«Ρελάνς» για τα υπεράκτια: Δημοπρασία 15 GW στην Σκανδιναβία

«Ρελάνς» για τα υπεράκτια: Δημοπρασία 15 GW στην Σκανδιναβία
Οι βασικοί στόχοι μέχρι το 2030

Υπουργοί εννέα βορειοδυτικών χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να δεσμευτούν σε μια συνδυασμένη ετήσια δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ισχύος 15 GW για τη βελτίωση του σχεδιασμού και του συντονισμού στον κλάδο, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Montel.

Οι χώρες που συμμετείχαν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος.

Στόχος είναι να δοθεί βεβαιότητα στους developers και στις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας των υπεράκτιων αιολικών για την ανάθεση 100 GW σε νέα υπεράκτια αιολικά έργα έως το 2030 που θα βρίσκονται στις βόρειες θάλασσες. «Αυτό βοηθά τον ευρωπαϊκό τομέα αιολικής ενέργειας στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του. Επιπλέον, οι χώρες θα συντονίσουν καλύτερα τον σχεδιασμό των υποδομών τους στη θάλασσα», δήλωσαν οι υπουργοί μετά το δεύτερο φετινό συνέδριο για την Ενεργειακή Συνεργασία της Βόρειας Θάλασσας που έλαβε χώρα στη Χάγη.

«Οι συζητήσεις μας σήμερα έδειξαν την κοινή αποφασιστικότητα και δέσμευση να συνεχίσουμε το έργο για την επίτευξη των υπεράκτιων φιλοδοξιών μας και να προωθήσουμε το έργο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αυτού του ζωτικού τομέα», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Στενή συνεργασία

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πολλά μέτρα για να στηρίξει τον εν λόγω τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που έχει πληγεί από τον πληθωρισμό του κόστους και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μερικά από τα μέτρα περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της αδειοδότησης και του σχεδιασμού έργων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω κονδυλίων της ΕΕ. Σε μια συνάντηση τον Απρίλιο στο Βέλγιο, τα έθνη δεσμεύτηκαν για εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύ 120 GW έως το 2030 και τουλάχιστον 300 GW έως το 2050.

«Όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη να αναπτύξουμε τα υπεράκτια ενεργειακά σχέδια της Βόρειας Θάλασσας με υπεύθυνο τρόπο και ελαχιστοποιώντας τις οικολογικές επιπτώσεις. Η στενή συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε τις ενεργειακές μας φιλοδοξίες. Σήμερα ξεκινάμε με τις κοινές δράσεις για να πάμε τον κλάδο στην επόμενη φάση»», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Rob Jetten.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης