Ε.Μυτιληναίος στο Reuters: Πιλοτικό έργο για την παραγωγή γαλλίου - Απαιτείται κινητοποίηση της ΕΕ

Ε.Μυτιληναίος στο Reuters: Πιλοτικό έργο για την παραγωγή γαλλίου - Απαιτείται κινητοποίηση της ΕΕ

 Στήριξη ζητεί η βιομηχανία για το αλουμίνιο και τον ψευδαργύρο




Σχετικά Άρθρα
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διερευνούν τρόπους για να αντικαταστήσουν την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου που τίθεται σε κίνδυνο από τους περιορισμούς των εξαγωγών της Κίνας μετά την πίεση των αρχών της ΕΕ, αλλά η βιομηχανία υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η κρίσιμη παραγωγή ορυκτών.

Η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων όπου χρησιμοποιείται υψηλή ηλεκτρονική τεχνολογία από τον περασμένο Αύγουστο, περιορίζοντας τις αποστολές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Πιλοτικό έργο από την Μυτιληναίος

Ο ελληνικός όμιλος ενέργειας και μετάλλων Μυτιληναίος, o οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, ανακοίνωσε ότι έχει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο αποτελεσματικά οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου που θα μπορούσε να δρομολογηθεί σε κλίμακα μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους μετάλλου ετησίως, περίπου ίσο με την τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ, ανέφερε. Το γάλλιο είναι συνήθως ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη σthn πρόδρομη αλουμίνα του αλουμινίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε ότι απαιτείται κυρίως η υποστήριξη της βασικής δραστηριότητας αλουμινίου, για την οποία η βιομηχανία τονίζει ότι στην Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση κάτω από υψηλές τιμές ενέργειας και εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα.
"Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστια ποσότητα οικονομικά προσιτής ενέργειας", είπε ο κ. Μυτιληναίος.

"Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα για να το κάνει. Τα συμβόλαια διαφοράς που υποστηρίζονται από την ΕΕ και τα οποία διασφαλίζουν τις μελλοντικές τιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή."

Η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο το 2022 από τα υψηλά του 2008. Τα μεταλλουργεία ψευδαργύρου, του οποίου το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοια πίεση από το ενεργειακό κόστος.

Τα σχέδια της Nyrstar 

Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar δήλωσε ότι εξετάζει πιθανά έργα για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και είναι πιο προηγμένη στην αναζήτησή της στις ΗΠΑ, έχοντας κατά νου ένα έργο 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux επεσήμανε ότι πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τη βιομηχανία.

Η Eurometaux τόνισε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο από την απλή προμήθεια γαλλίου και γερμανίου και η ΕΕ έπρεπε να δημιουργήσει συνθήκες για να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές επιχειρήσεις.

"Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από την λογική του ακόλουθου στον ρόλο του αυτού που προλαβαίνει τις εξελίξεις, ώστε να προετοιμαστούμε για μελλοντικούς κραδασμούς", ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης