Τα βήματά της προκειμένου να γίνει υπολογίσιμη δύναμη στη νέα μορφή ενέργειας και ο ρόλος της ρωσικής εισβολής
Ανατροπή και νέα δεδομένα προσπαθεί να φέρει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Ουκρανία αξιοποιώντας τις τεράστιες ποσότητες που διαθέτει, στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με το cleantechnica.com.
Για να το πετύχει θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλα κράτη στη συγκεκριμένη αγορά.
Για παράδειγμα οι χώρες στη Μεσόγειο Θάλασσα ανακαλύπτουν νέο πράσινο «χρυσό» στα αιολικά και ηλιακά στοιχεία ενεργητικού τους. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ουκρανίας προωθούν σχέδια για ένα «πράσινο» μέλλον και η επιμονή τους θα μπορούσε να αποδώσει πολλαπλά.
Το έναυσμα για στροφή στις ΑΠΕ που έδωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στον αντίκτυπο του πολέμου στο ρυθμό υιοθέτησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Υπογραμμίζοντας τη σκοτεινή πλευρά του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία, ο πόλεμος τόνωσε την υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας και σε άλλους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Η εισβολή πέτυχε αυτό που απέτυχαν να κάνουν οι αρχικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Κίνδυνοι στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου
Η εισβολή του 2022 αποκάλυψε τους γεωπολιτικούς κινδύνους στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές και στα κεντρικά στοιχεία παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής.
Μεταξύ άλλων η Ρωσία επιδιώκει επίμονα να ακρωτηριάσει… την ικανότητα της χώρας να παρέχει θερμότητα και ενέργεια στον πληθυσμό της, συμπεριλαμβανομένων και των απειλών για τη λειτουργία της τεράστιας πυρηνικής της εγκατάστασης Zaporazhizhia.
Αυτό είναι μακροπρόθεσμο πλήγμα κατά των προσπαθειών της Ουκρανίας να ενσωματωθεί στην ΕΕ.
Ως μέρος της υπόθεσής της για ένταξη στην ΕΕ, η Ουκρανία εργάστηκε για να παρουσιάσει τον εαυτό της ως το κλειδί για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Για να περιπλέξουν περαιτέρω τα πράγματα για την Ουκρανία, τα μεσογειακά έθνη αναζητούν νέες αγορές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη, όπως φάνηκε πρόσφατα από την υπεράκτια αιολική δραστηριότητα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Νόμος στην Ουκρανία για ΑΠΕ
Μέχρι πρόσφατα, η Ουκρανία δεν είχε σχέδιο αγοράς για την επιτάχυνση της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένα βασικό εμπόδιο ήταν ο κρατικός ενδιάμεσος οργανισμός Guaranteed Buyer της χώρας ο οποίος κλειδώνει τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε άκαμπτα συμβόλαια.
Αυτό αλλάζει. Νωρίτερα φέτος, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε τον νόμο αριθ. 3220-IX, με στόχο την τόνωση της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας.
Η Maryna Denysiuk (Ουκρανή εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας και κλίματος η οποία κατέχει τη θέση της Senior Project Manager στο Reforms Delivery Office στο Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας), εξηγεί πώς ο νέος νόμος προβλέπει εναλλακτικές λύσεις στο σύστημα Εγγυημένου αγοραστή.
«Ο νόμος επιτρέπει στον παραγωγό να εγκαταλείψει την ομάδα εξισορρόπησης του GB (Εγγυημένος αγοραστής) και να επιλέξει έναν εναλλακτικό τρόπο για να πουλήσει την ηλεκτρική του ενέργεια στην αγορά, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, αντί να εγγυάται την αγορά ολόκληρης της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή.
Εν όψει του συνεχούς βομβαρδισμού, η ανθεκτικότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να ενισχυθεί με τη διαθεσιμότητα εφεδρικής, αυτόνομης και αποκεντρωμένης παροχής ενέργειας, μεταξύ άλλων από ΑΠΕ. Δηλαδή, χρειαζόμαστε ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό, τη βιομάζα και το βιοαέριο», ανέφερε η Denysiuk σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Ukrinform.net στις 26 Νοεμβρίου.
