Παρενέργειες

Η ώρα της αλήθειας για τον βουλαρικό φόρο

Η ώρα της αλήθειας για τον βουλαρικό φόρο

Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας για τις επιπτώσεις που θα υπάρξει στην αγορά από τον βουλγάρικο φόρο 10% στο ρωσικό αέριο.
Και λογικά μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πως θα κινηθεί η ΕΕ.

Το βασικό σενάριο είναι ότι η τροφοδοσία του αερίου θα συνεχιστεί κανονικά και αν οι Ρώσοι δεν πληρώσουν θα τα βρουν με τους Βούλγαρους στην πορεία με διάφορους συμψηφισμούς. Λίγο ως πολύ αυτές είναι οι εκτιμήσεις του ενεργειακού επιτελείου, που δεν περιμένει ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις στις τιμές, καθώς εκτιμά ότι βρίσκονται υπό καθοδική πίεση προϊούσης και μια παρατεταμένης καλοκαιρίας.

Επίσης όσον αφορά τον Turkstream οι εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι οι Ρώσοι δεν θα θελήσουν σε καμία περίπτωση να διακόψουν ροές που τους αποφέρουν 7 δισ.
Αν οι Ρώσοι βαφτίσουν αέριο "τούρκικο", αυτό είναι ένα άλλο θέμα και σίγουρα έχει άλλες παραμέτρους αλλά και τεχνικά ζητήματα.

Πάντως για την ΔΕΠΑ με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση ακραίων εξελίξεων για θέματα τροφοδοσίας και προτεραιότητα είναι ο στόχος να σβήσει η ρήτρα του take or pay.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης