Politics & Business

Η πώληση της Lucoil στην Ιταλία και η υπόθεση Steinmetz με το ενεργειακό link της Κύπρου ( Financial Times)

Η πώληση της Lucoil στην Ιταλία και η υπόθεση Steinmetz με το ενεργειακό link της Κύπρου ( Financial Times)
Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία
Δημοσίευμα των Financial Times φέρει την Αλεξία Μπακογιάννη, αδελφή του πρώην δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη να συνδέεται επαγγελματικά με τον ισραηλινό επιχειρηματία Beny Steinmetz.

Το ζήτημα  Steinmetz έχει αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η  εταιρεία που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να πάρει  το διυλιστήριο από την ρωσική εταιρεία Lukoil, έχει δεσμούς με τον επιχειρηματία που είχε ορυχεία στην Αφρική και έχει  καταδικαστεί  για διαφθορά.

Ο Steinmetz, σύμφωνα με το δημοσίευμα συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε επαφές και η οποία φέρεται να κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο. Η κυρία Μπακογιάννη υπήρξε επίσης για λίγο χρονικό διάστημα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας .

Οι γαμπροί του Steinmetz, Ohad και Eder Schwartz, κατέχουν από κοινού την Green Oil Israel με έδρα το Ισραήλ, η οποία λειτουργεί το διυλιστήριο Bazan που βρίσκεται στον κόλπο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά αρχεία. 

Ένα ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επίσης επενδυτής στο Argus New Energy Fund, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της GOI Energy, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή. Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Michael Bobrov, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.

Η αναγκαστική πώληση του εργοστασίου της Σικελίας, που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε καθώς η ΕΕ ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων δια θαλάσσης τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Η καταδίκη Steinmetz

Η Αλεξία Μπακογιάννη, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, βοήθησε επίσης τον Steinmetz στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας στην προσπάθειά του να μην εκδοθεί στη Ρουμανία.

Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση απάτης με ακίνητα. Το 67χρονο στέλεχος αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση έκδοσης.

Πηγή: Financial Times

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης