Αυλαία σηκώνει στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου η ετήσια διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Στο πλαίσιο της COP28 οι ηγέτες του κόσμου θα επιχειρήσουν να πετύχουν συμφωνίες που θα αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πρόκειται για την τιμή που οι επιστήμονες θεωρούν κατώφλι, ώστε να αποφευχθούν ακραία και καταστροφικά φαινόμενα για εκατομμύρια ανθρώπους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει θέσει πέντε βασικούς πυλώνες, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. Οι πέντε παγκόσμιοι στόχοι για το 2030 είναι:
Ο τριπλασιασμός της παγκόσμιας δυναμικότητας των ΑΠΕ
Διπλασιασμός του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεσμεύονται να προωθήσουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να μειώσουν τις εκπομπές από τις δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του μεθανίου κατά 75%
Δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας για την υποστήριξη επενδύσεων καθαρής ενέργειας σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες
Λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί η ομαλή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων
Οι βασικές παρατηρήσεις για τις αγορές πετρελαίου
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου παραμένουν σφιχτές καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται έντονα φέτος. Στην τελευταία του έκθεση ο ΙΕΑ, αύξησε ελαφρώς την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 στα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αφού η κινεζική ζήτηση σημείωσε άλλο ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών τον Σεπτέμβριο και οι παραδόσεις στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές από ό,τι υποδεικνύονταν προκαταρκτικά στοιχεία.
Ωστόσο, η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου υπερβαίνει επίσης τις προσδοκίες, οδηγώντας τις τιμές χαμηλότερες. Η παραγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα ανθεί και οι φόβοι ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, διαταράσσοντας τις ροές πετρελαίου, δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.
Οι περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία φαίνεται ότι θα διατηρήσουν την αγορά πετρελαίου σε σημαντικό έλλειμμα μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας τις ισορροπίες της αγοράς ευάλωτες σε αυξημένους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους. Ωστόσο, με την αύξηση της ζήτησης να επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αποδυναμώνεται, η αγορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε πλεόνασμα στις αρχές του 2024, σύμφωνα με την ανάλυσή μας.
H δυναμική της καθαρής ενέργειας αποτυπώνεται στις θέσεις εργασίας
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα αυξήθηκε το 2022, καθώς οι αυξανόμενες επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας ώθησαν τη ζήτηση για νέους εργαζόμενους σε κάθε περιοχή του κόσμου, σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΑ.
Ειδικότερα, η ενεργειακή απασχόληση αυξήθηκε σε 67 εκατομμύρια άτομα το 2022, αύξηση 3,5 εκατομμυρίων από τα προ πανδημίας επίπεδα. Πάνω από το ήμισυ της αύξησης της απασχόλησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αφορούσε μόνο πέντε τομείς: ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες, αντλίες θερμότητας και εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών.
www.worldenergynews.gr