύο συνέπειες. Η πρώτη είναι το «κενό» στα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς έχει προϋπολογισθεί η είσπραξη του τιμήματος για το τρίτο τρίμηνο του 2024. Η δεύτερη -και ίσως πιο πολύπλοκη- αφορά στο χρονικό κενό μιας και η τρέχουσα παραχώρηση λήγει στις 6 Οκτωβρίου 2024.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ξεκαθαριστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι ο αυτοκινητόδρομος με το σφύριγμα της λήξης θα επιστρέψει στο Δημόσιο. Αυτό θα σημάνει ως φαίνεται νέο διαγωνισμό αποκλειστικά για τη λειτουργία για ένα διάστημα-γέφυρα. Σε αυτόν θα μπορεί να συμμετάσχει και ο σημερινός παραχωρησιούχος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης