Χρηματιστήριο & Αγορές

Ελ. Βενιζέλος: Προχωράει για το Χρηματιστήριο με στόχο τον Φεβρουάριο

Ελ. Βενιζέλος: Προχωράει για το Χρηματιστήριο με στόχο τον Φεβρουάριο
Το «πράσινο» φως της εθνικής αντιπροσωπείας θα φέρει το ΔΑΑ στην πύλη του Χρηματιστηρίου με στόχο τον ερχόμενο Φεβρουάριο και πάντως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν πια τα βήματα για το IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Εχθές, οι μέτοχοι επισφράγισαν την είσοδο του αεροδρομίου στο Χρηματιστήριο, ενώ σε θεσμικό επίπεδο αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η τροποποιημένη σύμβαση ανάπτυξης αεροδρομίου να πάει στη Βουλή.

Το «πράσινο» φως της εθνικής αντιπροσωπείας θα φέρει το ΔΑΑ στην πύλη του Χρηματιστηρίου με στόχο τον ερχόμενο Φεβρουάριο και πάντως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε ουσιαστικά τη συμφωνία που έχει αποτυπωθεί στο MoU με το ελληνικό Δημόσιο, που άνοιξε και τον δρόμο για την αρχική δημόσια προσφορά κλειδώνοντας το μάνατζμεντ στους υφιστάμενους μετόχους. Αυτή την περίοδο η εταιρεία του αεροδρομίου τρέχει με πυρετώδεις ρυθμούς για να κλείσει όλες στις εκκρεμότητες ώστε να γίνει η διάθεση του 30% του ΔΑΑ που σήμερα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Βάσει της συμφωνίας, όπως αυτή εγκρίθηκε πριν ένα δεκαήμερο και από την Κομισιόν, η AviAlliance, που σήμερα κατέχει ποσοστό 40% της εταιρείας τους αεροδρομίου θα καταστεί cornerstone investor φτάνοντας στο 50% συν 6 μετοχές. Αυτή ήταν και η συμφωνηθείσα με το Δημόσιο προϋπόθεση, ώστε το καναδικό fund PSP Investments, που κατέχει την AviAlliance να αποκτήσει επιπλέον 10% με σημαντικό premium, ώστε να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο (sole control) του ΔΑΑ.

Για το υπόλοιπο 20% του μετοχικού κεφαλαιου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες επαφές και οι παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές. Επί του παρόντος, αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών δεν θα υπάρξουν, καθώς θα πάει με την ίδια σύνθεση μέχρι και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, μετά το IPO το διοικητικό συμβούλιο θα αυξηθεί στα δώδεκα άτομα από εννέα που είναι σήμερα, με τα επτά εξ αυτών να ορίζονται από την AviAlliance, τέσσερις θέσεις θα ελέγχει το Δημόσιο, μου μέσω του Υπερταμείου διατηρεί ποσοστό 25% και μία θέση θα ελέγχει ο όμιλος Κοπελούζου που έχει το 5%.

Εντωμεταξύ, στις 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων για να αποφασιστεί η διανομή προσωρινού μερίσματος με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμηνού του 2023, καθώς και η διανομή κερδών προηγουμένων χρήσεων, τα οποία θα αποδοθούν στους τωρινούς μετόχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης