Το ουράνιο υπερβαίνει τα $80 για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια (Bloomberg)

Το ουράνιο υπερβαίνει τα $80 για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια (Bloomberg)

Η ανανεωμένη ζήτηση παράλληλα με τα διαταραγμένα ορυχεία οδηγεί σε μεγάλο ράλι

Οι τιμές του ουρανίου ξεπέρασαν τα 80 δολάρια τη λίβρα για πρώτη φορά σε περισσότερο από 15 χρόνια λόγω της ανανεωμένης ζήτησης για πυρηνική ενέργεια και της διακοπής του εφοδιασμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.


Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να ωθήσει τους ακριβότερους παραγωγούς να επανεκκινήσουν την παραγωγή, σύμφωνα με έκθεση της Sprott Asset Management.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Nymex που παρακολουθούν συμβόλαια φυσικής αγοράς για μια ακατέργαστη μορφή ουρανίου (γνωστή ως yellowcake), έφτασαν τα 80,25 δολάρια τη λίβρα τη Δευτέρα 20/11/2023.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί απότομα φέτος, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν από τότε που το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας οδήγησε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να μειώσουν την πυρηνική ενέργεια.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά, με τις χώρες να αναζητούν την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που μπορεί να διαφοροποιήσουν το μείγμα τους από διακοπτόμενη ανανεώσιμη ενέργεια και εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη παρατείνουν τη ζωή των αντιδραστήρων τους για να αντιμετωπίσουν την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου με σωλήνες, ενώ η ανάπτυξη του πυρηνικού στόλου της Κίνας συνεχίζεται με ρυθμούς. Η αναβίωση των προοπτικών ζήτησης ήρθε σε μια περίοδο που οι βασικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν διαταραχές της προσφοράς.

Αυτό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών που κερδίζουν έκθεση τόσο μέσω των μετοχών εξόρυξης όσο και μέσω των παραγώγων ουρανίου. Ενώ το ουράνιο σποτ είναι μια αγορά λεπτής διαπραγμάτευσης, ο όρος τιμή (είναι πιο σημαντικός για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής) έχει επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με την BMO Capital Markets Ltd.

«Οι συμβάσεις κοινής ωφέλειας συνεχίζουν να επιταχύνονται. Υπάρχει πολύ λίγη μη δεσμευμένη παραγωγή διαθέσιμη για την κάλυψη των ακάλυπτων απαιτήσεων χρησιμότητας», έγραψε σε ένα σημείωμα ο Colin Hamilton (Διευθύνων σύμβουλος για την έρευνα εμπορευμάτων της BMO).  

Η Key Miner Cameco Corp. μείωσε τους στόχους παραγωγής της λόγω των προκλήσεων στις δραστηριότητές της στον Καναδά, ενώ ένα πρόσφατο πραξικόπημα στον Νίγηρα διέκοψε τις αποστολές σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς.

Ενδεχόμενο επανεκκίνησης της παραγωγής

Υπάρχει επίσης ανησυχία στον κλάδο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία σχετικά με την εξάρτηση από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού που διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom Corp.

Οι υψηλότερες τιμές ουρανίου μπορεί τελικά να ωθήσουν τους ακριβότερους παραγωγούς να επανεκκινήσουν την παραγωγή, σύμφωνα με έκθεση της Sprott Asset Management.

Αυτόν τον μήνα η Boss Energy Ltd (Αυστραλιανή ανθρακωρύχος), ανακοίνωσε την επανεκκίνηση ενός έργου που είχε ναφθαλιστεί πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης