Ενέργεια

Η Φινλανδία παρατείνει τη ζωή της τελευταίας γεννήτριας άνθρακα για 3 χρόνια

Η Φινλανδία παρατείνει τη ζωή της τελευταίας γεννήτριας άνθρακα για 3 χρόνια
Επιδιώκει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος τους επόμενους χειμώνες

Η Φινλανδία παρέτεινε τη διάρκεια ζωής της τελευταίας παλαιωμένης γεννήτριας ενέργειας με καύση άνθρακα για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος τους επόμενους χειμώνες, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα συνέδεσε ένα νέο πυρηνικό σταθμό 1,66 GW που τελικά παραδόθηκε με καθυστέρηση μεγαλύτερη από μια δεκαετία και σχεδόν 4 φορές πάνω από τον προϋπολογισμό.

Η απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Εφοδιασμού Έκτακτης Ανάγκης, Huoltovarmuuskeskus (NESA) να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του εργοστασίου άνθρακα Meri-Pori, ισχύος 565 MW, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 30/10/2023 από την Finish utility Fortum, η οποία είπε ότι η μονάδα θα είχε κλείσει διαφορετικά επειδή δεν είχε εμπορικά βιώσιμο για αρκετά χρόνια.

Από το 2017, η γεννήτρια άνθρακα στο Meri Port λειτουργεί με φειδώ ως μέρος του αποθεματικού συστήματος φορτίου αιχμής της χώρας, ενώ περιμένει την ολοκλήρωση του πυρηνικού εργοστασίου του Okiliputo που καθυστερούσε πολύ.

Είχε προγραμματιστεί να κλείσει για τελευταία φορά τον επόμενο Απρίλιο, αλλά τώρα θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2026 για να διασφαλιστεί ότι η χώρα έχει επαρκή εφεδρική ικανότητα καθώς αντιμετωπίζει τις πολλαπλές απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια, κυρίως από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το αυξανόμενο κόστος των ορυκτών καυσίμων.

Η απόφαση στη Φινλανδία η οποία τώρα προμηθεύεται το 40% της ενέργειας της από πυρηνικά, ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, όπου οι δύο τελευταίες γεννήτριες άνθρακα της χώρας παρατάθηκαν επίσης για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να διασφαλιστεί ότι χωρίς διακοπές ρεύματος το χειμώνα.


Η Γαλλία είναι εισαγωγέας και εξαγωγέας ενέργειας

Η Γαλλία έγινε ένας τεράστιος εισαγωγέας ενέργειας (κυρίως από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία πέρυσι), επειδή ο μισός πυρηνικός στόλος της ήταν εκτός σύνδεσης λόγω προβλημάτων συντήρησης και ασφάλειας με πολλά από τα εργοστάσιά της.

Κανονικά, η Γαλλία είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, κυρίως επειδή δεν μπορεί να καταναλώσει την παραγωγή του πυρηνικού στόλου της κατά καιρούς και έχει υπερβολικά πλεονάζουσα εξαγωγική ικανότητα με χαμηλό κόστος, ακριβώς όπως συμβαίνει σε δίκτυα στα οποία κυριαρχούν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

 

Πυρηνικός σταθμός Olkiluoto 3 στην Φινλανδία

Ο πυρηνικός σταθμός Olkiluoto 3 (επίσης ιδιοκτησίας Fortum) ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005 και αναμενόταν να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2010. Μετά από μια σειρά καθυστερήσεων τελικά συνδέθηκε στο δίκτυο το 2022, μόνο για να εμφανιστούν περισσότερα προβλήματα που καθυστέρησαν την πλήρη εμπορική λειτουργία μέχρι τις αρχές του 2023.

Ένα μήνα αργότερα διέκοψε την παραγωγή λόγω των αρνητικών τιμών στη χονδρική αγορά, λόγω της πλεονάζουσας δυναμικότητας και επειδή τα αντλούμενα υδροηλεκτρικά αποθέματα της χώρας ήταν ήδη γεμάτα λόγω της εαρινής απόψυξης.

Το κόστος του ήταν χαμηλότερο από ένα αρχικό συμβόλαιο σταθερής τιμής 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ και προκάλεσε την κατάρρευση και την εξαγορά του αρχικού κατασκευαστή του, της γαλλικής πυρηνικής εταιρείας Areva.

«Η λειτουργία του εργοστασίου Meri-Pori δεν ήταν εμπορικά βιώσιμη για αρκετά χρόνια και κατά συνέπεια βρισκόταν στο φινλανδικό εφεδρικό σύστημα αιχμής κατά την περίοδο 2017-2022.

Αυτή η συμφωνία ενισχύει την ανθεκτικότητα του φινλανδικού ενεργειακού συστήματος. Χωρίς αυτή τη συμφωνία, θα έπρεπε να λάβουμε την απόφαση να κλείσουμε το εργοστάσιο.

Ωστόσο, εμείς στο Fortum είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το εργοστάσιο θα μπορούσε να υποστηρίξει την ασφάλεια του εφοδιασμού στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο χειμώνα, όταν το Olkiluoto 3 μόλις ξεκινούσε τις εμπορικές του δραστηριότητες», δήλωσε ο Simon-Erik Ollus (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Εταιρικών Πελατών και Αγορών της Fortum).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης