Η Eurelectric σημειώνει ότι η υποχρεωτική αντιστάθμιση κινδύνου που επιχειρεί να επιβάλει η ΕΕ στους προμηθευτές δεν είναι το σωστό εργαλείο πολιτικής
Η Eurelectric είναι ο φορέας εκπροσώπησης των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας της Ευρώπης, στον οποίο μάλιστα αντιπρόεδρος έχει εκλεγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Με την επιστολή της η Eurelectric, ζητεί οι μηχανισμοί ευελιξίας που θα εφαρμοστούν να είναι ουδέτεροι τεχνολογικά, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ευελιξίας στο σύστημα και από θερμικές μονάδες, υπογραμμίζει ότι τα PPAs πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης και χαρακτηρίζει ως επαχθές μέτρο την πρόταση για δημιουργία βάσης δεδομένων για τα PPAs της Ένωσης.
Επίσης η Eurelectric τάσσεται εναντίον της υποχρεωτικής αντιστάθμισης κινδύνου από τους προμηθευτές και υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να οριστεί ως βάση η τιμή των 180 ευρώ/MWh πάνω από την οποία θα ενεργοποιηθούν μέτρα που θα αποφασιστούν με βάση τη συγκυρία.
Λάθος η υποχρεωτική αντιστάθμιση κινδύνου
Αναλυτικότερα σε ότι αφορά το hedging, η Eurelectric σημειώνει ότι η υποχρεωτική αντιστάθμιση κινδύνου που επιχειρεί να επιβάλει η ΕΕ στους προμηθευτές δεν είναι το σωστό εργαλείο πολιτικής για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της οικονομικής ευρωστίας των προμηθευτών.
Υποστηρίζει ότι εάν μέρος της αντιστάθμισης κανονικοποιηθεί μεταξύ των προμηθευτών, μπορεί να κλειδώσει υψηλές τιμές για τους καταναλωτές και να μειώσει τον ανταγωνισμό στις αγορές λιανικής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι προμηθευτές γνωρίζουν πώς να αντισταθμίζουν το χαρτοφυλάκιό τους με βάση τις ιδιαιτερότητες της αγοράς και τα προφίλ των καταναλωτών όπου δραστηριοποιούνται. Οι προμηθευτές κατά την άποψη της Eurelectric θα πρέπει να υπόκεινται σε stress test από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τον έλεγχο της ανθεκτικότητας έναντι των κραδασμών της αγοράς.
Σε ότι αφορά τη θέσπιση σταθερών μέτρων έκτακτης ανάγκης με βάση την προηγούμενη ενεργειακή κρίση η Eurelectric θεωρεί ότι δεν εγγυάται επιτυχία στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Προτείνει ένα όριο τιμής στα 180 ευρώ/MWh, που θα μπορούσε να προσφέρει προβλεψιμότητα στην αγορά και να μειώσει τις ανησυχίες για απροσδόκητες παρεμβάσεις που είναι επιζήμιες για τη βεβαιότητα των επενδυτών.
Κλειδί τα PPAs
Εξάλλου προκειμένου να εξασφαλιστεί η προβλεψιμότητα τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους καταναλωτές σύμφωνα με τη Eurelectric τα PPAs πρέπει να παραμείνουν το επίκεντρο της μεταρρύθμισης της αγοράς. Όπως σημειώνει πρόκειται για καθοριστικά εργαλεία σε ότι αφορά την προστασία των καταναλωτών από την αστάθεια των τιμών. Ως εκ τούτου, σημειώνει η Eurelectric, θα πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε εμπόδιο στην ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για τη δημιουργία βάσης δεδομένων PPAs της Ένωσης. «Αυτό το επαχθές μέτρο θα αυξήσει μόνο τη γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος για τους παράγοντες της αγοράς και θα τους αναγκάσει να αποκαλύπτουν ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα».
Η Eurelectric υποστηρίζει επίσης ότι όλες οι επιλογές ευελιξίας πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μεταρρύθμιση. Όπως αναφέρει επί του παρόντος, παρέχεται προτιμησιακή μεταχείριση στην απόκριση - ζήτηση και την αποθήκευση. Μολονότι αυτές οι πηγές ευελιξίας είναι υψίστης σημασίας για τη συμπλήρωση της μεταβλητής παραγωγής, η ευελιξία που απαιτείται για την εξισορρόπηση της άνευ προηγουμένου ποσότητας αιολικής και ηλιακής ενέργειας που έρχονται στο δίκτυο στο εγγύς μέλλον είναι τόσο υψηλή που η Ευρώπη απλώς δεν μπορεί να αντέξει καμία διάκριση.
Όλες οι μορφές ευελιξίας, καταλήγει ο φορέας, πρέπει να ενισχύονται με τρόπο βασισμένο στην αγορά, τεχνολογικά ουδέτερο και θα πρέπει να ενσωματώνονται άμεσα σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα σενάρια και αξιολογήσεις της ΕΕ, όπως η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής επάρκειας πόρων και το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύου.
Επενδύσεις 38 δισ. το χρόνο στα δίκτυα
Σε ότι αφορά τα δίκτυα η Eurelectric θεωρεί ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα 38 δις. ευρώ ετησίως έως το 2030 και να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στα 65 δις. ευρώ ετησίως έως το 2050. Πρόκειται για αύξηση 84% από τα σημερινά επίπεδα και για να επιτευχθεί επιβάλλεται η άρση των εθνικών φραγμών στις προβλεπόμενες επενδύσεις.
Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις κάνουν λόγο για εικονικούς κόμβους συναλλαγών ως λύση για τη βελτίωση της ρευστότητας των προθεσμιακών αγορών. Αυτό το μέτρο, ωστόσο, δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ σωστά και ως εκ τούτου κινδυνεύει να μην έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Όπως υποστηρίζεται από την πρόταση του Κοινοβουλίου, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις υπάρχουσες λύσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες, συχνότερες δημοπρασίες και υψηλότερους όγκους μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μετάδοσης.
Συνεπώς, η εισαγωγή εικονικών κόμβων συναλλαγών θα πρέπει να απορριφθεί έως ότου αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους με αξιολόγηση θετικού αντίκτυπου και κατάλληλη διαβούλευση.
www.worldenergynews.gr