Πρόσθετες απαιτήσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ
Μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων του νόμου αριθ. 3220-IX, η Denysiuk τόνισε τη δημιουργία ενός συστήματος για την εγγύηση της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ουκρανία για εξαγωγή, με στόχο την ικανοποίηση των αγοραστών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη.
Ο μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στην Ουκρανία έως τον Σεπτέμβριο του 2024, με τον περιφερειακό συντονισμό να ακολουθεί ως βασικό στοιχείο για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Η Denysiuk τόνισε επίσης ότι πέρα από το νόμο 3220-IX, απαιτούνται πρόσθετη υποστηρικτική νομοθεσία και άλλες κοινοβουλευτικές δράσεις.
Ευκαιρίες για επαναχρησιμοποίηση παλαιών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Η πρακτική της Ρωσίας να βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για την επαναχρησιμοποίηση παλαιών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
Η εγκατεστημένη εδώ και καιρό πυρηνική εγκατάσταση του Τσερνόμπιλ κοντά στο Κίεβο έχει ήδη γίνει μια βιτρίνα επαναχρησιμοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάπως ειρωνικά, η ιστορική καταστροφή που έκλεισε το εργοστάσιο το 1986 πιστώνεται ότι προώθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Το 2018, η ουκρανική εταιρεία Rodina και η γερμανική Enerparc AG κατασκεύασαν ένα ηλιακό εργοστάσιο ισχύος 1 μεγαβάτ στο χώρο, με στόχο να αποδείξουν τη σκοπιμότητα κατασκευής εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σημείο πυρηνικής καταστροφής.
Σχέδια Ουκρανίας για πράσινο υδρογόνο
Οι μοντέρνοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικό αέριο με δέσμευση άνθρακα.
Εκτός από τους πόρους βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει να εκπονεί σχέδια για να τοποθετηθεί ως πράσινο περιουσιακό στοιχείο υδρογόνου για την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, η Mitsubishi και άλλες εταιρείες μηχανικών έχουν αρχίσει να εισάγουν αεριοστρόβιλους σχεδιασμένους να λειτουργούν με πράσινο υδρογόνο.
Ο ουκρανικός οργανισμός Razom έχει επίσης υποστηρίξει τη δημιουργία μιας πράσινης βιομηχανίας υδρογόνου στην Ουκρανία, ως μέρος της υποστήριξής της για τη μετάβαση της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Συνεργασία Ουκρανίας - Γερμανίας για ΑΠΕ
Αναφέροντας μια πρωτοβουλία συνεργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας στις 25 Οκτωβρίου, ο Γκαρντούς (υπεύθυνος επικοινωνιών της Razom Maksym Gardus) σημείωσε ότι «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία της ταχείας εισαγωγής αποκεντρωμένων εναλλακτικών πηγών ενέργειας για τη διασφάλιση της αξιόπιστης και σταθερής λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος.
Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά μάλλον θα πρέπει να χρησιμεύσει ως κίνητρο για την ενεργή επιτάχυνσή της».
Ο Gardus επέστησε επίσης την προσοχή σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ το οποίο βασίζεται σε προηγούμενες συμφωνίες πράσινου υδρογόνου.
Τα σημάδια αυξημένης συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ουκρανικό κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στη νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τους επόμενους μήνες.
Στις 22 Νοεμβρίου, το Reuters ανέφερε ότι «ένας αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου και υδρογόνου» μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ήταν μεταξύ πολλών βασικών θεμάτων στο τραπέζι.
Σχέδια για ένα πράσινο δίκτυο υδρογόνου έχουν εμφανιστεί στη Γερμανία, αλλά η χώρα βρίσκεται επίσης σε αναζήτηση πρόσθετων πόρων.
Τι θα πετύχει η Ουκρανία με τις ΑΠΕ
Εάν η Ουκρανία συνεχίσει να βασίζεται στα σχέδιά της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινο υδρογόνο, το αποτέλεσμα θα είναι διπλό: Μια πιο ανθεκτική εγχώρια οικονομία για την Ουκρανία και μια επίδειξη σε πραγματικό χρόνο της δύναμης της βιώσιμης χάραξης πολιτικής για την κατάρριψη ενός αυταρχικού καθεστώτος που υποστηρίζεται από αναχρονιστικές αρχές της παραγωγής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr