Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Συνεργασία κορυφής Plug - N.Νορέας για για την προώθηση των ηλεκτρολυτών καθαρού υδρογόνου

Συνεργασία κορυφής Plug - N.Νορέας για για την προώθηση των ηλεκτρολυτών καθαρού υδρογόνου
Υπεγράφη MoU για την προώθηση της ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου και την αναζωογόνηση της βιομηχανίας

Η U.S. Plug Power, η SK E&S και η K-water της Νότιας Κορέας καθώς και η SK Plug Hyverse (μια κοινοπραξία μεταξύ της SK E&S και της Plug Power), υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για την «προώθηση της ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου και την αναζωογόνηση της βιομηχανίας», σύμφωνα με δημοσίευμα του offshore-energy.biz.

Συγκεκριμένα οι εταιρείες θα συνεργαστούν για την προώθηση του κλάδου του πράσινου υδρογόνου τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την προώθηση των ηλεκτρολυτών.


Τι περιλαμβάνει η συνεργασία

Σύμφωνα με την Plug Power, η συνεργασία μεταξύ των 4 μερών θα περιλαμβάνει διάφορες πτυχές της επιχείρησης, όπως η ανάπτυξη εθνικών εγκαταστάσεων παραγωγής πράσινων υδρογόνου και η απόκτηση επιχειρησιακών τεχνολογιών.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εγχώριας βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης τόσο εγχώριων όσο και διεθνών επιχειρήσεων πράσινου υδρογόνου καθώς και την εξερεύνηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Όπως αποκάλυψε η Plug Power, με αυτό το στόχο, η SK Plug Hyverse πρόκειται να παρέχει και να διαχειρίζεται ηλεκτρολύτες PEM, τόσο για εγχώρια όσο και για διεθνή έργα πράσινου υδρογόνου. 

 

Κοινές προσπάθειες έρευνας και προώθησης τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης PEM

Σημείωσε ακόμη ότι η SK Plug Hyverse θα συμμετάσχει σε κοινές προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης με την K- water για την ενίσχυση της λειτουργικής τεχνολογίας των εγκαταστάσεων παραγωγής πράσινων υδρογόνου. Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιχειρηματικές συνεργασίες και κοινή είσοδο σε αγορές του εξωτερικού στο μέλλον, πρόσθεσε η Plug Power.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν επίσης να επιδιώξουν συλλογικά την προώθηση της τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης PEM, ένα κρίσιμο συστατικό στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.


Σχέδια κατασκευής ηλεκτρολυτών PEM στην Κορέα

Η Plug Power δήλωσε ότι η SK Plug Hyverse σχεδιάζει να κατασκευάσει ηλεκτρολύτες PEM στην Κορέα, ενώ η K-water επιδιώκει να προσφέρει ουσιαστική επιχειρηματική και τεχνική υποστήριξη για την τοπική προσαρμογή και να προωθήσει την ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων πράσινου υδρογόνου στη βιομηχανία νερού.

Να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρολύτες νερού είναι συσκευές οργάνων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρόλυση για την παραγωγή υδρογόνου, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό του πράσινου υδρογόνου που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την Plug Power, οι ηλεκτρολύτες PEM τους οποίους προμηθεύει η SK Plug Hyverse και στοχεύει να τους δώσει  τοπικό χαρακτήρα, προσφέρουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα όπως μειωμένο χρόνο λειτουργίας, εξαιρετική απόκριση φορτίου, συμπαγή και χαμηλό κόστος συντήρησης σε σύγκριση με τους ηλεκτρολύτες αλκαλικού νερού.

Εκτιμώνται ιδιαίτερα για την ικανότητά τους να αντισταθμίζουν αποτελεσματικά τη διαλείπουσα φύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή πράσινης υδρογόνου, διασφαλίζοντας σταθερή λειτουργία ακόμη και με την παρουσία κυμαινόμενων τροφοδοτικών, τόνισε η Plug Power.

Σχέδια και για δημιουργία «εργοστασίου giga» στην Κορέα

Η αμερικανική εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι η SK Plug Hyverse πρόκειται να δημιουργήσει ένα «εργοστάσιο giga» στην Κορέα για μεγάλης κλίμακας παραγωγή ηλεκτρολυτών PEM, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος η SK Plug Hyverse συμμετέχει ενεργά στην επέκταση του εγχώριου τομέα πράσινου υδρογόνου, χρησιμοποιώντας PEM τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης, συμμετέχοντας στα εν εξελίξει έργα επίδειξης ηλεκτρόλυσης νερού 3,3 MW και 12,5 MW στο νησί Jeju.


Προώθηση έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας

Όσον αφορά το K-water, η Plug Power είπε ότι η κορεατική εταιρεία προωθεί ενεργά διάφορα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε υδάτινους πόρους.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η K-water πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο κατασκευάζοντας την πρώτη πράσινη εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου της χώρας στο εργοστάσιο καθαρισμού νερού Seongnam που τροφοδοτείται από μικρή υδροηλεκτρική ενέργεια.

 

Σχόλια για τη συμφωνία από στελέχη των εμπλεκόμενων εταιρειών

Σχολιάζοντας το Μνημόνιο και τη συνεργασία, ο Jiyoung Lee (Ανώτερος Αντιπρόεδρος της SK E&S), δήλωσε: «Η συνεργασία για τον εντοπισμό της τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης PEM μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά και στη δημιουργία παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας στην εγχώρια βιομηχανία καθαρής ενέργειας. Δεσμευόμαστε να εξερευνήσουμε ποικίλες ευκαιρίες συνεργασίας για να επεκτείνουμε το οικοσύστημα της βιομηχανίας καθαρού υδρογόνου και να αναλάβουμε το προβάδισμα στην εποχή της ουδετερότητας του άνθρακα».

Ο Byeonghoon Chang (Επικεφαλής του Τμήματος Υδατικών Πόρων & Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στην K-water), δήλωσε: «Η βιομηχανία υδρογόνου είναι πολύ σημαντική ως σημαντική εναλλακτική λύση στην ορυκτά ενέργεια για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αναζωογονήσουμε την πράσινη βιομηχανία υδρογόνου, προωθώντας την ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενης γενιάς, όπως η τεχνολογία ηλεκτρόλυσης νερού που βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ εταιρειών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης