Περιβάλλον

Global Carbon Atlas: Ποιές χώρες εκπέμπουν τα περισσότερα CO2 - Διαγράμματα

Global Carbon Atlas: Ποιές χώρες εκπέμπουν τα περισσότερα CO2 - Διαγράμματα
Οι κορυφαίοι ρυπαίνοντες στον κόσμο είναι η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 52% του CO₂ παγκοσμίως το 2021

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, απαραίτητο για τη διατήρηση των φιλικών προς τη ζωή θερμοκρασιών της Γης, έχει ενταθεί με την καύση ορυκτών καυσίμων.

Το visualcapitalist.com χρησιμοποιεί δεδομένα από το Global Carbon Atlas για να διερευνήσει ποιες χώρες συμβάλλουν περισσότερο στις εκπομπές CO₂.

Σύμφωνα με το Global Carbon Atlas, οι κορυφαίοι ρυπαίνοντες στον κόσμο είναι η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 52% του CO₂ παγκοσμίως το 2021. Αυτές οι χώρες είναι επίσης οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό.

341.jpg


Ιστορικά, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα, απελευθερώνοντας 422 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους CO₂ στην ατμόσφαιρα από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν το ¼ του συνόλου του CO2 που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Η τάση και οι προετοιμασίες

Δεδομένου του τεράστιου πληθυσμού τους και του γεγονότος ότι οι χώρες συνήθως αυξάνουν τις εκπομπές τους καθώς γίνονται πιο αναπτυγμένες, η Κίνα και η Ινδία ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα μερίδιά τους. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εκπομπές θα μπορούσε να αυξηθεί στο 10% έως το 2030.

Όλοι αυτοί οι κύριοι συνεισφέροντες άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών κατά τις επόμενες δεκαετίες. Ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η Κίνα επενδύει στην ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2060 και η Ινδία έθεσε πρόσφατα στόχο το 2070.

23_4.jpg


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης