Τελευταία Νέα

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Που κολλάει το πρόγραμμα - Τι ζητά η αγορά

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Που κολλάει το πρόγραμμα - Τι ζητά η αγορά

Από τις περίπου 9.400 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του προγράμματος μόνο 650 δικαιούχοι έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου

 

Τη χορήγηση προκαταβολών προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» έχει ζητήσει η αγορά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Όπως αναφέρουν στο «worldenergynews» παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, το πρόγραμμα δεν προχωρά καθώς οι συμμετέχοντες οφείλουν να πληρώσουν πρώτα το σύστημα με δικά τους χρήματα και έπειτα να υποβάλλουν τα τιμολόγια για να πάρουν την επιδότηση. «Αλλά πολλοί δεν έχουν όλο το απαιτούμενο ποσό και ζητούν από τις εταιρείες να τους διευκολύνουν έως ότου πάρουν την επιδότηση. Αλλά έχουν όλες οι εταιρείες τη δυνατότητα να κάνουν διευκολύνσεις; Και αν έχουν, πόσες διευκολύνσεις μπορεί να κάνει μια εταιρεία;», αναρωτιέται στέλεχος εταιρείας.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, εάν αλλάξει το πρόγραμμα ώστε να δίνεται μια προκαταβολή σε όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα το πρόβλημα ρευστότητας θα λυθεί. Από την έναρξη του προγράμματος στις 2 Μαΐου 2023 έως και τις αρχές Νοεμβρίου από τις περίπου 9.400 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» (pvstegi), αλλά μόνο 650 δικαιούχοι έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχετικού έργου με τη σύνδεση και ηλέκτριση του φωτοβολταϊκού σταθμού τους και στη συνέχεια σε υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και παραστατικών για την εκταμίευση της χρηματοδότησής τους.

Τροποποίηση προγράμματος

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, από τον έλεγχο των συγκεκριμένων αιτήσεων, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός αιτήσεων είχε λάθη ή παραλείψεις, που θα οδηγούσαν σε απόρριψή τους.
Πάντως, η πρόσφατη τροποποίηση του οδηγού του Προγράμματος στις 3 Νοεμβρίου 2023 για την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας και την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων αναμένεται να ξεμπλοκάρει θα βοηθήσει όσον αφορά στις διαφορές που προκύπτουν στα στοιχεία της Σύμβασης Σύνδεσης, της εγκεκριμένης αίτησης επιχορήγησης και της Βεβαίωσης Ηλέκτρισης των Ωφελούμενων ως προς την ισχύ του φωτοβολταικού συστήματος και του συστήματος αποθήκευσης που εγκαθιστούν.

Ειδικότερα η νέα απόφαση προβλέπει τα εξής:

  • Η εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος στο αίτημα για την ενεργοποίηση σύνδεσης και αντίστοιχα στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποκλίνει μειούμενη έως 500 W από την ισχύ που αναγράφεται στη Σύμβαση Σύνδεσης και αντίστοιχα στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Η ονομαστική ισχύς του συστήματος αποθήκευσης (kVA) στο αίτημα για την ενεργοποίηση και αντίστοιχα στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποκλίνει από την ονομαστική ισχύ που αναγράφεται στην Σύμβασης Σύνδεσης και αντίστοιχα στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Η χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης που αναγράφεται στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από το ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποκλίνει από τη χωρητικότητα που αναγράφεται στην αίτηση χρηματοδότησης.


Επίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχώρησε πρόσφατα και στην πρώτη εντολή πληρωμής προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την α’ δόση των 95,2 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ώστε να μπορέσει ο Διαχειριστής να προχωρήσει στην καταβολή χρημάτων προς τους δικαιούχους.

Σήμερα, σχετικά με την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους του προγράμματος ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υποχρεωμένος να τους ενημερώνει για την εξέλιξη της αίτησής τους είτε μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω του helpdesk που έχει δημιουργηθεί ενώ ετοίμασε και τις σχετικές υποδομές για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών – παραστατικών, ελέγχου αιτήσεων και καταβολής επιχορηγήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης