Ενέργεια

Reuters: Συμφωνία της Chevron με τους εργαζόμενους στο LNG για την αποφυγή νέων απεργιών

Reuters: Συμφωνία της Chevron με τους εργαζόμενους στο LNG για την αποφυγή νέων απεργιών

Οι απεργοί δέχτηκαν την πρόταση της αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

Μια εβδομαδιαία διαμάχη μεταξύ της Chevron και των εργαζομένων στα δύο έργα LNG που έχει αναλάβει στην Αυστραλία, έληξε με μια συμφωνία που εξαλείφει τον κίνδυνο οποιασδήποτε περαιτέρω βιομηχανικής δράσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέλη της Offshore Alliance (της Ένωσης που εκπροσωπεί τους εργάτες) ψήφισαν υπέρ μιας συμφωνίας εγκρίνοντας ουσιαστικά αυτό που πρόσφερε η Chevron σε μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Η συμφωνία έρχεται μετά την απεργία των εργαζομένων για περίπου μια εβδομάδα τον Σεπτέμβριο, αφού δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Chevron για νέους όρους σχετικά με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας τους. Η απεργία κινδύνεψε να διαταράξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό LNG και ώθησε τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα, ειδικά στην Ευρώπη.

Ακολούθησαν συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αυστραλιανής Ρυθμιστικής Αρχής της Αγοράς Εργασίας, καθώς η Chevron παρέμεινε απρόθυμη να δεχτεί όλες τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Αυτά κράτησαν για εβδομάδες, με την Offshore Alliance να διατηρεί την απειλή ενός άλλου χτυπήματος πάνω από το κεφάλι της Chevron καθ' όλη τη διάρκεια.

Τελικά τα μέρη φαίνεται ότι κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους.

Οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG στη χώρα, το Woodside's North West Shelf, απείλησαν επίσης με απεργία νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά η εταιρεία έλυσε το θέμα σχετικά γρήγορα, εξαλείφοντας τον κίνδυνο διακοπής της εγκατάστασης των 16,9 εκατομμυρίων τόνων.

Η επίδραση που έχει ο κίνδυνος απεργιών στα εργοστάσια LNG της Αυστραλίας στις τιμές του φυσικού αερίου έχει τονίσει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για το καύσιμο.

Η προσφορά παραμένει περιορισμένη σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης λόγω της ένταξης της Ευρώπης στην κανονική λέσχη αγοραστών LNG. Έρχεται πρόσθετη παραγωγική ικανότητα (όχι αμέσως), πράγμα που σημαίνει ότι η στεγανότητα και η αστάθεια των τιμών θα παραμείνει (πιθανότατα) χαρακτηριστικό της παγκόσμιας αγοράς LNG για τα επόμενα χρόνια.


Τα 2 τεράστια έργα LNG της Chevron στην Αυστραλία

Η Chevron εκμεταλλεύεται δύο τεράστια έργα LNG στην Αυστραλία: το Gorgon που έχει χωρητικότητα 15,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και το Wheatstone το οποίο μπορεί να παράγει 8,9 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης