Ποια στοιχεία έστειλε ο ΑΔΜΗΕ για το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού
Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αυτό που στηρίχτηκε περισσότερο στις ανάγκες επιτάχυνσης της έναρξης κατασκευής της διασύνδεσης και λιγότερο στον πραγματικό χρόνο που απαιτούν έργα τέτοιου βεληνεκούς αναπροσαρμόστηκε εγκαίρως από τον ΑΔΜΗΕ με ορίζοντα ολοκλήρωσης του 2024 και έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας στις αρχές του 2025 ενσωματώνοντας τα προβλήματα τροφοδοσίας υλικών λόγω της πανδημίας αλλά και καθυστερήσεις στην αδειοδότηση που προκλήθηκαν από τροποποιήσεις που υπέδειξε η αρχαιολογική υπηρεσία.
Αλλαγή χρονοδιαγράμματος
Ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες χθες στη ΡΑΑΕΕΥ συμπληρωματικά στοιχεία για την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος που του ζητήθηκαν για να στηριχτεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς προς την Κομισιόν για παράταση του υβριδικού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού στο σύστημα της Κρήτης.
Το υβριδικό μοντέλο, επιλέχτηκε για να αντιμετωπίσει την ανάγκη ομαλής κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Μεγαλονήσου κατά το μεσοδιάστημα από την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης με την Πελοπόννησο (μικρή διασύνδεση ), που η Κρήτη δεν θεωρείται πλέον μη διασυνδεδεμένο νησί, μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Αττική (μεγάλη διασύνδεση) που η Κρήτη θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένη με το ηπειρωτικό σύστημα.
Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος του ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης επιβάλλει και την παράταση αντίστοιχα μέχρι το 2024 της λειτουργίας των αεριοστροβιλικών μονάδων ισχύος 27,95 MW στους ΑΗΣ Λινοπεραμάτων Ηρακλείου και Χανίων της Κρήτης. ηλεκτροπαραγωγής της νήσου.
Παράταση λειτουργίας των δύο αεριστροβιλικών μονάδων
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ με βάση το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα και με απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο είχε δώσει παράταση ζωής των δύο μονάδων έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η απόφαση ήρθε μετά από αίτημα της ΔΕΗ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους προκειμένου να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος ενεργειακός εφοδιασμός του νησιού μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Η ΡΑΑΕΥ μάλιστα στην απόφασή της αυτή ανέφερε ότι το έργο του ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τον Ρυθμιστή, «η εγκατεστημένη καθαρή ισχύς των θερμικών μονάδων στην Κρήτη ανέρχεται σήμερα σε 600 MW, ενώ η ζήτηση στο νησί κατά τα επόμενα έτη αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια». Στο σκεπτικό της απόφασής της η ΡΑΑΕΥ αναφέρει επίσης : «Η παράταση λειτουργίας των δύο αεριστροβιλικών μονάδων κρίνεται αναγκαία, καθώς αποτρέπει την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος με ενοικιαζόμενες θερμικές μονάδες κατά τις περιόδους αιχμής, οι οποίες, λόγω του αυξημένου κόστους, ενδεχομένως θα προκαλούσαν περαιτέρω επιβάρυνση του Έλληνα καταναλωτή και ενισχύει το δυναμικό παραγωγής της νήσου».
www.worldenergynews.gr