Ενέργεια

Shell και BP θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στη μεγάλη συγχώνευση πετρελαίου;

Shell και BP θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στη μεγάλη συγχώνευση πετρελαίου;

Τι προβλέπει το thisismoney.co.uk για τις κινήσεις των δύο μεγάλων

 

Σε μια εποχή που οι αμερικανικές μεγάλες εταιρείες Exxon και Chevron διπλασιάζουν τα ορυκτά καύσιμα, με συμφωνίες που αποτιμώνται συνολικά σε 94 δισεκατομμύρια λίρες, οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί παίκτες της Βρετανίας κινδυνεύουν να μείνουν πίσω σύμφωνα με το thisismoney.co.uk.

Η Shell και η BP δεν είναι ξένοι σε μεγάλες συμφωνίες. Υπό την ηγεσία του Λόρδου John Browne, η BP έκανε απόβαση στις ΗΠΑ, αγοράζοντας την Amoco και την Arco (Atlantic Richfield) στο τέλος της χιλιετίας. Η Shell, υπό την ηγεσία του Ben van Beurden, στράφηκε στον Όμιλο BG (πρώην βραχίονας εξερεύνησης της British Gas) για 36 δισεκατομμύρια λίρες το 2016.

Όλα αυτά έγιναν πριν από την εποχή της Greta Thunber, την αποεπένδυση από ορυκτά καύσιμα από την Εκκλησία της Αγγλίας και πολλούς μεγάλους μετόχους και το κίνημα Just Stop Oil του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι πριν καν τις αρνητικές θέσεις από τον Keir Starmer των Εργατικών και το σχέδιο πράσινης ενέργειας του.

Η πορεία της Βρετανίας προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα έχει θέσει την BP και τη Shell σε άμυνα. Ο πρώην επικεφαλής της BP Bernard Looney, ο οποίος τέθηκε υπό έρευνα αφού παραπλάνησε το διοικητικό συμβούλιο, αποφάσισε να ακολουθήσει τη ροή, ανακοινώνοντας την πιο φιλόδοξη στρατηγική χωρίς άνθρακα μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Υποχώρησε από τους στόχους όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πολιτική του επικεφαλής της Shell

Η Shell, υπό τη νέα ηγεσία του Wael Sawan, απογοήτευσε το περιβαλλοντικό λόμπι, λέγοντας στη Wall Street Journal ότι θα συνεχίσει την πολιτική της για επαναγορές μετοχών.

Η στρατηγική του Sawan αποδίδει καρπούς, με τη Shell να αποκαθίσταται ως η πολυτιμότερη εταιρεία της Βρετανίας, με αγοραία αξία 175 δισεκατομμυρίων λιρών. Η BP βρίσκεται στην πέμπτη θέση με λιγότερο από το μισό. Η διαφορά στην αξία, εν μέρει επειδή η BP δεν διαθέτει μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο, έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες για μια μακροχρόνια συγχώνευση Shell-BP, δημιουργώντας έναν βρετανικό γίγαντα ορυκτών καυσίμων.
Μεταξύ 1932 και 1975, είχαν μια συγχωνευμένη επιχείρηση μάρκετινγκ γνωστή ως Shell-Mex και BP. Το 2004, υπήρχαν έντονες εικασίες για συγχώνευση, αλλά δεν κατέληξαν.

Στη συνέχεια, αφού η BP παραλίγο να χρεοκοπήσει από την καταστροφή του Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, θεωρήθηκε ότι μια διάσωση από τη Shell θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να παραμείνει ισχυρός παίκτης μεταξύ των πρωταθλητών πετρελαίου των ΗΠΑ και της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Τι περιμένει η αγορά

Τις τελευταίες εβδομάδες, η προοπτική μιας συγχώνευσης ενθουσίασε ξανά την αγορά. Μεταξύ αυτών που τροφοδοτούν τις εικασίες είναι ο Nick Butler, πρώην ανώτατο στέλεχος της BP, τώρα στο King's College του Λονδίνου. Υποστηρίζει ότι η πρώην εταιρεία του είναι «σοβαρά υποτιμημένη» και αν δεν είναι προσεκτική «θα είναι στόχος αυτής της διαδικασίας εξυγίανσης». Ο Sawan της Shell είναι ένας σκληροτράχηλος πετρελαιολόγος και γνωρίζει ότι δεν υπάρχει μεγάλη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των δύο βρετανικών εταιρειών. Αλλά αν η διολίσθηση στην αποτίμηση της BP συνεχιζόταν και γινόταν μια πραγματική πρόταση αξίας, μπορεί να μην διστάσει να υποβάλει προσφορά στο διοικητικό συμβούλιο του.

Μια υπερπόντια προσφορά για την BP είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλούσε αναταραχές στο Westminster και στο Whitehall. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μέτοχοι της BP μπορεί να θεωρούν τη Shell ως ιππότη από μαύρο χρυσό.

Ο Καναδός προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της BP, Murray Auchincloss, είναι μεταξύ των φαβορί για να αναλάβει το τιμόνι, αν και η εξωτερική αναζήτηση συνεχίζεται.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η BP βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μια νέα ηγετική ομάδα με μια καλύτερα καθορισμένη στρατηγική θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αξίας. Μια πιθανότητα είναι ο διαχωρισμός, ακόμη και η αποσύνθεση των επιχειρήσεων με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, δίνοντας μεγαλύτερη σαφήνεια στους επενδυτές. Η BP, η οποία δεν πτοήθηκε ποτέ από τις εξαγορές, μπορεί στη συνέχεια να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τους ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ αυξάνοντας το αποτύπωμα άνθρακα για να μεγιστοποιήσει τις άμεσες αποδόσεις.

Η BP υποβαθμίζει την πιθανότητα εξαγοράς και είναι πιθανό η Shell και άλλοι να δουν την ώθησή της προς την πράσινη ενέργεια, όπου οι αποδόσεις αναμειγνύονται, σαν μια άμυνα απέναντι στις εξαγορές.

Ωστόσο, εάν οι μετοχές συνεχίσουν να υποαποδίδουν, ο πειρασμός για τη Shell να κάνει swαp θα αυξηθεί. Η BP, σε τελική ανάλυση, θαυμάζεται πολύ στην ενεργειακή βιομηχανία για τις ιστορίες δεξιοτήτων στην εύρεση και εκμετάλλευση νέων υποσχόμενων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα παζάρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης