Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Montel: Στον «αέρα» η επιβίωση της ιταλικής ενεργοβόρου βιομηχανίας

Montel: Στον «αέρα» η επιβίωση της ιταλικής ενεργοβόρου βιομηχανίας
Ζητούμενο η ανταγωνιστικότητα έναντι των ευρωπαίων αντιπάλων

Υπό καθεστώς απειλής βρίσκεται η ενεργοβόρος βιομηχανία της Ιταλίας λόγω παρατεταμένων καθυστερήσεων στην έγκριση της κρίσιμης στήριξης των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ιταλικής ένωσης χυτηρίων Assofond.

«Καθώς περνά ο καιρός, το ξεκλείδωμα αυτών των μέτρων γίνεται όλο και πιο επείγον, με την επιβίωση των ιταλικών ενεργοβόρων τομέων να διακυβεύεται», δήλωσε ο Fabio Zanardi.

Όπως αναμεταδίδει το Montel, ο τομέας της μεταποίησης στην Ιταλία ζητούσε επίμονα διαρθρωτικά μέτρα για τον μετριασμό των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα έναντι των ευρωπαίων αντιπάλων, ειδικά από τότε που έληξε το εγχώριο φορολογικό καθεστώς τον Ιούνιο. Η βιομηχανία βρέθηκε υπό πίεση πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε έλλειψη πρώτων υλών και οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα.

Τρέχουν για την έγκριση

Στο ενεργειακό προσχέδιο περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα στήριξης, τα οποία είναι εν αναμονή της έγκρισής τους, με το Δεκέμβριο να «πιέζει».

«Η επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους παραμένει σημαντική σε σύγκριση με τα όσα ίσχυαν προ κρίσης και ειδικά με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές μας. Γερμανικά και γαλλικά χυτήρια, για παράδειγμα, προμηθεύονται ήδη ηλεκτρική ενέργεια με κόστος 30% χαμηλότερο από το δικό μας» τόνισε ο Fabio Zanardi.

Τέλος, ο αναταγωνισμός με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ είναι ρεαλιστικός και υπαρκτός. Γαλλία και Γερμανία έχουν πάρει τα μέτρα τους, με το WEN να αναμεταδίδει αναλυτικά τα όσα έχει σχεδιάσει και θέσει επί χάρτου η γερμανική κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση και η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF κατέληξαν σε έναν νέο κανονισμό που διέπει την πώληση της πυρηνικής παραγωγής της από το 2026, ο οποίος θα αναδιανείμει τα έσοδα στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης